characters characters

Comunicarea asertiva

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 februarie 2011    |   12926 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Copilul tau are un stil de comunicare asertiv? Iti sugeram un exercitiu pe care ai putea sa-l propui copilului tau pentru a-l cunoaste mai bine. El se numeste: „Eu in Oglinda Viitorului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 *Fotografia apartine utilizatorului miri 34

 

Ceea ce trebuie sa faca este sa se gandeasca putin la urmatoarele propozitii si sa gaseasca un raspuns pentru a le completa:

1. Mi-ar placea sa devin…………… pentru ca……………………………
2. As prefera sa locuiesc……………… deoarece……………………………
3. Cand comunic cu ceilalti, imi place de mine atunci cand…………… deoarece……………………
4. In relatiile cu cei din jur, as vrea sa schimb la mine…………………… deoarece……………………



Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa afli mai multe despre copilul tau, despre ceea ce ii place si ceea ce ar vrea sa schimbe la el insusi in general si la felul in care relationeaza cu cei din jur.

 

Ce este asertivitatea

Asertivitatea se refera la modul in care oamenii interactioneaza cu ceilalti, la felul cuiva de a fi si de a se comporta intr-un mediu social. Lazarus (1973) defineste asertivitatea drept capacitatea de a-i influenta pe altii. Abordarile mai recente o considera un deschizator al comunicarii care permite o exprimare mult mai elaborata a sentimentelor in legatura cu evenimente, situatii, fara a-i blama pe cei din jur, a-i invinovati sau a-i evalua ca fiind niste adversari.

Mai jos ai o serie de abilitati pe care le presupune asertivitatea. Bifeaza-le pe cele care i se potrivesc copilului tau.

Caracteristicile asertivitatii

  • Reuseste sa spuna “nu” chiar si in situatiile in care i se pare ca e dificil sa faca acest lucru.
  • Isi exprima atat sentimentele pozitive, cat si pe cele negative, intr-o maniera care sa nu provoace neplaceri celor din jur.
  • Atunci cand incepe o conversatie, o continua si o finalizeaza incercand sa-si expuna argumentele in fata celorlalti, fara a-i jigni sau a fi agresiv. 
  • Are putere de convingere pentru ca stie cum sa vorbeasca celor din jur si sa le comunice ceea ce-si doreste intr-o maniera eleganta, chiar daca ei nu sunt de acord cu el.
  • Isi sustine propriile drepturi fara a le incalca pe ale altora.
  • Ia cuvantul atunci cand nu este de acord cu ceea ce se spune si isi prezinta argumentele fara a face uz de violenta verbala.
  • Isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce a spus sau ceea ce a facut indiferent de cat de grave sunt consecintele.
  • Se percepe ca fiind o persoana corecta, cu incredere in propriile forte si cu un set de valori in care crede si pe care le apara indiferent de ce ii spun cei din jur.

Asertivitatea si celelalte stiluri de comunicare

Exista trei tipuri de stiluri de comunicare: asertiv, agresiv si pasiv.  Cei cu un stil pasiv evita confruntarile, conflictele si nu fac fata usor situatiilor cu un grad de incertitudine ridicata. Ei sunt usor de ranit si comunica foarte rar celor din jur nemultumirile pe care le au.

Cei cu un stil agresiv ii blameaza pe cei din jur, folosesc violenta verbala si comportamentala pentru a solutiona o problema, incalca regulile, ironizeaza si folosesc critica in orice situatie.

Comunicarea asertiva presupune incredere in propria persoana, capacitatea de a-ti exprima emotiile, parerile si argumentele de fata cu ceilalti.

Cei din jur percep oamenii asertivi drept persoane de incredere, sociabili, mult mai atragatori, cu un autocontrol ridicat in relatiile cu cei din jur. Nu exista un stil pur de comunicare, doar pasiv, agresiv sau asertiv. Depinde foarte mult de caracteristicile de personalitate, dar si de contextul in care se afla persoana respectiva. Chiar si oamenii cei mai asertivi pot «sa-si iasa din pepeni» atunci cand ceva din context nu e asa cum ar fi trebuit.

Copilul tau in ce stil de comunicare crezi ca se incadreaza? Regasesti in modul lui de comunicare cateva dintre abilitatile specifice asertivitatii enumerate mai sus?



Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    iris    09.05.2011 - 13:15
    foarte interesant,pe copilul nostru l-am regasit in categoria copiilor cu un temperament extravertit si un stil de comunicare agresiv,as dori cateva sfaturi va rog frumos,legate de comportamentul nostru fata de el.va multumesc.











    qa`i .
  • Utilizator Anonim
    Todirica Nicoleta-Cristina    23.03.2011 - 17:32
    este super
    suntetzy de ajutor multor parintzi.
    tineti-o tot asa

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe