Sapte obiceiuri care afecteaza eficienta invatarii
Obiceiurile ineficiente de invatare sunt prezente in viata fiecarui copil si apar ca urmare a informatiilor pe care acestia le-au primit sau le-au observat la cei din jur. Sanctionarea dura a greselilor in invatare, incurajarea excesiva a competitiei sau lipsa incurajarii in situatiile de esec pot fi factori care dau nastere la obiceiuri ineficiente de gandire si comportament, afectand in mod direct invatarea. Iata cele mai comune obiceiuri ineficiente de invatare:
Frica de esec.
Acesta este unul din cele mai puternice bariere in invatare. Cand greselile si nereusitele sunt sanctionate sau urmate de umilire, copiii vor invata sa evite provocarile noi si astfel, sa invete lucruri noi sau care par prea complicate. In timp, frica de esec poate ajunge sa limiteze foarte mult alegerile copilului, avand efect pe termen lung, pana la maturitate.
Recomandari:
Analizeaza-ti cu sinceritate propria atitudine fata de esec. Cu cat esti tu insuti mai capabil sa inveti din esecuri si sa nu le eviti cu orice pret, cu atat vei reusi sa il sprijini mai mult pe copil atunci cand se confrunta cu unul.
Vorbeste-i copilului despre cat de comune sunt esecurile in viata multor oameni de succes. De multe ori insa, esecurile nu sunt la fel de vizibile ca succesul obtinut de personalitatile cele mai cunoscute, asa ca putem sa ne formam o imagine distorsionata asupra usurintei cu care alti oameni reusesc sa atinga performante deosebite.
Dorinta exagerata de perfectiune.
Invatarea trebuie sa fie utila. Nu va fi mereu insotita de rezultate perfecte si nici nu va fi mereu foarte usoara. Rezolvarea de probleme, explorarea diferitelor oportunitati si solutii sunt in mod implicit insotite de rezultate imperfecte, cel putin pentru o mare parte a timpului.
Recomandare:
Invata-ti copilul sa ramana pozitiv si sa inteleaga faptul ca nu toata lumea invata in acelasi mod. Exista strategii diferite de invatare, care functioneaza diferit, pentru fiecare.
In plus, imperfectiunea nu este sinonima cu lipsa evolutiei. Invata-l pe copilul tau ca fiecare efort depus in invatare ii stimuleaza capacitatea de invatare, facandu-l mai capabil sa invete si alte lucruri.
Refuzul de a cere ajutorul.
Se intampla deseori ca in timpul invatarii sa ramanem in impas. Cea mai mare greseala este ca din vina orgoliului sau a fricii de a nu parea slabi, sa nu cerem ajutorul.
Recomandare:
Invata-l pe copil ca mai intai sa caute solutii singur, iar daca nu reuseste sa depaseasca dificultatea intampinata in invatare, sa ceara ajutorul celor care ar putea sa aiba mai multe informatii (poate fi vorba de un profesor, un coleg sau de unul dintre parinti). Este recomandat ca ajutorul cautat sa fie dat sub formei unei orientari a copilului catre solutii si catre o intelegere mai profunda a materiei, nu sub forma unei solutii date de-a gata (precum rezolvarea unei probleme de catre altcineva).
Lipsa de adaptare la evolutia educatiei si informatiei.
Cunoasterea in toate domeniile evolueaza rapid, iar tehnologia ne ajuta sa ramanem conectati la progresul acesteia. De exempu, informatiile din manuale se completeaza cu noi informatii si date obtinute din cercetarile care au loc in momentul prezent. In plus, modalitatea in care sunt prezentate informatiile evolueaza o data cu tehnologia. Astazi, copiii au mai usor acces la informatii vizuale sau dinamice care explica mai usor concepte sau fenomene dificil de inteles fara un astfel de suport.
Recomandare:
Invata-l pe copilul tau sa caute sursele de incredere de informatie si resursele de invatare potrivite pentru fiecare materie in parte. Astazi, invatarea nu mai are loc doar folosind manualele, ci apeland si la cursuri online sau alte resurse pe care tehnologia ni le pune la dispozitie.
Refuzul de a invata de la cei mai buni ca el.
Competitia excesiva intre copii poate duce la ostilitate intre ei, mai ales intre un copil cu rezultate mai slabe la invatare si un copil cu rezultate foarte bune. Alternativa mai eficienta este sa il inveti pe copilul tau ca oricare este nivelul lui de cunostinte, va exista cineva care este mai bun si ca acel cineva ii poate fi un model sau o persoana de la care sa invete.
Recomandare:
Sfatuieste-ti copilul sa caute persoane de la care are de invatat si sa profite sa invete cat mai multe. Poate obtine nenumarate beneficii inconjurandu-se de oameni de calitate si fiind deschis sa invete de la oricine.
A nu ii ajuta pe altii sa invete.
A-i invata pe altii aduce beneficii emotionale si intelectuale: retinem mult mai multe informatii atunci cand le explicam altor persoane.
Recomandare:
Incurajeaza-l pe copil sa ajute elevi din clase mai mici sau colegi de clasa.
Asteptari scazute.
In urma esecurilor, copiii pot ajunge la concluzia ca nu sunt capabili sa invete anumite lucruri sau sa inteleaga anumite domenii.
Recomandare:
Observa daca copilul tau obisnuieste sa isi spuna frecvent:
„Nu sunt capabil.”
„Nu pot.”
„Nu sunt suficient de bun.”
„Am sa las pe altcineva sa faca asta.”
Aceste ganduri sunt autodistructive si nu fac decat sa influenteze in mod negativ rezultatele si invatarea. Invata-ti copilul sa foloseasca o gandire pozitiva cu incurajari si asteptari mult mai ridicate.
Paternurile negative de gandire pot fi schimbate, la fel ca obiceiurile, insa e nevoie de timp, efort constant si exercitiu. Nicio schimbare nu vine peste noapte. Nu una care sa fie de durata. Asadar, ajuta-ti copilul sa isi identifice in primul rand obiceiurile care ii influenteaza stilul de invatare in mod negativ si cauta sa le inlocuiesti cu altele mult mai bune.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
Adauga tu primul comentariu: