characters characters

Jocul in comunicarea cu adolescentul

Propus de: Nansi Lungu   |   15 ianuarie 2010    |   4069 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

De foarte multe ori iti doresti sa ii spui ceva copilului tau ajuns la adolescenta, ceva prin care el sa inteleaga cat de aproape esti de el, mai ales cand el este plecat navigand pe nestiute pagini de internet.


Cum te mai poti apropia de el in aceste conditii? Exista doua conditii nu foarte dificil de realizat. Adolescentii iubesc sa fie uimiti si provocati. Se accepta, din pacate, foarte usor faptul ca persoanele adulte nu-si mai permit reformulari radicale ale modului de a fi. Dar acest fapt are consecinta directa categorizarea din partea adolescentilor a adultilor ca fiind neinteresanti si in general de neschimbat.

Intrebare: ai fi incantat de o discutie cu cineva pe care il crezi imposibil de convins, oricare ar fi argumentele pe care le aduci? Daca raspunsul este negativ, continua cu incredere articolul. Desi pare complicat, o schimbare de perpectiva asupra modului tau de a fi poate sa se realizeze prin strategii simple. O intrebare de genul :”Ai idee ca sunt oameni care nu isi recunosc chipul in oglinda ? sau Stii ca spatiul din jurul fiecarui obiect se curbeaza ?….precum si propunerea unei provocari intelectuale a carei solutie sa-l “roada” cateva ore sau zile – dupa gradul de rabdare- poate sa te faca in ochii lui un interlocutor care mai are lucruri interesante “in joben”.

Pe scurt, iata cateva recomandari daca alegi sa folosesti jocul si provocarile intelectuale ca modalitate de a deschide comunicarea cu adolescentul tau:

 

  • Acorda-ti  putin timp si informeaza-te cu privire la jocuri de perspicacitate, gandire laterala sau informatii cu continut surprinzator.

  • Propune-le ca provocare si nu uita sa subliniezi – fara a fi prea serios, dar nici lipsit de credibilitate – increderea in faptul ca va fi rezolvata de adolescentul caruia I-ati facut provocarea.

  • Ofera-i solutiile doar dupa ce a incercat si el sa le gaseasca. Satisfactia se obtine nu din rezultat ci din munca depusa pentru a ajunge la acel rezultat.

  • In urma unui succes initial rapid, de genul uimire si acceptarea unor discutii mai apropiate, este putin probabil sa obtii un succes total, de tipul : “Cum am putut sa fiu atat de orb? Parintii mei trebuie ascultati caci le stiu atat de bine pe toate”.

  • Continua chiar daca nu ai avut un succes intial si chiar daca ai avut un succes major. In fapt, este foarte putin  probabil ca in urma unei singure surprize sa se schimbe ceva. Fa in asa fel incat sa devina “dependent” de noutatile si provocarile pe care i le propui.


Iata si o propunere de “provocare intelectuala” pentru adolescentul tau:

Ai 41 de elefanti. Cum poti sa ii pui in 4 tarcuri astfel incat sa fie un numar impar de elefanti in fiecare tarc?
Raspuns: desigur ca este imposibil daca tarcurile nu sunt asezate concentric cu cei 41 de elefanti in mijloc.


Problemele de gandire laterala cer solutii care nu se inscriu in logica obisnuita, ci impun o strategie non conformista. Se discuta intens despre stimularea creativa pe care o genereaza acest tip de probleme, dar ele constituie in acelasi timp o buna modalitate de introducere a comunicarii intre parinti si copii. Acestia din urma vor fi surprinsi, vor incerca sa afle rezultatul, iar daca vor fi solicitati cu regularitate in astfel de jocuri vor fi mai deschisi si la alte sugestii, ca  baza a unor discutii viitoare.   


Aceasta este doar una din modalitatile de a facilita comunicarea cu adolescentul tau. Ti se potriveste o asemenea abordare? Ce alte “secrete” mai cunosti? Spune-le si altor parinti cum reusesti tu sa comunici eficient cu fiul sau fiica ta.


Nansi Lungu


Despre autor:
"Sunt asistent universitar la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Psihologie. Ma ocup cu filosofia mintii si stiinte cognitive. Mai specific, studiez problema constiintei, a evolutiei mintii si a emotiilor."

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe