„Mami, in seara aceasta ma intorc tarziu acasa!” Tehnici de negociere cu un adolescent
Comunicarea cu adolescentul poate deveni destul de dificila, deoarece dorintele sale par sau sunt intr-adevar nepotrivite, exagerate sau daunatoare. Cum negociezi cu adolescentul tau astfel incat sa obtineti amandoi ce va doriti si sa pastrati comunicarea deschisa?
Situatii frecvente in care parintii negociaza cu adolescentii
1. Vrea sa mearga in weekend la munte cu colegii
Cum reactionezi?
”Da, accept sa mergi, dar as dori sa imi raspunzi de fiecare data cand te sun la telefon, in caz contrar nu va mai exista o data viitoare”. Este mult mai recomandata aceasta tehnica, numita „Da, dar...” decat un refuz brusc, fiindca acesta din urma poate starni nemultumirea adolescentului si poate declansa un conflict.
2. Ai nevoie de ajutor la curatenia generala si adolescentul tau nu pare dispus sa te sprijine
Cum reactionezi?
Pentru inceput ai putea sa-i ceri copilului tau sa te ajute la curatenia din camera lui. Dupa ce ti-a oferit ajutorul, poti sa plusezi si sa-i ceri implicarea si in curatenia pentru restul incaperilor. Secretul este ca, dupa ce a acceptat prima data, sa te arati extrem de multumit si recunoscator.
Tehnica poarta numele Ben Franklin, dupa inventatorul paratrasnetului, cunoscut si ca un foarte bun negociator. A incheiat alianta franco-americana in anul 1778 cu unul dintre adversarii sai, initial printr-o simpla cerere: o carte extrem de valoroasa si rara pe care a imprumutat-o pentru a o citi cateva zile. La returnare, multumindu-i intr-o forma respectuoasa, a prezentat si cerintele aliantei, iar acestea au fost acceptate.
3. Nu vrea sa ia partea la cina oficiala cu rudele
Cum reactionezi?
Poti sa-i spui: ”Vei veni si vei saluta doar invitatii si te vei intoarce in camera ta sa-ti faci o parte din temele pe care le ai. Daca nu iti faci din teme, in acest weekend nu mai iesi din casa.” Aceasta tactica, in care impui cateva conditii destul de serioase, poarta numele de „Tactica ostaticului”.
4. Iti cere prea multi bani de buzunar
Cum reactionezi?
Copilul tau poate sa-ti faca o cerere foarte mare stiind ca va fi refuzat (imposibil sa-i dai o suma asa mare de bani de buzunar), dupa care sa-ti prezinte o alta oferta mai scazuta care reprezinta de fapt suma de bani pe care el si-ar fi dorit-o inca de la inceput. Este vorba de tehnica „a cere mai mult decat vrei sa primesti”. Poti aplica aceasta tehnica in sens invers: atunci cand tu propui o suma de bani de buzunar, sa incepi cu o suma mai mica, pe care copilul o va respinge. Apoi puteti negocia pana ajungeti la suma pe care esti intr-adevar dispus sa o oferi.
5. Adolescentul vrea imbracaminte, incaltaminte sau gadget-uri destul de scumpe, doar de la o anumita firma
Cum reactionezi?
Poti aborda cererile exagerate ale copilului tau cerandu-i cat mai multe argumente pentru care ar trebuie sa ii cumperi respectivele lucruri. Ideea de baza este de a insista cu cererea de motive si solicitarea de argumente, pana cand copilul se va simti epuizat si isi va da seama ca nu are resurse suficiente pentru a te convinge, renuntand in final la idee. Aceasta tehnica este aplicata de copiii insisi, care reusesc sa isi exaspereze parintii si sa ii faca sa cedeze insistentelor. De aceea, iti recomandam aceasta tehnica atunci cand ai timp la dispozitie si cu conditia sa te inarmezi cu multa, multa rabdare! Nu fara motiv, tehnica se numeste „tactica obosirii adversarului”.
6. Ora la care adolescentul se intoarce din oras
Cum reactionezi?
La fel ca si in situatia anterioara, ii poti propune o ora de intoarcere despre care si tu crezi ca ar fi prea devreme. Copilul tau va cere sa ii permiti sa stea in oras mai mult, iar tu ii vei oferi ca termen limita ora la care iti doresti de fapt sa vina acasa. Este vorba, asa cum am mai spus, tot de tehnica „a cere mai mult decat vrei sa primesti”.
De asemenea, atunci cand negociezi ora de intoarcere acasa, ii poti permite adolescentului tau sa stea mai mult in oras, cu o anumita conditie (sa te anunte daca intarzie, sa te ajuta ziua urmatoare la curatenie etc). In acest caz, este vorba de aplicarea tehnicii „Da, dar...”
- In orice situatie de negociere, trebuie sa pornesti de la intelegerea nevoilor copilului tau si de la motivul care sta la baza cererii lui.
- Cea mai buna tehnica de „negociere” este aceea de a-i explica copilului punctul tau de vedere sau motivele pentru care este bine sa realizeze o anumita actiune.
- Exista mai multe tehnici de negociere care se pot aplica in viata de zi cu zi in relatia cu copilul tau.
- Pentru o anumita situatie cu care te confrunti este posibil sa poti aplica mai multe tehnici de negociere.
- O anumita tehnica de negociere nu functioneaza la fel pentru toti copiii.
- Fii creativ si aplica si metode de negociere pe care nu le folosesti in mod curent.
- Cand negociezi, evita sa apelezi la sentimentele copilului pentru tine sau la iubirea ta fata de el, precum: „Daca ma iubesti, o sa faci cum iti spun eu” sau „Stiu ca esti un baiat cuminte si te iubesc. De aceea, vei face cum iti spun eu.” Astfel de tehnici intra in categoria „santajului emotional” si au efecte nedorite asupra echilibrului emotional al copilului.
Tu in ce situatii ai fost nevoit sa negociezi cu copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Iesirile in oras ale adolescentului - cum stabilesti regulile? 1
Adolescenta aduce cu sine schimbari ale starii de spirit, revolte, conflicte cu parintii, secrete fata de acestia, nevoia de independenta si un interes tot mai mare acordat prietenilor de aceeasi varsta.
-
Tehnici de negociere pe intelesul copiilor 4
Cele mai multe conflicte intre copii pot fi evitate invatandu-i pe acestia importanta tehnicilor de negociere, a diplomatiei si a capacitatii de a-l asculta pe celalalt. Cum il poti invata pe copil sa nu apeleze la comunicarea violenta si sa obtina ce isi doreste prin negociere? Prezinta-i cateva metode pe care le poate aplica atunci cand doreste sa obtina un anumit lucru.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Comentează:4 comentarii
Cu drag, Vio
http://ghidul-adolescentului.com/