Copilul meu nu vrea sa isi faca temele
Camelia, parinte
"Copiii, prin natura lor, ar dori numai sa se joace dupa scoala si cred ca aici intervine marea responsabilitate a parintelui, sa-i explice cu blandete si cat mai simplu cu putinta ca daca isi face temele, va intelege si mai bine ce i s-a predat." Sursa
Pentru a rezolva o asemenea situatie, este nevoie sa stii ce se afla in spatele refuzului copilului de a face temele si sa iti amintesti cum a aparut acest refuz, dat fiind ca se intampla rar ca el sa fie prezent de la inceputul clasei I.
Refuzul in privinta scolii apare la un anumit moment si intr-o conjunctura:
• copilul nu intelege ce are de facut
• copilul se teme ca nu-i va ramane timp pentru a se juca
• copilul are o relatie conflictuala sau tensionata cu invatatorul
• exista o dificultate sau o suferinta familiala, copilul este framantat de ceva despre care poate parintii nici nu-si imagineaza ca ar putea avea legatura cu temele
• copilul exprima altceva prin refuzul sau ori vrea sa atraga atentia asupra unei suferinte proprii, in mod inconstient. Intrebat de ce nu vrea sa faca teme, nu va avea un raspuns, ci va incerca doar sa gaseasca un pretext.
Pentru a iesi din impas, este nevoie sa observi:
• cand si cum apare opozitia sau refuzul copilului
• cu ce sau cu cine are legatura
• ce poate spune, exprima copilul despre refuzul lui
• exprimarea verbala, prin motivele si dificultatile pe care copilul le spune, dar si exprimarea emotionala: unii copii plang, altii par indiferenti, trag de timp, acuza diferite dureri sau stari de disconfort etc.
• este necesara comunicarea si colaborarea cu cadrul didactic, care iti poate oferi o alta perspectiva asupra comportamentului copilului atunci cand tu nu esti langa el.
In functie de ce observi si ce iti spune copilul, poti rezolva aceasta situatie. Pastreaza insa tot timpul o atitudine deschisa si pozitiva, prin care copilul sa inteleaga ca esti de partea lui, evitand astfel transformarea acestei situatii intr-un conflict. Ai trecut prin aceasta situatie cu copilul tau? Cum ai reusit sa o depasesti?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Comentează: