characters characters

Contractul parinte-adolescent

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   12 ianuarie 2010    |   7098 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescentii sunt deseori prea preocupati de problemele lor incat sa mai faca treaba si prin casa. Ai vrea ca adolescentul tau sa te ajute pentru ca ai nevoie, insa nu stii cum sa-i ceri ajutorul. Stii de pe urma ultimelor experiente ca vei intampina un "nu" foarte mare: “Nu am timp acum, mai tarziu.” Si pentru ca el s-a decis sa-l ia  pe "nu" in brate, asa cum fac si copiii mici, ar fi bine sa-l iei si tu.

La intrebarile sau cererile lui, incearca timp de maxim doua zile sa-i raspunzi cu “nu”: “Nu iti dau bani”, “Nu-ti spal eu sosetele, spala-ti-le pentru ca esti mare”, “Nu iti voi pune eu de mancare in farfurie, descurca-te”. E suficient sa adopti atitudinea asta o zi, cel mult doua. Dupa ce experimentezi situatia de mai sus, stai de vorba cu el. E momentul sa va impartasiti emotiile.

Incercati sa aflati impreuna raspunsurile la intrebarile de mai jos si sa va ascultati reciproc.
1. Cum ti s-a parut atitudinea mea din aceste zile?
2. Cum te-ai simtit atunci cand ti-am raspuns "nu" la orice dorinta pe care ai avut-o?
3. Crezi ca este bine sa continuam asa?
4. Cum crezi ca ar fi bine sa ne schimbam amandoi comportamentul si atitudinile in asa fel incat sa ne intelegem ca doi adulti?

Solutia este urmatoarea: contractul. Chiar daca suna foarte formal, nu ezita. Da rezultate foarte bune atunci cand vorbim de schimbarea unor comportamente nedorite. Contractul este un acord intre doua persoane care doresc sa colaboreze dupa principiul: eu iti ofer un lucru, tu imi oferi ceva la schimb. Chiar daca iti va lua putin timp sa faci asta, vei recupera timpul pierdut incercand sa-l convingi sa te ajute la ceva sau certandu-va mai tot timpul.
 
Cum se procedeaza:
 
  • Completati impreuna contractul. Se incepe cu:

  • “Contract incheiat la data de…..intre……..si…….(In spatiile libere, veti trece atat numele tau, cat si al adolescentului),  pe o perioada de….Stabiliti impreuna durata contractului. Ea poate sa se intinda de la o saptamana la o luna. Ideal ar fi sa incerci initial pe o saptamana.

  • Inainte de a trece altceva pe foaie, ganditi-va fiecare din voi ce anume doriti. Ce iti doresti sa schimbi la copilul tau sau ce ti-ai dori sa faca, iar adolescentul ce vrea sa primeasca, cum vrea sa fie tratat. De exemplu, ai putea sa-i ceri copilului urmatoarele: sa-si reduca numarul absentelor la scoala, sa te ajute la dusul gunoiului sau la asezarea mesei pentru pranz sau cina, sa faca el cumparaturile macar o data pe saptamana, sa petreaca cel putin o ora cu sora sau fratele mai mic etc. In schimb, ar putea sa-ti ceara: sa fie lasat sa stea mai mult timp cu prietenii, sa nu mai fie cicalit atat de mult pentru ca nu-i place acest lucru, sa primeasca mai multi bani de buzunar, sa nu mai fie intrebat atunci cand ajunge acasa de unde vine etc.

  • Ideea de baza este ca toate cerintele sa fie negociate in asa fel incat sa ajungeti la un numitor comun. Impreuna veti stabili ce oferiti si ce veti primi in schimb. Ai grija sa nu stabilesti prea multe lucruri pe o saptamana, pentru a nu ajunge sa nu le puteti indeplini din diverse motive. Incearca sa realizati un contract  mai “aerisit”  initial, iar daca dupa o saptamana sunteti multumiti si dornici de a o lua de la capat, ii puteti adauga treptat noi cerinte.

  • Este important ca fiecare dintre cei intre care incheie contractul  sa specifice ca va face tot posibilul sa urmeze si sa indeplineasca prevederile acestuia.

  • Stabiliti si ce se intampla in cazul in care una dintre parti nu isi indeplineste sarcinile stabilite. Daca observi ca are retineri fata de acest punct, asigura-l ca greseala poate sa apara si de partea ta. Oricare din voi poate sa dea gres la unul dintre puncte.

  • La final semnati-va amandoi.

  • Ideal ar fi sa aveti cate o copie fiecare din voi. E important sa aveti acces la el tot timpul pentru a sti daca l-ati respectat sau nu. O solutie ar fi sa fixati contractul undeva la vedere, in bucatarie, pe usa frigiderului sau pe usa de la intrare.

Crezi ca ar functiona o astfel de metoda si in cazul tau? Ce ai vrea sa schimbi la adolescentul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    19.04.2012 - 17:04
    Consider ca un adolescent are foarte de mult de invatat Cel mai important de observat este implicarea lui in activitatea de invatare. In rest masina de spalat este pentru spalarea hainelor. Sosetele si lenjeria intima ar trebui sa si-o spele singur. Ar putea fi invatat sa isi calce singur hainele. Aceste lucruri ar putea fi considerate o activitate de petrecere a timpului liber utila. In ceea ce priveste gatitul este prea tanar pentru asa ceva.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    13.01.2010 - 20:37
    Un astfel de contract am mediat intre o prietena foarte buna si fiica ei, adolescenta de 16 ani. S-a impus o astfel de solutie in urma unei crize emotionale intre fiica si mama, ce dura de aproape un an. Prietena mea imi spunea ca epuizase toate optiunile, depusese armele. Fiica ei imi fusese eleva in ciclul primar, acum imi este buna prietena. Ne-am intalnit toate trei si am pus cu greu la cale o intelegere (si mama si fiica sunt tare incapatanate!). Rezultatele au aparut tot dupa cateva luni bune. Prin urmare, ar fi bine ca intre parinte si adolescent sa existe o alta persoana, obiectiva si agreata de ambele parti, care sa modereze "ostilitatile".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe