Frica de masti la prescolari
“Fiica noastra se sperie de fiecare data cand vede un om costumat ori o persoana purtand o masca. Atunci cand merge la o petrecere si gazdele au invitat si un clovn, incepe sa planga. Daca mergem in mall, se sperie de orice mascota indiferent daca acea mascota ii ofera un cadou sau se arata doritoare sa faca o poza cu ea. I-am explicat de nenumarate ori ca de fapt sunt oameni care doar poarta o costumatie sau o masca, dar de fiecare data avem parte de plansete si urlete” spune mamica Dianei.
Ce este frica de masti si cum se manifesta?
1. Lipsa experientei. In primii ani de viata, copilul este insotit mereu de catre un adult si astfel reuseste sa cunoasca mediul inconjurator. Atunci cand copilul nu cunoaste ceva sau nu intelege, intreaba. Stimulii noi (obiectele, persoanele, fenomenele meteo- tunete, fulgere, furtuni puternice, avalanse etc.) provoaca reactii diferite la copii. Unii dintre ei se vor arata curajosi si curiosi in acelasi timp: exista copii care il vad pentru prima data pe Mos Craciun si sar in bratele lui si copii care se inspaimanta intr-atat de prezenta Mosului incat incep sa planga. Multor copii le este frica de elementele noi, pentru ca nu stiu sa le interpreteze corect: prezinta sau nu o amenintare? Cand vad ca o persoana poarta masca, cei mici vad un om care nu arata ca toti ceilalti oameni pe care ii cunosc. Masca poate fi un element straniu, neobisnuit, care il sperie pe copil pentru ca este surprinzator si pentru nu corespunde asteptarilor copilului. De asemenea, trebuie sa nu uitam ca multi copii cred in fiinte supranaturale (balauri, dragoni, zmei etc.), pe care le pot asocia cu mastile.
Recomandare: In astfel de situatii, copilul are nevoie de cineva aproape de el, care sa ii ofere toate explicatiile de care are nevoie. Simte nevoia sa obtina lamuriri, informatii, sa i se explice de ce de exemplu, un om poarta pe cap o masca. Comunica cu copilul tau, incearca sa ii lamuresti toate detaliile si asigura-te ca a inteles corect ce i-ai spus. Vorbeste-i despre ocaziile si motivele pentru care unii oameni se deghizeaza:
- pentru a-i distra pe ceilalti;
- pentru a castiga niste bani;
- pentru a recrea o lume a povestilor;
- pentru a aduce speranta copiilor care isi doresc sa-si intalneasca personajele preferate din desene animate.
Daca simti ca cel mic nu se mai teme de masti, ii poti propune sa creati una impreuna. Desenati una pe o coala de carton subtire, decupati-o si legati-o cu un elastic.
Recomandare: Orice fobie se reduce si poate sa dispara pe masura ce persoana se confrunta cu obiectul de care se teme. Tehnica se numeste “expunere” si presupune intalnirea treptata dintre persoana care sufera de fobie cu obiectul de care se teme. A-l feri pe micut de clovni toata viata sau pana cel putin “va mai creste putin si va intelege” este o greseala pe care multi parinti o fac. Nici a-l forta pe copil sa se confrunte cu o persoana mascata nu este o idee buna insa. Poti incepe cu o “confruntare” indirecta a copilului cu mastile. De exemplu, atrage-i atentia ca multe personaje de desene animate poarta masti (Superman, Spiderman), atunci cand sunt in ipostaze de super eroi. Majoritatea copiilor admira supereroii, asa ca ii poti spune copilului ca daca superman poarta o masca, inseamna ca nu are de ce sa se teama de ele. Poti cauta imagini cu clovni, filmulete si desene animate cu acestia. Abia apoi poti sa ii propui sa mearga la petreceri la care sunt invitati clovni sau la care participantii poarta masti. In plus, sugereaza-i copilului jocuri in care voi doi sa va deghizati ori sa folositi masti si sa va imaginati ca sunteti unele personaje sau animale. Comportati-va ca atare si folositi mastile din plin. A-i permite sa se joace si sa jongleze in permanenta cu mastile ii va reduce copilului frica de masti si il va face chiar sa-si schimbe atitudinea vizavi de acestea.
Copilului tau ii este frica de masti?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Sindromul de stres post traumatic la copii – cand apare si cum il recunoastem
Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate cauzata de expunerea la un eveniment traumatic. Poate aparea atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.
-
Cum recunosti temerile copilului in noul an scolar, in contextul pandemiei
Incheiem cu totii prima saptamana din acest an scolar, inceput cu altfel de emotii decat cele obisnuite, legate de invatare, note si relatii cu colegii. La acestea, se adauga temerile legata de siguranta si sanatate, dar si de recuperarea materiei pierdute in anul scolar anterior. Iata la ce este bine sa fii atent cand vine vorba de echilibrul emotional al copilului in acest an scolar.
Comentează: