Nu am timp sa merg la sedinta cu parintii
„Pentru unii parinti, mersul la scoala inca mai este o experienta neconfortabila” (E. Ciohondaru)
Cand ai fost ultima data la sedinta pentru parinti organizata de cadrul didactic responsabil al clasei in care se afla copilul tau? De cate ori o serie intreaga de motive te-au impiedicat sa ajungi la intalnirea cu profesorii copilului tau? In calitate de cadru didactic, de cate ori nu ai simtit frustrarea pentru ca desi ai incercat sa reduci numarul sedintelor tocmai pentru ca stii ca parintii sunt persoane extrem de ocupate, nici macar la singura sedinta pe semestru nu s-au prezentat decat o mica parte dintre parinti?
Daca te numeri printre parintii prea ocupati pentru a ajunge cu usurinta la sedintele cu parintii sau daca dimpotriva, consideri ca acestea sunt prea rare si nu iti ofera suficiente informatii despre evolutia copilului la scoala, poti lua in considerare o alternativa mai rapida de comunicare. Propune-i invatorului copilului tau sa creeze un grup de discutie pentru parintii din clasa sa. Vei afla de acasa, din fata calculatorului, ce note a luat copilul, cum s-a purtat la scoala sau cum il poti ajuta sa invete mai usor. Afla cum poti pastra legatura cu cadrul didactic al copilului tau vizitand Grupurile de discutii puse la dispozitie de SuntParinte.ro
Chiar daca stiu ca au probleme cu notele sau absentele, de cele mai multe ori copiii percep simpla prezenta la sedintele cu parintii ca si o implicare din partea mamei sau a tatalui. Acest lucru inseamna ca iti pasa ce i se intampla. In plus, comunicarea parinte-profesor (scoala) are mai multe beneficii decat credeai.
Spre exemplu, stiai ca, o comunicare eficienta parinte-scoala:
- Imbunatateste si relatia parinte-copil?
- Te ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla in mediul scolar, care sunt problemele cu care se confrunta elevii?
- Favorizeaza competitia pentru note mai mari?
- Determina elevii sa invete mai mult indiferent de micile discrepante de nivel socio-financiar sau etnic?
- Duce la scaderea numarului absentelor?
- Permite dezvoltarea unor atitudini pozitive intre tine si copilul tau?
- Scade riscul consumului de alcool, tutun si chiar droguri?
- Elevii se adapteaza mai usor la mediul scolar, daca vorbim de cei care schimba ciclul de invatamant?
- Elevii sunt mult mai capabili sa-si stabileasca planuri realiste, scopuri si obiective ce se pot indeplini pe termen scurt si mediu?
Cu siguranta beneficiile sunt multiple, in toate directiile. De-a lungul timpului s-a incercat dezvoltarea unei relatii in forma de triunghi, parinte-profesor-copil. Din fiecare colt pornesc interactiuni catre toate celelalte colturi ale triunghiului vorbind de o influenta reciproca. O buna relatie parinte-copil va determina si o relatie buna a ta cu profesorul, precum si a copilului cu mediul scolar. Iar exemplele pot continua.
Iti este usor sa pastrezi legatura cu profesorii copilului tau? Pentru tine sedintele cu parintii sunt experiente placute sau neplacute? De ce? Asteptam raspunsurile tale.
Sursa foto: pixabay
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Comentează:11 comentarii