characters characters

Lectii pe care le-am invatat in familie in 2020

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2021    |   1750 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

lectii invatate in familie in 2020
2020 ne-a pus la incercare rabdarea, optimismul si sanatatea. Incepem un an nou cu speranta ca va fi mai bun, dar si cu o serie de lectii benefice pentru intreaga familie. Iata cateva dintre lucrurile valoroase invatate in acest an.

Citeste si:

Obiceiuri pentru un An Nou mai bun in Familie

Dorintele pentru Anul Nou. Fisa printabila


Relatiile sociale sunt mai importante decat credeam

Probabil pentru majoritatea dintre noi, principala lectie emotionala invatata este ca socializarea este o nevoie profund umana. Desi stim la nivel teoretic ca relatiile sociale sunt esentiale pentru echilibrul emotional, in acest an am avut ocazia de a invata acest lucru din propria experienta. Asa cum arata o adolescenta de 12 ani in scrisoarea sa catre ea insasi in viitor, „Totul poate fi inlocuit si este neimportant, in afara de oameni. Ei sunt singurii care conteaza cu adevarat in aceasta lume.”

Este in regula sa renuntam din cand in cand la standarde personale ridicate

Munca de acasa in timp ce scoala are loc online ne-a pus pe multi dintre noi in situatii mai dificile decat ne imaginam. Iar pentru multi dintre noi, acest lucru a inseamnat sa reformulam asteptarile fata de noi insine si fata de copii. Sanatatea emotionala a celor mici a devenit mai importanta decat rezultatele scolare, armonia in familie, mai importanta decat curatenia perfecta si un moment de liniste si relaxare, mai important decat orice.

Am redescoperit lucrurile mici care ne aduc multa bucurie

Am invatat sa privim cu mai multa apreciere activitati de care poate nu ne bucuram intotdeauna la intensitate maxima: un pranz luat in oras, o excursie in alt oras ori o simpla iesire alaturi de prieteni. Cel putin pentru o vreme, le vom aprecia mai mult.

Avem nevoie sa invatam strategii eficiente de coping

Izolarea, timpul petrecut in casa si incertitudinea ne-au aratat ca inca mai avem de invatat cand vine vorba de strategiile de gestionare a stresului si de mentinere a echilibrului emotional.

Am invatat sa apreciem eforturile cadrelor didactice

Scoala online a adus parintilor o perspectiva realista asupra felului in care are loc invatarea pentru copii. Munca profesorilor poate fi dificila, complicata si epuizanta si multi parinti au descoperit in acest an de cata rabdare, atentie si empatie este nevoie pentru a explica unui copil aceeasi notiune de mai multe ori, in feluri diferite, la materii diferite, in fiecare zi.

Tu ce ai adauga pe lista?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe