Ce invata copilul tau din relatia ta de cuplu
Perceptia copiilor cu privire la calitatea relatiei dintre parinti le influenteaza modul in care se implica in interactiuni sociale. Pornind de la relatia de cuplu a parintilor, copiii isi formeaza asteptari, idealuri, abilitati sau atitudini care le vor influenta relatiile de prietenie si relatiile romantice.
Citeste si:
Lectii pe care sa le transmiti adolescentului despre relatiile de cuplu
Problemele in relatia de cuplu - de ce apar si cum pot fi evitate
7 lectii pe care le invata copilul tau observand relatia ta de cuplu
Despre angajament. Baza fiecarei casnicii de succes este angajamentul si dedicarea reciproce a partenerilor de cuplu. Cand lucrurile merg bine si relatia dintre soti e buna, insa cand apar problemele, adesea adultii sunt tentati sa faca loc furiei in casa lor. Modul in care raspundem la urcusurile si coborasurile vietii va fi un exemplu pentru copil despre cum sa isi trateze partenerul in momentele dificile.
Despre respect si iertare. O stima de sine prea ridicata sau un sentiment acut de superioritate a distrus multe relatii de-a lungul timpului. Respectul fata de partener si abilitatea de a cere iertare sunt foarte importante. A spune ca iti pare rau nu este un semn de slabiciune, ci de putere.
Despre apreciere. Monotonia apare frecvent cand grijile sunt multe si orarul foarte incarcat. Cuplurile uita sa se mai conecteze unul la celalalt si sa isi ofere timp pentru ei. Uita sa se aprecieze, sa fie recunoscatori si sa spuna chiar si un simplu ”multumesc”. Copiii au nevoie sa isi vada parintii facand gesturi de iubire, afectiune si apreciere folosind cuvinte, complimente si gesturi romantice. Acest lucru il invata pe copil despre importanta de a fi recunoscator si il incurajeaza sa gaseasca modalitati prin care sa isi aprecieze familia si prietenii.
Despre a impartasi. Casnicia este ca si un tangou. Partenerii trebuie sa invete sa conduca pe rand, sa se apropie, sa se indeparteze si sa isi gaseasca drumul inapoi unul spre celalalt. O relatie reusita este cea in care munca de echipa si spiritul de a impartasi se imbina armonios. Acest lucru inseamna ca si partenerul va spala vasele din cand in cand, si mama va duce copilul la fotbal etc.
Despre cum sa faca fata neintelegerilor. Parerile diferite sunt importante, iar modul in care aceste situatii sunt rezolvate conteaza foarte mult. Copiii vor invata despre empatie si cat de mult conteaza sa fii atent la nevoile si punctul de vedere al celuilalt. Conflictele se pot rezolva intotdeauna si fara tipete, urlete sau rautati.
Despre planificare si stabilire de obiective. Cum am putea sa ne permitem sa schimbam masina? Cum am putea economisi pentru a merge intr-un concediu peste o luna? Implica-l pe copil in identificarea, stabilirea si atingerea de obiective ce au legatura cu familia si incurajeaza-l sa respecte efortul celorlalti de a planifica si organiza.
Despre umor si buna dispozitie. Se spune ca nu am putea iubi niciodata o persoana care nu ne-ar face sa radem. Umorul ajuta la consolidarea amintirilor, sterge greul si ne ajuta sa ne conectam mai usor unii cu ceilalti. Copiii invata ca putem folosi umorul pentru a privi pozitiv viata si pentru a ne simti bine unii cu ceilalti.
Cea mai importanta relatie dintr-o familie este cea de casnicie, iar cel mai bun lucru pe care parintii pot sa il faca pentru copiii lor, este sa se iubeasca unul pe altul.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este bine sa ii invatam pe adolescenti despre relatiile de cuplu
Cum ii pregatim pe adolescenti pentru relatii de cuplu armonioase, care sa ii ajute sa se dezvolte si sa fie impliniti?
-
Despartirea in adolescenta. Cum il ajuti pe copil sa o depaseasca
Relatiile romantice pot avea efecte emotionale puternice asupra adolescentilor, chiar daca parintii tind sa subaprecieze importanta acestora. Iar studiile arata ca baietii tind sa fie mai afectati decat fetele.
-
De ce au nevoie adolescentii de la parintii lor 1
Cand vine vorba de relatia dintre adolescenti si parinti, se mentioneaza tot mai des instrainarea si lipsa comunicarii.
Adauga tu primul comentariu: