La ce varsta poti lasa copilul singur acasa?
Iti amintesti seria de filme „Singur acasa”? Oricat de amuzante ti s-au parut situatiile prin care a trecut protagonistul filmului, stim cu totii ca un parinte are o multime de temeri legate de momentul in care il va lasa pe copil singur acasa pentru prima data. Si, ca sa fim cinstiti, si pentru a doua, a treia sau a patra oara. Pentru ca, daca esti parinte, te ingrijorezi, oricat ai incerca sa nu faci asta. Incercam sa te ajutam in randurile care urmeaza sa treci mai usor peste acest moment.
Cum recunosti copilul pregatit sa ramana singur acasa:
- nu se plictiseste cand ramane singur
- respecta regulile stabilite de parinti in casa
- isi organizeaza activitatile singur
- poate folosi in siguranta obiectele electrocasnice
- nu este anxios (nu se sperie usor)
- isi exprima dorinta de a ramane singur acasa
Cum il pregatesti pe copil sa ramana singur acasa?
- Discuta cu copilul despre ce ar face intr-o anumita situatie daca ar fi singur acasa: „Ce ai face daca s-ar intrerupe curentul?”, „Pe cine ai suna pentru a cere ajutorul?”, „Ce ai face daca ar suna cineva la usa?”, „Ce ai spune daca ar suna telefonul?” sunt doar cateva intrebari pe care le poti aduce in discutie.
- Observa reactiile emotionale ale copilului atunci cand raspunde la aceste intrebari. Daca devine nelinistit sau speriat, asigura-l ca nu va trebui sa faca acest lucru decat atunci cand va fi pregatit.
- Pregateste-l pe copil in mod calm. Daca esti agitat cand ii vorbesti despre asta, daca repeti de prea multe ori masurile de precautie pe care trebuie sa le ia copilul sau daca il sperii pentru a te asigura ca a inteles („Nu deschide niciodata usa necunoscutilor, pentru ca vin hotii peste tine!”) sau daca il ameninti cu pedepse in caz ca nu te asculta, este posibil sa il sperii mai mult decat sa il ajuti. Prezinta-i situatia ca una normala, prin care trec toti copiii si ca pe o ocazie de a deveni mai responsabil si mai independent.
- Exersati treptat. Il poti pregati pe copil lasandu-l singur acasa pentru o perioada scurta (30 minute, de exemplu), in care te duci la cumparaturi la magazinul din apropiere sau in vizita la o vecina. Treptat, poti creste acest interval (o ora, o ora jumatate, doua ore etc.), precizandu-i de fiecare data copilului ce are voie sa faca si ce nu, la cine poate apela in caz de nevoie etc.
- Suna-l pe copil pentru a te asigura ca totul este in regula. Asigura-te ca ai cum sa iei legatura cu copilul atunci cand nu esti acasa si, in functie de perioada in care lipsesti, suna-l o data sau de mai multe ori pentru a verifica daca este totul in ordine.
Ce trebuie sa stie copilul care ramane singur acasa:
- unde este parintele si cum poate lua legatura cu el
- ce NU are voie sa foloseasca
- la cine poate apela in caz de urgenta (preferabil un vecin de incredere)
- cum sa apeleze pentru a chema ambulanta, politia sau pompierii (112)
- unde se gaseste trusa de prim ajutor si cum o poate folosi
- cum sa raspunda daca suna telefonul sau bate cineva la usa
- cum sa reactioneze daca suna la usa o persoana necunoscuta
Asadar, cu rabdare si calm, tu si copilul tau puteti parcurge impreuna inca un pas din drumul spre independenta lui, tu invatand sa ai incredere in el, iar el invatand ca poate sa aiba grija de el si singur.
Citeste si despre alte probleme specifice preadolescentei in cartea publicata de Editura Polirom in cadrul colectiei „Psihologia copilului & Parenting”, „Trucuri psihologice pentru parinti (9-12 ani)” de Suzanne Vallieres.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
Comentează:5 comentarii