Iesirile in oras ale adolescentului - cum stabilesti regulile?
Adolescenta aduce cu sine schimbari ale starii de spirit, revolte, conflicte cu parintii, secrete fata de acestia, nevoia de independenta si un interes tot mai mare acordat prietenilor de aceeasi varsta.
1. Cu cine iesi in oras?
2. Unde vei merge?
3. Cat vei sta?
4. Ce vei face?
5. De ce mergi?
6. Cand te intorci?
Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care un parinte le adreseaza adolescentului atunci cand acesta iese in oras. Primele iesiri sunt cele mai importante si spun mult despre increderea pe care parintele o poate oferi adolescentului, ulterior.
Cum negociezi regulile referitoare la iesirile in oras ale adolescentului?
Negociati impreuna reguli si consecinte. Regulile ar trebui sa vizeze tocmai raspunsurile la cele 6 intrebari de mai sus. Se stabileste ora de plecare si de sosire, persoanele care il vor insoti pe copilul tau, persoana cu care poti sa iei legatura din grup in caz ca se intampla ceva, locatia in care se va afla si ce anume vor face. De asemenea, stabiliti impreuna ce se va intampla daca adolescentul tau nu respecta ora de intoarcere, merge in alt loc decat a spus etc. Este bine sa te pregatesti pentru aceasta discutie cu cateva tehnici de negociere.
Intotdeauna se poate negocia orice. E bine ca parintii sa fie deschisi spre negocierea regulilor, a intervalului de timp in care adolescentul trebuie sa se incadreze etc. fiindca asa isi pot pastra o relatie apropiata cu adolescentul. Lasandu-l pe copil sa stea o jumatate de ora in plus in oras atunci cand isi doreste acest lucru foarte mult poate avea avantaje pe termen lung: copilul tau simte ca il intelegi, ca dorintele lui sunt acceptate si va fi mai dispus sa respecte regulile pe viitor.
Discuta cu el pe tema educatiei sexuale. De exemplu daca stii ca va merge la o petrecere la cineva acasa poti sa ii amintesti ca e nevoie sa se protejeze nu numai pentru a preintampina o eventuala sarcina nedorita,dar si pentru a evita contactarea bolilor cu transmitere sexuala. Vorbeste-i adolescentului pe un ton calm. Poate fi dur pentru un parinte sa simta ca a ajuns la varsta la care trebuie sa ii vorbeasca copilului despre relatii intime, poate considera ca e prematur, insa e mai bine decat sa ii vorbesti cand este prea tarziu. Poti afla mai multe informatii pe aceasta tema citind Ghidul Educatiei Sexuale.
Poti face un contract cu copilul tau; un contract similar unuia pe care il inchei la notariat. Formulele se pastreaza ”Contract incheiat astazi intre……. si…..”, ”obiectul contractului il reprezinta iesirile in oras. Clauzele acestui contract sunt urmatoarele:….” si se noteaza regulile ce se stabilesc intre parinti si copil in legatura cu iesirile in oras, alaturi de consecintele ce pot sa apara in cazul incalcarii lor. La final, contractul se semneaza de ambele parti. Contractul poate avea efect fiindca el se incheie intre adulti, iar asta inseamna o dovada in plus ca iti consideri adolescentul un adult in devenire. Iata cum se poate realiza un contract parinte-adolescent.
Tu ce reguli ai stabilit atunci cand copilul tau iese in oras?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
„Mami, in seara aceasta ma intorc tarziu acasa!” Tehnici de negociere cu un adolescent 4
Comunicarea cu adolescentul poate deveni destul de dificila, deoarece dorintele sale par sau sunt intr-adevar nepotrivite, exagerate sau daunatoare. Cum negociezi cu adolescentul tau astfel incat sa obtineti amandoi ce va doriti si sa pastrati comunicarea deschisa?
-
Tehnici de negociere pe intelesul copiilor 4
Cele mai multe conflicte intre copii pot fi evitate invatandu-i pe acestia importanta tehnicilor de negociere, a diplomatiei si a capacitatii de a-l asculta pe celalalt. Cum il poti invata pe copil sa nu apeleze la comunicarea violenta si sa obtina ce isi doreste prin negociere? Prezinta-i cateva metode pe care le poate aplica atunci cand doreste sa obtina un anumit lucru.
-
Violenta copiilor fata de parinti
Violenta copiilor fata de parinti poate include comportamente agresive verbale si fizice, rele tratamente, distrugerea lucrurilor si obiectelor materiale, abuz financiar si chiar violent fizica.
Comentează: