characters characters

Lectura in vacanta

Sase modalitati prin care il poti incuraja pe copil sa citeasca in timpul verii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2018    |   4237 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lectura in vacanta
Zilele de vara pot trece repede, printre jocuri, plimbari, excursii, tabere sau vizite la bunici. Printre multimea de idei distractive si de activitati de vacanta, lectura poate ramane neobservata mult timp daca parintii nu fac un mic efort in a-i orienta pe cei mici catre carti.

Citeste si alte materiale despre lectura:

Cele mai frumoase carti pentru prescolari din literatura universala

Cum sa cresti un cititor


Sfatuieste-l sa faca un blog al lecturilor de vacanta.

Copiii si adolescentii sunt atat de familiarizati cu tehnologia, incat este posibil sa primeasca aceasta provocare cu bratele deschise. Il poti orienta catre tipul de continut pe care il poate crea pe un blog dedicat lecturilor: poate scrie rezumate ale cartiilor, recenzii sau poate crea colectii de citate preferate din cartile citite in aceasta vara.

Alternativa unui blog: jurnalul de lectura.

Daca ai un copil care nu doreste sa isi publice parerile despre lecturile sale, invata-l sa isi faca un jurnal al lecturii.

Lectura imbinata cu ascultare

Aceasta metoda este utila pentru copiii din clasele primare, care au nevoie sa isi perfectioneze viteza lecturii. Alege carti care sunt insotite de audiobook-uri. Recomanda-i copiluui sa asculte lectura cartii audio in timp ce urmareste textul tiparit din carti. Isi poate imbunatati astfel abilitatile de citit.

Aceasta metoda este utila si pentru copiii care vor sa isi imbunatateasca o limba straina la care sunt incepatori.

Citeste impreuna cu copilul tau pentru 15 minute.

Daca iti faci un obicei de a citi in fiecare zi pentru un sfert de ora impreuna cu copilul tau (fie cititi impreuna o carte, fie cititi fiecare o carte), vei incuraja lectura fara a recurge la insistente sau recompense externe.

Inscrie-l intr-un club de lectura sau incurajeaza-l sa creeze unul

Poti sa propui aceasta idee altor parinti din clasa copilului tau si puteti organiza intalniri saptamanale la fiecare copil acasa pentru a discuta impreuna cu copiii cate o carte.

Incurajeaza-l pe copil sa isi stabileasca un scop privind lecturile de vara.

Lantul lecturii sau listele inedite de lectura sunt doua modalitati prin care poate face acest lucru. Pentru copiii pasionati de tehnologie, exista site-uri care incurajeaza crearea de liste de lecturi. Unul dintre aceste site-uri este Goodreads.com.


Orice modalitate de a-l incuraja pe copil sa citeasca vei alege, este important sa il lasi pe copil sa aleaga cartile pe care le va citi. Doar astfel poti sa ii trezesti cu adevarat motivatia pentru lectura.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    andreea    29.10.2018 - 16:04
    imi place

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
    09 august 2024   

    Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.

  • Obiceiuri care incurajeaza lectura
    Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
    14 februarie 2023   

    Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.

  • Rolul povestilor in dezvoltarea abilitatilor cognitive
    Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
    15 septembrie 2022   

    Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.

Mai multe