characters characters

Nu am timp sa merg la sedinta cu parintii

Propus de: Echipa Intuitext   |   11 noiembrie 2009    |   11210 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 


Pentru unii parinti, mersul la scoala inca mai este o experienta neconfortabila” (E. Ciohondaru)

Cand ai fost ultima data la sedinta pentru parinti organizata de cadrul didactic responsabil al clasei in care se afla copilul tau? De cate ori o serie intreaga de motive te-au impiedicat sa ajungi la intalnirea cu profesorii copilului tau? In calitate de cadru didactic, de cate ori nu ai simtit frustrarea pentru ca desi ai incercat sa reduci numarul sedintelor tocmai pentru ca stii ca parintii sunt persoane extrem de ocupate, nici macar la singura sedinta pe semestru nu s-au prezentat decat o mica parte dintre parinti?
 

 

Daca te numeri printre parintii prea ocupati pentru a ajunge cu usurinta la sedintele cu parintii sau daca dimpotriva, consideri ca acestea sunt prea rare si nu iti ofera suficiente informatii despre evolutia copilului la scoala, poti lua in considerare o alternativa mai rapida de comunicare. Propune-i invatorului copilului tau sa creeze un grup de discutie pentru parintii din clasa sa. Vei afla de acasa, din fata calculatorului, ce note a luat copilul, cum s-a purtat la scoala sau cum il poti ajuta sa invete mai usor. Afla cum poti pastra legatura cu cadrul didactic al copilului tau vizitand Grupurile de discutii puse la dispozitie de SuntParinte.ro
 
Cu situatii de acest gen se confrunta invatamantul din ziua de azi. Chiar daca pare a fi o latura ce necesita un interes relativ scazut, este bine sa le oferim un loc prioritar sedintelor pentru parinti. Multi parinti, cunoscandu-si copiii, refuza sa mai mearga la sedinte pentru ca le e teama de ce vor afla: „Cine stie ce isprava a mai facut copilul meu!”. Ti-e teama de rubrica din catalog, cea cu notele, dar mai ales cea cu absentele?

Chiar daca stiu ca au probleme cu notele sau absentele, de cele mai multe ori copiii percep simpla prezenta la sedintele cu parintii ca si o implicare din partea mamei sau a tatalui. Acest lucru inseamna ca iti pasa ce i se intampla. In plus, comunicarea parinte-profesor (scoala) are mai multe beneficii decat credeai.

Spre exemplu, stiai ca, o comunicare eficienta parinte-scoala:
  • Imbunatateste si relatia parinte-copil?
  • Te ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla in mediul scolar, care sunt problemele cu care se confrunta elevii?
  • Favorizeaza competitia pentru note mai mari?
  • Determina elevii sa invete mai mult indiferent de micile discrepante de nivel socio-financiar sau etnic?
  • Duce la scaderea numarului absentelor?
  • Permite dezvoltarea unor atitudini pozitive intre tine si copilul tau?
  • Scade riscul consumului de alcool, tutun si chiar droguri?
  • Elevii se adapteaza mai usor la mediul scolar, daca vorbim de cei care schimba ciclul de invatamant?
  • Elevii sunt mult mai capabili sa-si stabileasca planuri realiste, scopuri si obiective ce se pot indeplini pe termen scurt si mediu?

Cu siguranta beneficiile sunt multiple, in toate directiile. De-a lungul timpului s-a incercat dezvoltarea unei relatii in forma de triunghi, parinte-profesor-copil. Din fiecare colt pornesc interactiuni catre toate celelalte colturi ale triunghiului vorbind de o influenta reciproca. O buna relatie parinte-copil va determina si o relatie buna a ta cu profesorul, precum si a copilului cu mediul scolar. Iar exemplele pot continua.

Iti este usor sa pastrezi legatura cu profesorii copilului tau? Pentru tine sedintele cu parintii sunt experiente placute sau neplacute? De ce? Asteptam raspunsurile tale.

Sursa foto: pixabay

Comentează:
11 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    twilight    01.02.2016 - 20:23
    Oare mai suntem pe vremea securitatii,cand erai certat si pus la colt?Sedinta nu e singura modalitate de a afla situatia scolara.Sunt adepta lucrurilor flexibile,care pot fi modificate si discutate.Sunt un profesor care a predat mereu cu pasiune si creativitate.
  • Utilizator Anonim
    Laura    28.11.2010 - 16:53
    Vizitele la scoala imi lasa intotdeuna un gust amar, sincer, merg cu groaza la scoala, daca nu te duci te mustruluieste ca nu te intereseaza de soarta copilului iar daca mergi prea des ii deranjezi vizibil pe profesori, cum o dai n-o dai bine...asa ca m-am hotarat sa nu mai merg deloc pentru ca rezultatul e acelasi...
  • Gabriela Bate
    Gabriela Bate    09.12.2009 - 09:10
    Trebuie sa se produca o schimbare in sablonul sedintelor cu parintii,care doresc sa auda si altceva decat"mustruluiala",probleme,absente etc.Sedinta poate fi foarte atractiva si educativa daca se abordeaza modern teme de interes(in functie de nivelul de varsta a elevilor).De exemplu,diriginta se pregateste cu materiale si mijloace moderne si prezinta "Modalitati de prevenire a absenteismului",a violentei in scoala,etc.E atat de greu sa te pregatesti putin si sa schimbi clasica sedinta cu parintii?Normal ca presupune intai schimbare de mentalitate,dar....
  • diana mariana
    diana mariana    24.11.2009 - 15:46
    Te asteptam, Adela si am o propunere: de ce nu discuti cu dirigintele de la clasa despre aceasta problema? In primul rand, in majoritatea tarilor nu se mai obisnuieste ca notele de la scoala sa fie facute publice, mai ales in cadrul sedintelor cu parintii. In America, cel putin ele se trimit la final de semestru parintilor, intr-un plic. Propune-i dirigintelui/ei de la clasa copilului tau sa faca altceva in aceste sedinte. Ridica o problema cu care se confrunta copilul tau si din auzite stii ca si altii trec prin aceeasi situatie. Incearca sa directionezi discutia catre aceste teme. Asteptam sa ne spui reactia parintilor si a dirigintelui.Multa bafta :)
  • Luca Adela
    Luca Adela    24.11.2009 - 13:23
    Maine este sedinta cu parintii ... am sa revin cu noutati .
  • diana mariana
    diana mariana    23.11.2009 - 20:38
    :)
  • Luca Adela
    Luca Adela    23.11.2009 - 14:41
    Merg la sedintele cu parintii , dar imi lasa un gust amar... Nu exista comunicare dascal - parinti , ce sa mai spun de dascal-elev ? Daca spui ceva ce te nemultumeste si se poate rezolva in scoala , deranjeaza ... se interpreteaza eronat si este transmis celorlalti profesori la fel - eronat ...Copii , evita comunicarea cu dirigentele , satui sa auda mereu aceleasi cuvinte :'m-am saturat de voi ... nu ma intereseaza de voi ...nu mai pot ... o sa aveti nevoie de mine sa intervin , iar eu nu am sa o fac ...orele de dirigentie sunt adevarate crize de isterie - toata ora se tipa,si se tranteste ... La sedintele cu parintii , dupa introducerea obisnuita cu notele si ultele noutati , incepe ' haideti ,ziceti , ce s-a mai intamplat ?!' Daca spui , nu e bine , deranjeaza si incepe lamentarea ' haideti , lasati , ca nu e chiar asa , haideti , nu mai spuneti ca nu e asa ...' Daca se plang parinti ca nu vin profesorii la ore si sunt lasati singuri si certati de catre directiune sau alti profesori ' ei , pai , asa se mai intampla' ...daca se plang ca nu se face mare lucru , sau ca e galagie la ore ' ei , pai , asta e vina profesoarei !'...Plictisita , se repede catre final...si spune 's-au apucat de fumat , nu am sa spun cine de fata cu toti parintii , ci intre patru ochi' se cer bani , evident , pentru igienizare , iar la sfarsit se bulucesc la catedra sa afle daca nu cumva copilul s-a apucat de fumat... Inutile , asa cum sunt si orele de dirigentie... Ultima ora de dirigentie care a durat 45 de minute a fost impartita in trei , pentru trei scandaluri...Gust amar!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    18.11.2009 - 20:02
    Cercetarile arata ca atunci cand parintii sunt implicati in activitatea scolara a copilului, rezultatele scolare ale acestuia se imbunatatesc. Aceasta participare inseamna si prezenta activa in cadrul sedintelor cu parintii, care pot fi gandite si ca un loc de intalnire si de cunoastere reciproca a parintilor, care pot colabora pentru a crea o ambianta mai placuta copiilor in cadrul scolii. Temele sedintelor cu parintii pot fi propuse si de catre parinti, in functie de ceea ce ii intereseaza - de exemplu, orientarea in cariera a elevilor, cum sa comunici mai bine in familie, cum sa vorbesti cu copiii despre sexualitate, ce activitati de timp liber se pot propune copiilor etc. La aceste sedinte cu parintii se pot invita diferiti specialisti - psiholog, consilier scolar, medic, si astfel pot exista schimburi de idei utile. Pot avea loc si intalniri parinti-copii, in care sa se realizeze diferite activitati - de comunicare, de joc, de desen, astfel parintii vor fi mai implicati in activitatea scolara a copiilor.
  • diana mariana
    diana mariana    17.11.2009 - 21:39
    Parerea mea este ca sedinta cu parintii este vazuta intr-un mod foarte artificial. E o intalnire in care mie, ca si parinte mi se vor spune notele proaste si avalansa de absente ale copilului meu de fata cu toti ceilalti parinti. Ma voi enerva pentru ca din cauza lui, mi-a crapat mie, obrazul de rusine. Probabil ca asa gandesc majoritatea parintilor. DAR, sedintele cu parintii ar trebui planificate pe anumite teme de catre diriginte. Parintii impreuna cu acesta pot sa discute probleme intampinate la nivel de scoala de catre elevi. Nu doar elevii din clasa z sunt cei mai rai din toata scoala si de aceea facem sedinta. Exista scoli in care se deruleaza alaturi de consilierul scolar adevarate campanii la care isi aduc aportul si parintii. O sedinta cu parintii trebuie sa insemne mai mult decat o comunicare de note. Numai atunci, cand va veti implica in activitati, campanii, copilul se va simti important in mediul in care si desfasoara activitatea mai bine de o jumatate de zi, 12 ani de zile. Si numai atunci se vor vedea imbunatatiri si in traseul educational, la nivel micro (elevul) sau macro (scoala, comunitate, politici educationale).
  • Florescu Alexandra
    Florescu Alexandra    17.11.2009 - 13:45
    Poate nu este cea mai buna modalitate de comunicare, dar sedinta cu parintii este necesara si are avantajele ei. Este o modalitate de a intra in legatura cu profesorii copilului tau si de a afla informatii utile, mai ales pentru parintii care nu au timp sa vina in mod frecvent la scoala si sa pastreze legatura cu profesorii.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    17.11.2009 - 13:39
    Eu merg la sedintele cu parintii, dar nu vad nicio schimbare foarte mare in rezultatele copilului meu si nici nu cred ca a discuta notele sau problemele elevilor de fata cu alti parintii este o modalitate prea buna de comunicare.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe