Esti pregatit sa vorbesti despre sex cu copilul tau?
Adolescentul este copilul devenit dintr-o data un tanar cu aspiratii, caruia nu-i mai place sa-i cumperi tu haine sau sa-i ceri raportul de fiecare data cand pleaca sau vine acasa. Perioada adolescentei presupune o dezvoltare fizica accentuata, insotita de maturizare sexuala, iar pe plan emotional vorbim de o cautare a propriei identitati, a independentei si intimitatii. Iata cateva particularitati comportamentale in functie de sexul adolescentilor:
- devin sentimentale, romantice si cred in iubirea unica
- in comportament manifesta siguranta de sine
- vor sa impartaseasca celorlalti trairile proprii, de aceea cauta fete de varsta lor care sa le devina confidente
Baietii:
- au trairi mai discrete, pe care nu le marturisesc
- vor sa para inaccesibili, superiori, cei care le stiu pe toate
- devin agresivi si irascibili de fiecare data cand cineva vrea sa se apropie mai mult de ei pentru a-i putea intelege
Ca parinte, esti supus mereu unui examen critic. Nu le va mai placea felul in care te imbraci, modul in care gandesti considernadu-te demodat, dintr-o alta epoca, incapabil sa-i intelegi trairile si nelinistea interioara.
O buna comunicare si pastrarea unei relatii de prietenie intre copil si parinte inca de la cele mai timpurii varste este un punct in plus atunci cand acestia trec prin perioadele de criza din timpul adolescentei. Ceea ce este necesar sa intelegi este ca ajunsi la varsta pubertatii, copiii nu o iau razna, nu devin niste necunoscuti si nu trebuie inchisi in casa pentru a-i putea supraveghea mai atent.
- Fereste-te de "povestioare" din tinerete. S-ar putea sa te considere demodat si plictisitor in acelasi timp.
- Foloseste denumirile corecte. Nu incerca sa gasesti alte denumiri pentru partile anatomice ale corpului, actul sexual si bolile cu transmitere sexuala, pentru ca nu o sa reusesti decat sa il faci pe copilul tau si mai confuz. In plus, cu siguranta deja stie mai multe decat crezi tu (caile de informare sunt foarte variate).
- Fii scurt si la obiect. Nu amana punctele cheie ale discutiei si incearca sa abordezi subiectul intr-un mod degajat.
- Asculta-i intrebarile pe care le are si la care doreste sa gaseasca raspuns, iar daca nu reusesti sa-i satisfaci curiozitatea, propune-i sa cautati impreuna raspunsul.
- Explica-i dupa discutie faptul ca poate veni oricand la tine pentru sfaturi, intrebari, nedumeriri.
- Incearca sa mentii o atmosfera relaxata, in care sa fiti amandoi bine dispusi si zambitori. La un moment dat ,in timpul conversatiei va fi inevitabil sa nu radeti amandoi. Nu e un lucru rau. Ajuta la diminuarea tensiunii, asa ca nu e un motiv de ingrijorare.
- Spune-ti parerea personala. Nu-ti fie frica sa-i zici ce parere ai despre relatiile lui pentru ca altfel nu va sti la ce te astepti de la el.
- Invata sa asculti. Nu ii tine o "predica moralizatoare" si asculta ce are de spus fara sa il intrerupi. Nu incepe propozitiile cu "Pe vremea mea... ".
- Avantaje si dezavantaje. Spune-i si avantajele si dezavantajele inceperii vietii sexuale, dar lasa-l pe copilul tau sa aleaga.
- Vorbeste-i atat despre sex, cat si despre intimitate, dragoste si sentimente. Spune-i despre respectarea si iubirea partenerului si importanta reciprocitatii sentimentelor.
- Invata-ti copilul sa se protejeze. Vorbeste-i despre metode contraceptive si cumpara impreuna cu el/ea cele necesare.
Este pregatit copilul tau pentru a vorbi despre sex?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce invata copilul tau din relatia ta de cuplu
Perceptia copiilor cu privire la calitatea relatiei dintre parinti le influenteaza modul in care se implica in interactiuni sociale.
-
Ce este bine sa ii invatam pe adolescenti despre relatiile de cuplu
Cum ii pregatim pe adolescenti pentru relatii de cuplu armonioase, care sa ii ajute sa se dezvolte si sa fie impliniti?
-
Despartirea in adolescenta. Cum il ajuti pe copil sa o depaseasca
Relatiile romantice pot avea efecte emotionale puternice asupra adolescentilor, chiar daca parintii tind sa subaprecieze importanta acestora. Iar studiile arata ca baietii tind sa fie mai afectati decat fetele.
Comentează: