Temele pentru acasa- o provocare
Spre deosebire de scoala primara, la gimnaziu temele pentru acasa sunt mai numeroase. De multe ori, in aceeasi zi copilul trebuie sa scrie un comentariu sau o caracterizare la limba romana, sa faca cateva exercitii de gramatica, sa rezolve probleme la matematica si sa invete la istorie sau geografie.
Faptul ca un copil are prea multe teme de rezolvat nu este numai o problema a sistemului de invatamant de la noi. Si parintii din Marea Britanie se plang de faptul ca elevii aloca intre 90 si 120 de minute pe zi pentru teme, iar gradul de dificultate al acestora este foarte mare.
Insa daca la ei Guvernul a precizat ca temele pentru acasa nu sunt obligatorii, dar sunt incurajate. La noi situatia este cu totul alta: in functie de profesor, temele pentru acasa pot ajunge si la aproape trei ore.
Ce pot sa fac astfel incat sa aiba timp si pentru sport sau relaxare?
- discuta cu dirigintele de la clasa. Afla care sunt materiile la care are copilul prea multe teme si explica-i dirigintelui ca dupa ore copilul tau nu mai are timp decat pentru teme.
- construiti impreuna un plan! Gandeste-te in primul rand daca intr-adevar cunosti programul copilului tau si daca stii exact ce anume din ceea ce face el ii place cel mai mult. Pornind de la aceste lucruri fa impreuna cu el un plan cu activitatile lui zilnice, plan in care sa incluzi scoala, temele pentru acasa, plimbarile in parc, sportul, joaca, prietenii, televizorul si calculatorul. Lasa-l sa isi aleaga activitatile care i se par lui mai importante si daca ignora complet scoala, vorbeste cu el si afla care sunt motivele pentru care nu ii acorda importanta. Apoi propune-i solutii sau adu-i contraargumente pe care sa le poata intelege. Dupa ce aveti gata planul, lasa-l pe el sa-l coloreze si sa-l lipeasca de perete sau chiar sa-l faca pe calculator. Apoi, urmariti impreuna timp de o saptamana acest plan si notati care este ponderea fiecarei activitati. Altfel spus, prioritizati impreuna activitatile astfel incat copilul tau sa inteleaga faptul ca temele pentru acasa fac parte din programul sau la fel ca si joaca. Apoi, dupa ce aveti gata planul treceti la aplicarea lui. Copilul va intelege mult mai bine care este programul lui in ziua respectiva si isi va planifica activitatile pentru a avea timp si pentru distractie.
- cauta metoda de invatare potrivita pentru copilul tau! Acum exista platforme educationale revolutionare, care il vor ajuta pe copilul tau sa invete mai usor, sa isi fixeze notiunile, sa se pregateasca pentru lucrari, teze si examene. ExamenulTau.ro este construit pentru a fi aliatul copilului tau, zi de zi. Cele 120 de lectii online din intreaga materie a claselor V-VIII la matematica si 104 la Limba si Literatura romana ii vor prezenta copilului tau informatiile intr-un mod usor de inteles, ceea ce ii va diminua timpul destinat invatarii si efectuarii temelor.
Daca temele il demotiveaza pe copilul tau din ciclul primar, atunci propune-i sa invete prin joc cu ScoalaIntuitext.ro. Aici, prin animatii, experimente, curiozitati, va descoperi o alta dimensiune a invatarii!
-pune-i intrebari pentru a vedea ce i-a placut cel mai mult la scoala, care parte din lectie i se pare mai interesanta, care jocuri i se potrivesc mai bine si ce anume din ceea ce vede la televizor il impresioneaza mai mult. Urmareste-l atunci cand citeste sau isi face lectiile pentru a afla care este ritmului lui de invatare sau de rezolvare a temelor si gasiti impreuna cea mai potrivita metoda pentru el. Si intotdeauna dupa fiecare disciplina faceti o pauza de zece minute.
Citeste articolul in continuare: Cum il poti ajuta pe copil la teme?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donhomer/12862432364
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Refuzul copilului de a face temele
Reactiile negative ale copiilor in fata temelor pentru acasa pot fi impartite in trei categorii: copilul se plange in legatura cu temele, le evita sau refuza de-a dreptul sa le faca.
Comentează:15 comentarii
Temele pentru acasa sunt utile, in ideea in care sa fie bine intelese de copii. Nu a face o tema in pauza de 5-10 minute inseamna ca iti clarifica anumite topicuri ale unor materii. Trebuie studiu individual. Daca exista posibilitatea sa iti si explice cineva, excelent. Website-ul www.tutorette.com nu doreste sa incurajeze superficialitatea in randul elevilor, ci doreste a fi un serviciu online dedicat unei mai bune intelegeri a lectiilor pentru acasa. Vizitati astazi. Multumim.