Invata-ti copilul sa ia notite
Cum il inveti sa ia notite in clasa
1. Invata-l sa foloseasca prescurtarile in loc sa piarda timpul cu notarea cuvintelor in intregime, cu atat mai mult cu cat profesorul are un ritm destul de alert de a dicta sau a vorbi. Este important ca prescurtarile folosite sa fie destul de sugestive si sa le foloseasca in mod regulat, pentru a se asigura ca va intelege si a doua zi ce a scris.
2. Invata-l sa sublinieze conceptele noi. Le poate scoate in evidenta incercuindu-le sau subliniindu-le. Poate adauga in paranteza ideile sau conceptele cu care notiunile noi se afla in relatie. De asemenea, este bine sa noteze si intrebarile care apar pe parcursul lectiei si raspunsurile pe care le-a dat profesorul. In discutiile elev-profesor din timpul lectiei pot aparea multe informatii utile, care fac intelegerea lectiei mai usoara.
3.Invata-l cum sa procedeze atunci cand ramane in urma. Daca nu a reusit sa noteze toate informatiile, iar profesorul a trecut mai departe, recomanda-i sa lase un spatiu liber si sa continue sa urmareasca discursul profesorului. La finalul orei, este bine sa ceara caietul unui alt coleg pentru a completa.
4. Pentru a nu mai uita ce teme are de facut, le poate nota separat intr-un carnetel, pentru toate materiile. Ai putea sa-i cumperi o agenda speciala. Copiii isi doresc sa semene cat mai mult si cat mai repede cu adultii, astfel incat, daca ii iei si lui o agenda pe care il inveti cum sa o foloseasca, poate fi incantat de idee. Cand isi va face lectiile, va trebui sa isi verifice agenda pentru a vedea daca nu cumva ”a sarit” peste vreo tema.
Cum il inveti sa ia notite acasa
1. Recomanda-i sa foloseasca desene si sageti. Copilul va intelege mai usor lectia si va invata mai repede folosind imagini, mai ales daca are un stil de invatare vizual. Elementele vizuale il ajuta pe copil sa inteleaga si sa retina mai repede relatiile dintre notiuni sau etapele unui proces.
2. Invata-l sa foloseasca schitele. Momentele principale din lectia de la romana pot fi scrise foarte simplu cu sageti intre ele care sa indice ce moment urmeaza, care a fost momentul precedent si spre ce deznodamant se indreapta.
3. Sfatuieste-l sa acorde atentie cuvintelor care denumesc relatia, semnificatia sau ordinea si sa le marcheze in cadrul textului, eventual folosind culori speciale.
4. La fel de binevenite sunt si asa-numitele post-it-uri. Le-ai vazut prin librarii: patrate mici de hartie galbena sau colorata care se lipesc la un capat. Ele pot fi de ajutor copilului tau, daca sunt asezate pe biroul la care invata. Daca atunci cand este implicat intr-o activitate, isi aduce aminte de ceva pentru tema de la o alta materie, este bine sa-si noteze de fiecare data ideea. Sfatuieste-l sa nu se bazeze pe faptul ca oricum isi va aduce aminte. Deseori se intampla sa uitam ideile care apar spontan si le recuperam foarte greu.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte strategii care pot sa il ajute pe copil sa aiba succes la scoala
Sapte schimbari simple pe care copilul tau le poate face cand vine vorba de felul in care invata, pentru o performanta scolara mai buna.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Comentează: