Faci tema pentru acasa in locul copilului tau?
- Cum nu stii? Incearca !
- Am incercat ! Nu stiu ! Nu stiu si gata!”
De ce fac parintii temele in locul copiilor
Iata cateva dintre motivele pentru care parintii aleg sa faca temele in locul copiilor:Recomandare:
Fiecare persoana are propriile capacitati si este bine sa fie ajutat sa si le dezvolte la maxim. A avea anumite standarde si cerinte nu este gresit, insa asigura-te de faptul ca copilul tau are capacitatile necesare pentru a le atinge. Atunci cand iei decizia de a face temele in locul copiilor, este bine sa te gandesti la viitor: intentionezi sa ii faci mereu temele? Mai tarziu, cand va fi adult si va intampina dificultati, cine i le va rezolva?
2. „Cum sa imi las copilul sa se duca cu temele nefacute la scoala?!”. Exista situatii in care copilul refuza sa isi faca temele, parintele nu mai insista si il lasa sa nu isi faca temele pana la momentul serii, cand cedeaza si face el temele in locul copilului. Motivele parintilor care procedeaza astfel tin mai mult de nevoia de a-l proteja pe copil de consecintele neplacute ale temelor nefacute, de dorinta de a evita situatii viitoare neplacute datorate faptului ca copilul nu si-a facut temele. De obicei, parintii cu un stil parental permisiv procedeaza astfel.
Recomandare:
Intreaba-te ce s-ar putea intampla daca copilul tau ar ajunge la scoala cu temele nefacute. Ce ar crede profesorul de la clasa? Ce ar crede ceilalti copii? Este bine sa discuti si cu cadrele didactice ale copilului tau referitor la consecintele temelor nefacute, pentru a sti la ce sa te astepti in cazul in care copilul nu stie sau refuza sa isi faca temele. Sunt cadre didactice care transmit in mod clar parintilor ca, in cazul in care copilul nu stie sa-si faca tema, sa vina la scoala cu tema nefacuta. De asemenea, este recomandabil sa cauti modalitati diferite de a-l convinge pe copil sa isi faca temele: sa invete impreuna cu un coleg de clasa, sa ceara ajutorul unui copil mai mare etc.
3. Considera este datoria parintelui sa il ajute pe copil, chiar daca acest lucru inseamna sa faca temele in locul lui. Unii parinti au asteptari foarte mari de la ei insisi. Daca ceva nu functioneaza bine in familie, cauta vina in ceva ce au facut ei insisi. De aceea, notele scazute la scoala sau temele nefacute reprezinta o problema pe care tot ei trebuie sa o rezolve.
Recomandare:
Rolul tau de parinte este intr-adevar complex. Asta nu inseamna insa si ca trebuie sa-ti acoperi copilul, sa ii repari greselile pe care le comite, sa ii indeplinesti sarcinile pe care le are de realizat. Identifica-ti limitele de implicare in viata copilului. Lasa-i independenta de care are nevoie si care este specifica varstei si in acelasi timp permite-i sa atinga singur standardele cerute din mediul scolar sau dintr-un oricare alt domeniu.
4. Nu au suficienta incredere in capacitatea de realizare a temelor de catre copii. Unii parinti au standarde ridicate de perfectiune de la copiii lor si nu accepta orice fel de tema. Astfel, fie verifica si modifica de nenumarate tema realizata de copil, fie o fac ei in totalitate.
Recomandare:
E important sa accepti faptul ca procesul de crestere are loc si in cazul copilului tau. Creste, se maturizeaza si se dezvolta, dobandeste noi si noi capacitati, de aceea poate sa isi indeplineasca sarcinile pe care le primeste de la scoala. Aminteste-ti de faptul ca orice cadru didactic gandeste temele in asa fel incat sa se plieze pe capacitatile copiilor, in functie de varsta si de caracteristicile etapei lor de dezvoltare. Acordandu-i incredere copilului, monitorizandu-l din cand in cand, motiveaza-l sa incerce singur sa-si faca temele, te vei convinge si tu de faptul ca e capabil sa faca singur ceea ce i se cere.
5. Considera ca e mai usor sa procedeze astfel decat sa incerce sa ii explice copilului cum se poate face tema. Temele dureaza mai putin daca sunt facute de parinte, copilul nu este stresat, nici parintele, care ar fi nevoit sa insiste ca cel mic sa isi faca temele sau sa ii explice cum trebuie sa procedeze. Aparent, toata lumea castiga, pentru ca pe moment, orice conflict este evitat. Pe viitor, cand temele copilului devin din ce in ce mai complicate, acesti parinti tind sa angajeze meditatori pentru copil, doar pentru a-l ajuta sa isi faca temele.
Recomandare:
Intr-adevar, este neplacut si obositor sa incerci sa explici de fiecare data tema copilului si sa nu reusesti sa ajungi la un rezultat multumitor. Dezavantajele acestei atitudini sunt insa nenumarate: copilul nu intelege lectiile, nu invata sa fie responsabil si considera temele (si, implicit, invatarea) o povara pe care o poate evita cu usurinta. Exista si alte solutii in afara de a face temele in locul copilului: cere sfatul cadrelor didactice, cauta materiale interactive care il ajuta pe copil sa invete diverse materii, cauta persoane care il pot ajuta pe copil sa invete.
6. „Copilul meu are prea multe teme.” Numarul prea mare al temelor pentru acasa ii determina pe unii parinti sa le vina in ajutor copiilor pentru ca pur si simplu acestia nu reusesc sa termine temele la timp. Desi pare un motiv intemeiat, aceasta alegere nu ii ajuta cu adevarat pe copii, deoarece temele facute de parinti inseamna cel mai probabil lectii intelese incomplet sau neintelese deloc.
Recomandare:
Comunica cu invatoarea si profesorii copilului pentru a gasi o solutie in privinta volumului mare de teme. Poti propune doamnei invatatoare un sistem de a tine evidenta temelor pe care le da copiilor, astfel incat la finalul zilei, sa poate calcula impreuna cu ei numarul temelor si intervalul de timp care il vor ocupa acestea. Daca si alti parinti din clasa copilului tau se plang de cantitatea prea mare a temelor, este bine sa le ceri sprijinul in aceasta privinta.
Tu faci temele in locul copilului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 obiective pe care le poti propune copilului pentru noul an scolar
La fiecare inceput de an scolar, putem reflecta asupra planurilor, dorintelor si obiectivelor legate de scoala si invatare. Iata cinci idei de obiective pentru noul an scolar care pot creste motivatia copilului pentru invatare.
-
Copilul meu intampina dificultati la teme
Cele mai frecvente cauze pentru care temele pentru acasa devin o lupta nesfarsita.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
Comentează:12 comentarii
Fata a fost mereu autodidacta , nici macar nu ma lasa sa stau langa ea cand isi facea temele . Le verificam la sfarsit si rareori se intampla sa gasesc cate o greseala . Acest lucru s-a intamplat pana anul trecut , cand a inceput sa aiba probleme cu intelegerea materiei la matematica . De atunci de fiecare data la matematica revedem lectia predata ii explic ce nu a inteles sau de ce nu este sigura , apoi trece la facutul temei ,dar tot singura .
Baiatul , care este pe clasa a doua e total opusul fetei . Chiar daca stie , in momentul in care am plecat de langa el , ii zboara gandul in alta parte sta si se uita la caiet, mai scrie un cavant, reciteste cerinta caci uita ce are de facut etc . Cu el stau mereu cand face temele . De ajutor are nevoie mai ales la alcatuirea textelor , dar nici acestea nu le face mamam . Ii pun intrebari despre ce trebuie sa fie textul , ce stie sau gandeste el despre acest lucru , apoi il pun sa formuleze si sa puna textul pe foaie .
In consecinta metoda cea mai buna este cea care se potriveste copilului , caci are si el o personalitate . Dar in nici un caz nu mama dicteaza si copilul scrie fara a mai gandi , asta e o mare grseala .