characters characters

Vorbeste-i copilului despre plagiat

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 martie 2010    |   6538 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

  • Ti s-a intamplat vreodata sa-ti auzi copilul plangandu-se pentru ca nu stie ce sa scrie la un eseu cerut de profesoara de romana? Dar dupa vreo doua ore cand il intrebi “Cum e cu tema la romana?”, sa-ti raspunda ca e ok? O simpla privire asupra temei te face sa crezi ca ceva nu e in regula. Cuvinte prea bine alese, fraze ingrijite si corecte gramatical, idei despre care stii sigur ca n-ar fi putut fi rodul imaginatiei copilului tau.
  •  

    Printre elevi sunt extrem de frecvente cazurile de plagiatura. Profesorii stabilesc din ce in ce mai des reguli clare de sanctionare a elevilor care folosesc copy-paste-ul de pe internet sau din alte surse. Plagiatura se refera la procesul de utilizare a cuvintelor si a ideilor unei alte persoane fara a mentiona numele autorului; auto-atribuirea cuvintelor, propozitiilor, textelor produse de altcineva, propriei persoane. La nivel universitar, in diverse slujbe, plagiaturl este foarte grav sanctionat, iar persoana ce a recurs la el poate sa fie explusa dintr-o competitie, data afara de la locul de munca si poate chiar sa fie pedepsita cu inchisoarea. Copiii recurg la plagiat fara a-si da seama de cele mai multe ori. Sunt constienti ca nu ei sunt autorii unor eseuri pe care le copiaza, insa nu inteleg gravitatea acestui fapt.

     

    Iata cateva modalitati prin care poti sa-l ajuti pe copilul tau sa nu mai recurga la plagiat atunci cand are de realizat o tema:

    • Sfatuieste-l sa faca o lista cu toate cartile, site-urile pe care le-a utilizat ca sursa de dobandire a informatiilor.
       
    • Ar fi bine sa isi noteze sursele din care s-a inspirat: de pe ce site sau din ce carte provine fiecare idee.
       
    • Utilizarea ghilimelelor este regula obligatorie atunci cand se folosesc exact cuvintele unui autor.
       
    • O solutie pentru a evita plagiatul este sa sumarizeze ideile postulate in fragmentul respectiv de text si sa le prezinte dintr-o alta perspectiva, folosind alte cuvinte.
       
    • A cere ajutorul unui parinte sau a profesorului de la clasa atunci cand nu este sigur daca a scris corect bibliografia nu e o rusine, ci un act de curaj si dorinta de a face corect o tema data.

     

    • Asigura-ti copilul ca a trece pana la pagina 20 pe google nu garanteaza esecul profesorului de a depista plagiatul Fa-i o demonstratie. E suficient sa copiezi o propozitie scrisa de copil si sa o introduci intr-un motor de cautare pentru a-ti aparea site-ul principal pe care l-a utilizat ca sursa de inspiratie.

     

    Plagiatul poate sa fie neintentionat uneori, dar acorda foarte mare atentie daca acest lucru se repeta si devine o obisnuinta pentru copilul tau. Sunt frecvente cazurile in care copiilor li se pare mai simplu sa plagieze. Este mult mai usor sa dai un copy-paste decat sa stai si sa-ti framanti gandurile pentru a iesi ceva bun. Un raspuns la intrebarea: ”Fac asta pentru a evita sa-mi fac munca asa cum ar fi de dorit?” ar putea revela adevaratele motive care stau in spatele procesului de copy-paste. 

     

    Daca delasarea este “vinovatul”,  asigura-te ca l-ai informat suficient cu privire la consecinte:

    • Cei care plagiaza nu isi dezvolta independenta in gandire si actiune. Data viitoare cand va fi nevoit sa realizeze un proiect sau o lucrare singur, nu va ireusi sa se descurce singur.
       
    • Economiseste timp, dar pierde din vedere esentialul; temele sunt date ca sa ii consolideze cunostintele. Copiind un referat de pe internet, nu inveti foarte multe, doar preiei informatia gata prelucrata de altcineva, fara a o trece prin filtrul gandirii tale.

     

    Recomandarile tale
    Copilul tau a “cazut” vreodata victima a plagiatuluii? Daca da, cum ai reusit sa-l convingi sa nu devina un obicei pentru el? Asteptam raspunsurile tale.

     

    Comentează:

    • Numele tau
      *Camp obligatoriu
    • Scrie aici comentariul tau!
      (maxim 1000 caractere)
    • Introdu codul de securitate alaturat

      Nu înţeleg codul
      *Camp obligatoriu
    • Utilizator Anonim
      G.S.    23.02.2012 - 11:35
      De ce va grabiti sa invinovatiti pe copii? Daca ati avea in fata doua "eseuri" (altadata se numeau lucrari), unul scris de un elev, celalalt de un profesor, automat veti declara ca elevul e vinovat de plagiat si nu invers. Debarasati-va de prejudecati! E ca-n bancul acela de la "Radio Erevan": "[...]nu a furat, ci i s-a furat [...]". Elevului trebuie sa i se spuna sa nu plagieze, dar si sa-si protejeze lucrarea de un eventual plagiat.

    Citeste si alte articole din aceasta tema

    • Cele mai frecvente scuze ale copiilor care copiaza
      Cele mai frecvente scuze ale copiilor care copiaza
      30 mai 2014   

      Copiii care copiaza invata ca exista "scurtaturi" catre "succes" si gasesc la fel de usor si scuzele potrivite pentru a-si justifica alegerea.

    • Cum ne invatam involuntar copiii sa copieze
      Cum ne invatam involuntar copiii sa copieze
      08 mai 2014   

      Parintii si cadrele didactice descurajeaza si chiar pedepsesc copiatul, atunci cand apare in randul copiilor. Insa daca prin felul in care reactioneaza, tocmai adultii care ii educa pe copii sunt cei care incurajeaza, fara sa vrea, copiatul?

    • Copiatul la examene si la lucrarile de control
      Copiatul la examene si la lucrarile de control 4
      24 mai 2011   

      In prezent, modalitatile prin care copiii reusesc sa copieze la lucrarile de control sau la examene tin pasul cu tehnologia, depasind uneori imaginatia parintilor si a cadrelor didactice. Pentru ca este atat de la indemana pentru copii si destul de dificil de detectat, copiatul la examene devine destul de tentant.

    Mai multe