Copilul meu este prea conformist
Te-ai intrebat vreodata care este doza potrivita de conformism pentru un copil? Un copil conformist este usor de convins sa faca ceea ce i se spune, de aceea multi parinti nu isi doresc ca acesta sa se schimbe. Totusi, iti propunem sa afli de ce nu este benefic pentru copil sa fie prea conformist.
Citeste intrebarile urmatoare si raspunde cu „da” sau „nu”
- Copilul tau incearca mereu sa faca tot ceea ce face grupul de prieteni?
- Accepta orice parere fara a incerca sa si-o exprime si pe a lui?
- Isi atribuie vina atunci cand cineva din grup greseste deoarece simte ca apartine grupului?
- Isi aduce foarte rar contributia proprie intr-o activitate, iar atunci cand o face cauta permanent aprobarea din partea colegilor?
Ce se ascunde in spatele unui conformism exagerat?
Daca raspunsul la majoritatea intrebarilor de mai sus este afirmativ inseamna ca, probabil, ai un copil care se conformeaza destul de usor. Ce trebuie sa stii este ca aceasta atitudine nu este inascuta, ci dobandita. Care sunt cauzele pentru care cineva dezvolta o astfel de atitudine?
- Nevoia de a se proteja
- Nevoia de a se simti iubit si apreciat de cei din jur
- Nevoia de apartenenta la grup
- Teama de a fi respins de cei din jur
Deseori acesti copii prefera sa lase grupul sa decida si foarte rar isi spun parerea in legatura cu un anumit subiect. Pentru a nu spune ceva gresit sau ceva ce nu este similar cu opinia grupului, ei prefera sa se ascunda si sa fie de acord cu tot ceea ce se decide la nivel colectiv. Printre urmarile neplacute ale unei asemenea atitudini se numara implicarea in comportamente periculoase datorita influentei anturajului, o slaba autocunoastere, independenta redusa si o stima de sine scazuta.
Cum poti sa-ti ajuti copilul sa isi reduca nivelul de conformism?
1. Evidentiaza-i lucrurile la care este bun, tot ceea ce stie sa faca singur, pasiunile pe care le are. In acest fel ii vei arata ca are o multime de calitati si capacitati care il ajuta sa se descurce si pentru care merita apreciat.
2. Ajuta-l sa isi formeze o relatie mai speciala si mai apropiata cu un membru al familiei sau cu un alt copil care sa ii devina unul din cei mai buni prieteni.
3. Invata-l sa depinda cat mai putin de aprecierea celorlalti. Nevoia exagerata de a face pe plac celor din jur, de a fi acceptat si aprobat provine din teama de a nu fi respins si lasat singur. Este bine sa il inveti sa fie independent, sa ii dai ocazia sa invete ca se poate descurca si singur, ca nu are nevoie tot timpul de un grup in care sa gaseasca sprijin. Incurajeaza-l sa isi exprime ideile chiar daca sunt total diferite fata de cele ale altor persoane. De multe ori, sinceritatea si asumarea unui punct de vedere diferit sunt apreciate de catre cei din jur.
4. Ajuta-l sa ia decizii si invata-l care sunt pasii in acest proces: analizarea situatiei, generarea de solutii, alegerea unei solutii, analiza avantaje-dezavantaje, anticiparea consecintelor si aplicarea deciziei luate.
5. Ofera-i sarcini in care sa se descurce singur. Acest lucru ii va da mai multa incredere in el.
6. Solicita-i parerea si exerseaza tehnica argumentarii cu copilul tau. Creeaza situatii ipotetice si provoaca-l la discutii. Nu fi de acord cu el, chiar daca e logic ceea ce spune. Forteaza-l in acest fel sa se revolte si sa-ti demonstreze cele spuse.
7. Nu te astepta sa se schimbe dintr-o data. Vorbim de un proces indelungat, care necesita timp si rabdare, precum si perseverenta din partea ta.
Cat este de conformist copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
Comentează: