characters characters

Invatarea online: avantaje si beneficii

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 martie 2017    |   5068 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

invatarea online
Cand deschidem un computer conectat la internet, o intreaga lume se deschide in fata noastra. Timpul petrecut online nu inseamna doar divertisment si relaxare, ci poate fi timp dedicat cresterii si evolutiei noastre. Iar pentru copii, acest lucru este adevarat cu atat mai mult cu cat tehnologia devine tot mai frecvent parte a experientei copiilor in mediul scolar. Insa invatarea online poate fi realizata cu succes si acasa, aducand cu ea o multime de avantaje si beneficii.

Invatarea online: avantaje


Poti urmari aceasta prezentare TED pentru a descoperi mai multe despre avantajele cursurilor online:

De ce sa incurajezi folosirea tehnologiei in invatare? Iata cateva motive pentru care poti recomanda copilului tau sa imbine invatarea traditionala cu cea online:

  • Invatarea online ii poate ajuta pe elevii care raman in urma in clasa. Ei pot gasi online manuale scolare digitale, resurse suplimentare care sa ii ajute sa recupereze ceea ce au pierdut. In plus, multe dintre cursurile online sunt vizuale, dinamice si usor de inteles, calitati care nu pot fi mereu atinse in lectiile din clasa.
  • Invatarea online poate ajuta si copiii care se plictisesc la scoala fiindca potentialul lor este mult mai ridicat decat al celorlalti. Acesti elevi pot sa isi descarce cursuri si informatii suplimentare, pe care de altfel, nu le-ar fi primit la scoala.
  • In invatarea online, informatiile pot fi reluate de ori cate ori este nevoie. Daca la clasa, profesorul explica o data sau de cateva ori lectia, acasa, in fata calculatorului, copilul tau poate reciti informatiile de cate ori are nevoie. De asemenea, poate cauta explicatii suplimentare, poate cere ajutorul „colegilor” virtuali sau, in unele cazuri, chiar profesorilor care predau cursul online.
  • Cursurile online sunt mult mai variate si mai adaptate prezentului decat materiile din scoala. Copiii pot invata de acasa programare, design web sau genetica, fara sa fie nevoiti sa astepte sa ajunga la facultate sau la liceu.
  • Accesul la informatii este mult mai usor. Nu doar ca astazi copiii pot gasi informatiile de care au nevoie fara a se deplasa la biblioteca, dar pot aborda online specialisti sau profesori care sa le ofere detalii sau sa le raspunda la intrebari.
  • Motivatia pentru invatare poate creste daca adolescentul sau copilul tau intra in contact cu alti copii interesati de aceleasi subiecte ca el. Schimbul de idei si informatii poate mentine viu interesul copilului tau pentru invatare.

Educatia online poate lua forme variate. La scoala, copilul poate folosi instrumentele educatiei online pentru a face cercetare, pentru a crea continuturi, pentru a lucra unii cu altii sau pentru a lucra individual.

Invatarea online: beneficii

Ce castiga copiii si adolescentii care invata si online?


Independenta si responsabilitate

Invatarea online nu depinde de prezenta fizica a altor persoane (cadrele didactice) care sa il motiveze pe copilul tau sa depuna efort sau sa isi concentreze atentia asupra lectiei. Astfel, copiii si adolescentii care urmeaza un curs online sunt responsabili pentru felul in care isi organizeaza timpul si materialul de invatat, dar si pentru cat de motivati si interesati raman fata de invatare. Aceasta experienta le poate fi de folos in anii de studentie, cand vor fi mult mai liberi si in acelasi timp mai responsabili de felul in care isi organizeaza invatarea.

Familiarizarea cu tehnologia

Instrumentele online care pot fi folosite in invatare nu se reduc la Google si accesarea de site-uri educationale. Cand copilul tau se inscrie la un curs online, va invata sa foloseasca si alte instrumente utile in comunicarea cu ceilalti si in organizarea activitatii sale:  Google Hang-outs, Google docs, calendare, aplicatii de planificare si comunicare. Toate acestea ii pot fi utile si in viata de student, deoarece o mare parte din activitatea de invatare si comunicare la facultate se realizeaza si online.

Diversitatea culturala

Daca adolescentul tau se inscrie la un curs online international, va avea ocazia sa descopere si sa interactioneze cu tineri din culturi diferite si sa invete o multime de lucruri la care nu ar avea acces altfel.

Cum altfel poate folosi copilul tau tehnologia pentru invatare?

Il poti incuraja pe copilul tau sa creeze sau sa caute:

  • Grupuri de discutie sau pagini pe retelele de socializare dedicate domeniilor care il intereseaza.
  • Bloguri sau site-uri cu informatii despre subiectele care il intereseaza.
  • Forum-uri unde sa puna intrebari si sa participe la discutii despre subiectele care il pasioneaza.

Un studiu recent realizat arata ca elevii care folosesc educatia online petrec mai multe ore pe saptamana implicati in sarcinile scolare, reusesc sa recupereze mai usor daca pierd informatiile transmise la scoala si sunt mult mai interesati sa isi continue studiile decat elevii care folosesc doar mediul de invatare traditional.

*Sursa foto: https://pixabay.com


Citeste si:

Cursuri online gratuite pentru copii si adolescenti


Cursuri de engleza gratuite

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe