Cele mai frecvente scuze ale copiilor care copiaza
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/audiolucistore/14159712431
Copiii care copiaza invata ca exista "scurtaturi" catre "succes" si gasesc la fel de usor si scuzele potrivite pentru a-si justifica alegerea. Este important sa ii explici copilului care este adevarata miza a educatiei in cadrul scolii, dincolo de note si sa il ajuti sa descopere bucuria de a afla lucruri noi. Iata care sunt cele mai comune scuze ale copiilor care copiaza si cum ii poti raspunde copilului daca le foloseste in apararea sa.
Scuzele copiilor care copiaza
Scuza 1: Scoala este grea: “Am niste materii foarte grele pe care nu le inteleg”, “Daca nu as copia, sigur nu as lua o nota de trecere la materia asta”.
Ce poti discuta cu copilul: “Scoala nu e mereu usoara. Daca deja stii toate raspunsurile, nu ai mai avea ce invata. Atunci cand depui efort pentru a intelege si simti in continuare ca este prea greu si nu te descurci, cel mai bun lucru pe care-l poti face nu este copiatul, ci apelul la un cadru didactic. Copiind ascunzi problema pe care o ai, iar pe termen lung, scoala ti se va parea si mai grea.”
Scuza 2: Scoala este nedreapta: “Ceilalti copii sunt mai avantajati decat mine: sunt preferatii profesorului sau fac meditatii.
Ce poti discuta cu copilul: Vorbeste-i despre faptul ca notele nu sunt un scop in sine, dar imbogatirea cu noi cunostinte si abilitati, da. Iar a copia nu il ajuta sa invete si sa devina mai capabil. Invata-l pe copil sa se compare doar cu el insusi, sa observe progresul facut in timp la scoala, fara a se compara cu alti colegi. Desigur, este important ca si tu sa adopti aceasta atitudine:).
Scuza 3: ” Toata lumea copiaza: “Copiatul nu e mare lucru si toti copiii fac asta, iar cei care sunt prinsi, sunt prosti”.
Ce poti discuta cu copilul: Explica-i ca atat adultii, cat si copiii fac o serie de lucruri doar pentru ca toata lumea le face, iar acest lucru duce de multe ori la perpetuarea sau repetarea unor greseli. Vorbeste-i despre importanta independentei sale si a deciziilor pe care le ia pe cont propriu. Din nou, arata-i ca invatarea este un proces individual, iar evaluarile nu au decat rolul de a-i arata ce trebuie imbunatatit si in ce domenii e nevoie sa depuna mai mult efort. Testele nu au rolul de a pedepsi elevii si acestia nu ar trebui sa se simta presati sa “faca o impresie buna” cu orice pret.
Scuza 4: Se numeste copiat doar daca faci asta la teste sau la lucrari de control: “Eu si colegul de banca deseori facem schimb de caiete pentru a ne verifica sau corecta la teme. Nu e acelasi lucru ca atunci cand copiezi la teste”.
Ce poti discuta cu copilul: “Temele si proiectele sunt importante pentru a invata si elevii ar trebui sa le faca individual daca asa e cerinta cadrului didactic. Copiatul la teste e un lucru, dar copiatul poate avea forme diferite. De fiecare data cand copiezi ceva de la cineva, iti asumi raspunderea pentru ceva ce nu este al tau. In plus, pierzi oportunitatea de a invata ceva care se poate dovedi a fi interesant.”
Scuza 5: Nu e copiat, ci munca de echipa: “Ni se spune sa cooperam cu ceilalti copii, nu? Asa ca, de ce nu putem sa ne inspiram din raspunsurile date de ceilalti?”
Ce poti discuta cu copilul: “Proiectele de grup inseamna cooperare, restul sarcinilor date de cadrul didactic necesita rezolvare individuala pentru ca fiecare sa parcurga intregul material, pe cont propriu. Daca inveti doar jumatate din material, iar colegul tau, cealalta jumatate, fiecare va sti doar atat cat a invatat si nu toate informatiile, asa cum ar fi de dorit.”
Scuza 6: Materia asta nu e importanta sau nu imi place: “Nu copiez niciodata la materiile mele preferate, doar la cele care nu imi plac”.
Ce poti discuta cu copilul: Este normal sa nu ii placa toate materiile sau sa nu i se para toate la fel de importante si are dreptul sa isi exprime aceasta parere. Insa arata-i ca la fel de importante sunt corectitudinea si sinceritatea. Oricat de dificila sau neplacuta i se pare, rezultatele obtinute la respectiva materie trebuie sa se bazeze pe efortul personal. In plus, de obicei copiilor nu le plac materiile pe care le considera dificile, asa ca o solutie ar fi sa gasiti impreuna modalitati de a intelege mai usor conceptele dificile.
Scuza 7: Nu am timp sa invat: “Sunt contra-cronometru mai tot timpul. Cand copiez, fac asta pentru ca nu mi-a ajuns timpul ca sa invat”.
Ce discuti cu copilul: Explica-i faptul ca solutia pentru aceasta problema se poate gasi in organizarea mai eficienta a timpului. Vorbeste-i despre managementul timpului, despre obiceiurile care ii pot consuma timpul in mod ineficient (timpul petrecut pe retelele de socializare, la telefon, pauzele dese din timpul invatarii, amanarea etc.) si ajuta-l sa prioritizeze activitatile.
Scuza 8: Nu imi place profesorul: “Nu ma inteleg cu profesorul, nu imi place cum preda si nu pot invata bine.”
Ce poti discuta cu copilul: Arata-i ca intelegi ca ii este greu sa ii placa materia daca stilul de predare al profesorului nu este compatibil cu stilul sau de invatare, insa arata-i ca poate folosi o multime de surse interesante pentru a invata materia respectiva. Ofera-i indrumare, recomandandu-i site-uri, carti, jocuri sau filme care sa il ajute sa invete mai usor materia respectiva.
La baza tuturor acestor scuze, se afla un motiv general: “copiez pentru ca cei din jurul meu vor sa iau mereu note mari” sau “copiez pentru ca nu am inteles care este scopul invatarii”. Este bine sa ii explici ca notele e bine sa reprezinte munca depusa in invatare si nu un scop in sine si sa il ajuti sa descopere bucuria de a afla lucruri noi, stimuland-i curiozitatea. Copilul tau copiaza la scoala?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ne invatam involuntar copiii sa copieze
Parintii si cadrele didactice descurajeaza si chiar pedepsesc copiatul, atunci cand apare in randul copiilor. Insa daca prin felul in care reactioneaza, tocmai adultii care ii educa pe copii sunt cei care incurajeaza, fara sa vrea, copiatul?
-
Copiatul la examene si la lucrarile de control 4
In prezent, modalitatile prin care copiii reusesc sa copieze la lucrarile de control sau la examene tin pasul cu tehnologia, depasind uneori imaginatia parintilor si a cadrelor didactice. Pentru ca este atat de la indemana pentru copii si destul de dificil de detectat, copiatul la examene devine destul de tentant.
-
Vorbeste-i copilului despre plagiat 1
Ti s-a intamplat vreodata sa-ti auzi copilul plangandu-se pentru ca nu stie ce sa scrie la un eseu cerut de profesoara de romana? Dar dupa vreo doua ore cand il intrebi “Cum e cu tema la romana?”, sa-ti raspunda ca e ok? O simpla privire asupra temei te face sa crezi ca ceva nu e in regula. Cuvinte prea bine alese, fraze ingrijite si corecte gramatical, idei despre care stii sigur ca n-ar fi putut fi rodul imaginatiei copilului tau.
Adauga tu primul comentariu: