characters characters

Adolescentii si problemele lor

De ce au nevoie adolescentii de la parintii lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 martie 2017    |   8317 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescentii si problemele lor
Cand vine vorba de relatia dintre adolescenti si parinti, se mentioneaza tot mai des instrainarea dintre parinte si copil, lipsa comunicarii, neintelegeri si nevoia crescuta de libertate. Adevarul este ca pentru a fi un parinte bun este important sa iti asculti copilul si sa ii stii nevoile.

Sue Shellenbarger, intr-un  articol publicat in Wall Street Journal a prezentat o sinteza a celor mai importante lucruri pe care este bine sa le stie parintii de adolescenti.

Adolescentii si problemele lor: 11-12 ani

Studiile arata ca gandirea spatiala a copiilor la aceasta varsta poate involua, iar memoria prospectiva (cea care ne ajuta sa ne amintim ce trebuie sa facem in viitorul apropiat) este inca in curs de maturizare. De aceea, in acest interval de varsta, copiii pot avea dificultati in a-si aminti ce au de facut, in a-si organiza activitatile si pot parea absenti sau visatori.

Recomandari:

Ramai apropiat si afectuos fata de copilul tau, chiar si atunci cand aveti discutii in contradictoriu. Relatiile apropiate cu parintii la 12 ani sunt asociate cu dezvoltarea armonioasa a creierului la varsta de 16 ani, conform unui studiu publicat in 2014.

E important sa ii fii alaturi si sa il inveti cum anume sa isi dezvolte abilitatile organizatorice si cum sa isi gestioneze mai bine timpul.Poti sa ii oferi sfaturi practice care sa il ajute sa se organizeze mai bine: setarea de alarme care sa ii aminteasca ce are de facut, plasarea strategica a obiectelor pe care tinde sa le uite des sau aplicatii pe telefon care il ajuta sa se organizeze.

De asemenea, a-l invata cum sa ia decizii este foarte important. Se pare ca acei copii care pana la varsta de 10 ani au invatat sa ia decizii, vor avea mai putine simptome de anxietate in perioada adulta si mai putine probleme de cooperare si intelegere cu prietenii si cei din jur, doi ani mai tarziu.

Adolescentii si problemele lor: 13-14 ani

Acestia sunt anii in care parerea prietenilor devine cea mai importanta. Adolescentilor le lipsesc insa abilitatile sociale care sa ii ajute sa interpreteze corect comportamentele si intentiile prietenilor, ceea ce duce frecvent la conflicte cu acestia, chiar si intre cei mai buni prieteni. La aceasta varsta, copiii devin foarte sensibili la stres. Jumatate dintre adultii care au probleme de sanatate mintala legate de stres au fost diagnosticati pana la varsta de 15 ani.  

Problemele legate de anxietate pot deveni mai frecvente la aceasta varsta, fiind de doua ori mai dese in randul fetelor decat in randul baietilor.

Stresul la scoala creste, o data cu apropierea momentului Evaluarii Nationale si admiterii la liceu. La aceasta varsta, poate fi dificil pentru copii sa se concentreze asupra invatarii, din motivele mai sus prezentate.

Recomandari:

Acesta este momentul in care, pentru a fi aproape de copilul tau, trebuie sa il inveti cum sa isi gestioneze stresul, cum sa faca fata provocarilor de zi cu zi si cum sa ramana pozitiv chiar si atunci cand lucrurile nu merg prea bine.

Invata sa recunosti semnele anxietatii si sa il ajuti pe copil sa le depaseasca.

Chiar daca copilul tinde sa iti inchida usa in nas din cauza supararii, evita sa ii raspunzi cu aceeasi moneda. Lasa timpul sa treaca si mai apoi, discuta despre cele intamplate. De asemenea, ajuta-l sa isi faca prieteni si sa ii aleaga pe baza intereselor comune si nu a popularitatii.

Invata-ti copilul cum sa isi ceara scuze atunci cand greseste si mai ales cum sa faca compromisuri. Studiile arata ca multe din obiceiurile emotionale pe care le adopta adolescentii pot sa devina permanente.  

Invata-l pe copil despre metode eficiente de invatare, care sa il ajute sa se descurce mai bine la scoala. Recomanda-i surse alternative de pregatire, care folosesc tehnologia si mijloace vizuale pentru a explica notiunile dificile predate la scoala.

Adolescentii si problemele lor: 15-16 ani

Spre groaza parintilor, acest interval e caracterizat de decizii mai putin rationale, care ii pot pune pe adolescenti in situatii de risc. Specialistii explica aceste comportamente de risc ale tinerilor ca fiind un rezultat al nevoii evolutioniste de a se desprinde de familie si de a avea noi experiente.

Atat pentru fete, cat si pentru baieti, apar problemele legate de imaginea fizica, cauzate atat de modificarile corporale, dar si de idealurile pe care adolescentii si le formeaza pornind de la modelele prezentate in mass media, privind infatisarea fizica perfecta.

De obicei, acum apar si primele probleme legate de relatiile romantice.

Recomandari:

Incurajeaza-l pe adolescent sa isi faca prieteni si sa aiba relatii apropiate cu acestia. Prieteniile solide si stabile ii pot proteja pe adolescenti de alegeri nefericite.

De asemenea, relatia cu parinti ramane esentiala pentru echilibrul emotional al adolescentului, chiar daca parintii pot simti ca influenta lor asupra copiilor a scazut. De aceea, este esential sa eviti certurile cu copilul tau si sa comunici nonviolent, fara a tipa le el sau a-l ameninta.

Adolescentii si problemele lor: 17-18 ani

Adolescentii devin din ce in ce mai responsabili si incep sa observe nevoile si emotiile celor din jur. Incep sa manifeste empatie mai des, iar abilitatile de rezolvare de probleme si cele sociale continua sa se dezvolte pana in jurul varstei de 20 de ani.

Recomandari:

Acum poti fi cel mai bun prieten al copilului tau, mai ales ca vor incepe dramele unor relatii romantice care nu functioneaza, incertitudinea viitorului, a continuarii studiilor si alegerea unei meserii. Ofera sfaturi, asculta si fii mereu prezent, chiar si atunci cand iti spune ca nu are nevoie de tine.

Cel mai important si eficient lucru pe care il poti face pentru adolescentul tau este sa iti pastrezi calmul si increderea in copilul tau. Ramanand tu insuti echilibrat, vei transmite copilului tau calm, dar si increderea ca poate gasi la tine sprijin si resurse care sa il ajute sa depaseasca orice probleme.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/katya_alagich/9919385464/, autor: Alagich Katya

Citeste si:

Cum agraveaza parintii anxietatea adolescentilor


Cum pot parintii sa previna depresia la adolescenti

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Marinescu Ovidiu    20.01.2018 - 12:35
    Si eu am nevoie de relaxare mintala si de multa armonie mintala pentru ca sunt anxios si paranoic si nu ma pot concentra

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe