characters characters

Invata-l despre comunicare si persuasiune

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 martie 2010    |   3810 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ti se intampla frecvent sa-i admiri pe copiii cunoscutilor pentru ca sunt atat de vorbareti in timp ce al tau ar prefera sa stea singur in camera din cauza timiditatii? Probabil ca primii despre care vorbim sunt niste oratori in devenire. De ce exista astfel de diferente intre copii?

 

1. Caracteristici de varsta. Unii sunt mai timizi la inceput, dar mai apoi in dezvoltare ajung si ei sa fie la fel de vorbareti ca fratii mai mari.

 

2. Diferente de temperament. Cei cu un temperament sangvinic vor fi mai des in centrul atentiei.
 

3. Caracteristici individuale. Unora le place pur si simplu sa se dea in spectacol, sa fie niste clovni si sa te determine sa razi, in timp ce altii stau cuminti in banca lor.

 

4. Standardele familiale. Depinde de voi de unde si pana unde permiteti unui comportament sa se desfasoare. Poate un ton ridicat, zbenguielile, dorinta de a acapara atentia celorlalti in timpul unei intalniri cu pritenii de familie sunt pentru voi un semn de nepolitete, in timp ce altii il vad ca pe o simpla manifestare a copiilor.

 

In afara de arta de a fi un orator foarte bun, este important sa stii si sa dezbati sau sa argumentezi anumite pareri pe care le ai. De aceea, vorba din popor “Intai gandeste si apoi vorbeste” are un foarte mare sambure de adevar. Cum pot sa-l inveti pe copilul tau sa devina un bun orator, dar si sa detina abilitatile necesare pentru o dezbatere?

 

Iata cateva sugestii:

  • Incurajeaza-l pe copil sa ceara mereu lamuriri atunci cand nu intelege ceva sau lucrurile spuse de cealalta persoana nu i se par suficient de clare.

 

  • De cate ori copilul are o dorinta, cere-i sa iti aduca argumentele logice pentru care ai indeplini aceasta dorinta. Daca in prima faza, copilul aduce un argument pe care nu l-ai defini ca “logic”, repeta ce a spus si cere-i sa regandeasca argumentul.

 

  • Apelul la emotiile celorlalti este un alt secret al dezbaterii si persuasiunii. Arata-i copilului ca atunci cand ia in calcul sentimentele celorlalti, are mai multe sanse sa ii convinga.

 

  • Arata-i cum sa caute inconsistentele in discursul celuilalt si spune-i sa le puna in discutie ulterior.

 

  • Prezinta-i copilului tau 2 alternative intotdeauna: “Poti sa-ti faci temele in timp ce eu fac curatenie sau ma ajuti la curatenie. Tu alegi.”. Faptul ca ii dai doua optiuni il va determina pe copil sa ceara argumente. Incearca sa nu i le oferi pe toate de la inceput. Un mic inceput de “harta” este util pentru a invata cum sa ceara mai multe informatii si sa negocieze sarcina finala.

 

  • Atunci cand face ceva gresit si merita sa fie pedepsit, poti sa-i ceri sa se gandeasca ce pedeapsa ar merita si cere-i argumente: de ce crezi ca ai merita sa nu te mai uiti la tv pana diseara? De ce sa nu te pedepsesc altfel? De ce nu fara calculator pana diseara?

 

  • Cauta momente in care sa poti realiza o serie de exercitii in care argumentul cel mai puternic castiga.

 

  • Vorbeste deschis cu profesorul de la clasa si sugereaza-i sa foloseasca si in cadrul orelor diverse jocuri prin care sa promoveze spiritul argumentativ.

     

 

Recomandarile tale

Tu ce completari ai mai aduce listei propuse de noi?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe