Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Cum poti incuraja lectura in familie, mai ales in randul copiilor? Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa aduci lectura in programul de zi cu zi al familiei tale.
Citeste si:
Motivatia pentru lectura. Cum cresti un cititor
Obiceiuri care incurajeaza lectura in familie
Ia o carte cu tine intotdeauna, pentru momentele in care trebuie sa astepti. Telefoanele si tabletele ne ajuta sa avem la indemana o multime de carti, iar lectura nu trebuie sa fie limitata la timpul petrecut acasa. Arata-i copilului tau ca poate citi oricand, oriunde si oricat.
Tine evidenta cartilor pe care le citesti. Poti folosi o aplicatie sau o lista pe hartie in care sa treceti fiecare titlu citit in fiecare luna. Acest obicei va poate incuraja sa cititi mai mult.
Citeste intai cartea, apoi urmareste filmul. Copiii si adolescentii pot fi motivati sa citeasca mai mult daca sunt pasionati de filme. Verifica daca filmele sau serialele noi aparute sunt bazate pe carti si propune-i copilului tau sa cititi mai intai cartea si apoi sa urmariti filmul.
Lectura de seara. Pentru copiii mici, povestile citite de parinti inainte de culcare reprezinta cel mai placut si cel mai eficient mod de a trezi interesul pentru lectura. Pentru copiii mai mari si pentru adolescenti, povestea de seara poate fi inlocuita de lectura independenta de seara.
Vizitele regulate la librarie sau biblioteca. Alegeti o zi din saptamana cand vizitati biblioteca sau libraria pentru a gasi noi carti pe care sa le cititi. Nu uita sa alegi o carte si pentru tine - modelul pe care il oferi copilului este mai important decat orice indemn de a citi.
Clubul de carte. Parintii de preadolescenti si adolescenti pot organiza un club de carte in familie - toti membrii familiei citesc aceeasi carte si o discuta impreuna. Este o ocazie perfecta de a petrece timp in mod placut cu toti membrii familiei, dar si de a-i incuraja pe copii sa isi exprime ideile, gandurile si parerile. Fiecare membru al familiei poate propune pe rand o carte pentru urmatoarea intalnire.
Conecteaza lecturile cu viata reala. Daca ati citit impreuna o carte despre animale, mergeti la Zoo, daca ati citit despre astronomie, mergeti la observatorul astronomic etc. Cand este posibil, vizitati impreuna locuri descrise in carti sau cautati mai multe informatii despre subiectele abordate in acestea.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii incurajam pe copii sa citeasca in vacanta de vara
Vacanta de vara nu este doar timpul marilor descoperiri, ci al marilor uitari pentru ca odata inceput anul scolar, multi copii isi dau seama cu groaza ca nu isi mai amintesc prea multe din ce au invatat anul anterior.
-
Copiii care asculta povesti pot avea un nou an scolar mai bun 1
Povestile, citite sau ascultate de catre copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar si emotionale. Pe termen lung, acestea pot influenta pozitiv felul in care copiii se vor descurca la scoala. Daca vrei sa il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun, povestile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iata cum si de ce.
-
Ziua Internationala a Alfabetizarii. Cum cresti un cititor
Alfabetizarea incepe, desigur, acasa. Iata cum poti sa il ajuti pe copil sa invete mai usor sa citeasca si sa inteleaga ce citeste.
Adauga tu primul comentariu: