Cat timp ar trebui sa ocupe temele pentru acasa
Temele au scopul de a consolida ceea ce copilul invata la scoala, nu de a-l stresa, a-l obosi sau a-i face viata un chin. Intrarea la scoala nu trebuie sa elimine din viata copilului alte activitati, cum ar fi joaca, sportul, mesele, plimbarile, comunicarea, somnul, distractia. Cand temele ocupa prea mult timp, viata familiei este afectata, de multe ori atmosfera familiala ajungand sa fie dominata de tensiunea efectuarii temelor zilnice.
Ce spun invatatorii despre timpul pe care trebuie sa il ocupe temele in clasele primare?
• La clasa intai, temele ar trebui sa ocupe intre 30 minute si o ora.
• La clasele a doua si a treia, intervalul de timp optim pentru teme se incadreaza intre o ora si doua ore si jumatate.
• La clasa a patra, temele pentru acasa trebuie sa dureze, doua, maxim trei ore.
Alte lucruri pe care este bine sa le stii referitor la timpul dedicat temelor:
• Recomanda-i copilului ca dupa fiecare activitate de invatare, sa ia o pauza de 10 minute.
• Intervalele maxime de timp nu trebuie atinse in fiecare zi. Exista zile mai dense ca volum de lucru si zile mai usoare.
• In cadrul unei saptamani, zilele de intensitate maxima a efortului intelectual este recomandat sa fie zilele de marti, miercuri si joi.
• Inainte de a incepe realizarea temelor, este bine sa aiba o perioada de odihna dupa programul de scoala. Poate fi vorba de o ora sau doua de somn sau de activitati relaxante.
Important!
Aceeasi tema poate fi terminata corect de unii copii intr-un timp mai scurt, de altii, intr-un timp mult mai lung. Este necesar sa identifici cauzele pentru care copilul petrece prea mult timp realizand temele pentru acasa: oboseala, neintelegerea temei, lipsa de concentrare pe durata mai mare de 25-30 de minute, teme prea multe etc. Discuta aceste aspecte si cu cadrul didactic. De asemenea, este important sa il inveti pe copil sa isi gestioneze timpul. Te poti inspira din Ghidul Timpului si poti afla mai multe despre temele pentru acasa din Ghidul Temelor.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Rutina de seara - secretul odihnei si organizarii eficiente
Cum creezi o rutina de seara eficienta pentru copii, pentru a avea dimineti usoare.
-
Tehnica pomodoro. Cum il ajuti pe copil sa fie mai eficient
Copilului tau ii este greu sa inceapa sa invete sau sa lucreze la proiecte pe care le are de facut? Recomanda-i o tehnica simpla care il ajuta sa isi organizeze timpul, dar ii poate creste si motivatia.
Comentează: