Imaginea corporala la adolescenti
Reactiile puternice din retelele de socializare fata de comentariile agresive ale unei persoane publice despre infatisarea fizica a persoanelor prezente la plaja au adus in discutie si subiectul imaginii corporale in randul fetelor si femeilor, alaturi de prejudecati si discriminare de gen in tara noastra. In acest context, este benefic sa vorbim despre cum este afectata imaginea corporala a adolescentilor de catre comentarii de acest fel.
Citeste si:
Cum incurajezi stima de sine a fiicei tale
Imaginea de sine a adolescentelor. Ce sa NU spui fiicei tale
Imaginea corporala la adolescenti
Preadolescentii si adolescentii sunt supusi unui nivel ridicat al presiunii sociale legate nu doar de infatisarea fizica, ci si de performantele scolare si viitorul profesional si academic, relatii sociale si exprimarea identitatii personale. Imaginea corporala in adolescenta - mai ales a fetelor - poate fi afectata in mod semnificativ, pe termen lung de urmatorii factori:
Critica parintilor legata de infatisarea fizica a copiilor
Parintii care fac glume, ridiculizeaza, critica infatisarea fetelor cu intentia de a le motiva sa adopte un stil de viata sanatos, fac observatii sau ofera incurajari sub forma criticilor mascate („Ai arata perfect daca ai slabi cateva kilograme.”) afecteaza pe termen lung imaginea corporala a acestora.
Critica parintilor legata de infatisarea fizica a altor persoane de gen feminin
Observatiile rautacioase sau ironice la adresa infatisarii fizice a altor persoane influenteaza in mod indirect si stima de sine a fiicei tale, deoarece o incurajeaza sa se priveasca in mod critic pe sine insasi.
Retelele de socializare
Promovarea unor standarde de frumusete nerealiste si rigide in mass media si in retelele de socializare ii incurajeaza pe tineri sa se compare cu un ideal fizic departe de realitate. Aceste comparatii incurajeaza o atitudine critica si intre copii. In randul copiilor, bullying-ul legat de infatisarea fizica apar inca din jurul varstei de 10 ani, potrivit studiilor.
Care sunt efectele criticii si opiniilor nesolicitate despre infatisarea fetelor asupra dezvoltarii emotionale a acestora?
Nemultumirea fata de infatisarea fizica este asociata cu un risc crescut pentru:
- adoptarea comportamentelor periculoase (precum diete nesanatoase, pastille de slabit)
- tulburari de comportament alimentar precum anorexia, bulimia sau binge-eating
- evitarea comportamentelor sanatoase, precum exercitiul fizic
- simptome de depresie si anxietate
- autovatamare si ideatie suicidara (intentia de a se sinucide)
Ce este in neregula cu exprimarea „parerilor” despre infatisarea fizica a altor persoane – in public sau in privat:
- Este o incalcare a limitelor interpersonale – greutatea si infatisarea fiecaruia dintre noi ne priveste doar pe noi, nu pe altcineva.
- Avem libertatea de a admira sau nu infatisarea fizica a celor din jur, dar insultele sau criticile nu sunt decat o expresie a unei intelegeri limitate a ceea ce inseamna respectul fata de cei din jur.
- Atitudinea extrem de critica asupra infatisarii fizice a femeilor si convingerea ca aceasta atitudine poate fi exprimata in spatiul public denota o lipsa de intelegere a limitelor personale si a relevantei personale. Nimeni nu are dreptul sa stabileasca standarde de frumusete sau infatisare fizica pentru alte persoane. In plus, este efectul vizibil al unei societati in care inegalitatea de gen si discriminarea de gen continua sa faca parte din normalitate.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
Adauga tu primul comentariu: