Teama de incertitudine, sursa de stres in perioada pandemiei
„Daca incertitudinea este inacceptabila, se transforma in frica. Daca incertitudinea este perfect acceptabila, se transforma in vitalitate, creativitate si vioiciune crescute.” Eckhart Tolle
Iata o perspectiva constructiva asupra unei surse de stres care ne afecteaza pe fiecare dintre noi: incertitudinea legata de criza Covid-19. Nu stim cand se va incheia, nu stim daca ne putem proteja cu adevarat in mod eficient, nu stim cand se vor deschide scolile etc. Cand reusim insa sa acceptam incertitudinea ca parte naturala a vietii, reusim sa nu ne lasam coplesiti de ea.
Citeste si:
Toleranta la incertitudine – ce inseamna si de ce este importanta
Cum evitam conflictele in familie in perioada pandemiei
Incertitudinea – o sursa de stres
Mintea umana are nevoie de certitudine pentru a ne tine in siguranta. Atunci cand nu stim la ce sa ne asteptam, nu stim nici cum ne putem mentine in siguranta. De aceea, incertitudinile tind sa fie mai stresante pentru noi decat situatiile clare si negative. De exemplu, este mai stresant sa astepti rezultatul unui interviu decat sa afli ca nu ai fost angajat sau, pentru copii, este mai stresant sa astepte nota la un test decat sa afle ca au luat o nota mai mica decat voiau. Aceste reactii sunt normale – stresul are rolul de a ne mentine vigilenti fata de posibile amenintari si gata de actiune impotriva lor. Dar cand incertitudinile sunt de lunga durata, stresul poate deveni cronic si ne poate afecta calitatea vietii. Iata ce putem face pentru a evita acest lucru.
Cum incurajam toleranta la incertitudine
Exersati impreuna confruntarea cu situatii incerte sau necunoscute
Capacitatea de a tolera incertitudinea poate fi exersata, la fel ca orice alta abilitate, atat de copii, cat si de adulti. Puteti toleranta la incertitudine pornind de la activitati simple – incercati activitati noi, jocuri care implica sansa si hazard,
Incurajeaza initiativa si controlul asupra lucrurilor care pot fi controlate
Toleranta la incertitudine nu presupune sa renuntam la orice fel de control sau informatie asupra prezentului. Dimpotriva, cu cat ne concentram atentia si energia asupra lucrurilor pe care le putem controla cu adevarat, cu atat ne vom teme mai putin de necunoscut. De aceea, incurajeaza-l pe copilul tau sa aiba initiative noi in aceasta perioada (poate invata lucruri noi, inventa noi activitati sau jocuri in casa, poate initia comunicarea online cu prieteni sau membri ai familiei etc).
Identifica oportunitatile din cadrul momentelor dificile.
Izolarea din timpul pandemiei este neplacuta, insa daca este privita ca o oportunitate de a face mai multe lucruri impreuna ca si familie, de a petrece mai mult timp, de a te ocupa mai mult de copil sau a avea timp acum sa citesti cartile pe care ti-ai dorit sa le citesti de ani de zile, lucrurile se vor schimba, iar incertitudinea va fi mai usor de acceptat.
Adopta principiul „pas cu pas”
In situatiile necunoscute, cel mai simplu este sa le abordam pas cu pas. Care este urmatorul lucru pe care il poti face sau pe care trebuie sa il faci? Concentreaza-t atentia doar asupra acestuia. Invata-l pe copilul tau sa facaa celasi lucru - este o strategie care il poate ajuta si la scoala, cand vine vorba de proiecte sau teme dificile si in viata de zi cu.
Invata-l pe copilul tau despre probabilitate
Il vei ajuta nu doar sa isi exerseze abilitatile matematice, dar si sa analizeze in mod realist situatiile cu care se confrunta.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: