Dupa gradinita...
Ca orice inceput, primul an de scoala poate fi dificil pentru copilul tau, chiar daca s-a adaptat bine la gradinita. Clasa intai poate prezenta pentru multi copii si parinti o serie de provocari. In general, acestea apar pentru ca au loc mai multe schimbari carora copilul trebuie sa le faca fata. Apare un mediu nou, cu reguli mai stricte, noi activitati (joaca este inlocuita de invatare), o noua autoritate, invatatoarea sau invatatorul. Este un moment in care se poate instala usor fobia scolara.
- E bine sa eviti prezentarea scolii in termeni negativi - de exemplu:”Ai sa vezi tu cum te potolesti cand vei merge la scoala.”
- Inainte de inscrierea la scoala, mergi cu copilul si arata-i cladirea unde va invata, spune-i ca de la toamna va veni acolo in fiecare zi.
- Descrie-i activitatea de invatare ca find ceva placut, interesant, nu doar necesar si obligatoriu. „Cand vei merge la scoala, vei descoperi si vei intelege multe lucruri noi. Vei descoperi cat de mare si de interesanta este lumea.” Compara cu „Trebuie sa inveti, ca sa ai o meserie, sa castigi bani si sa poti trai.” O asemenea formula, chiar daca poate exprima un adevar, creste anxietatea copilului fata de lume, de procesul de crestere si chiar de viitor.
- Cand ii cumperi obiectele necesare pentru scoala, lasa-l sa aleaga culorile, modelele dorite.
- Arata-i si cumpara-i carti pe care le va putea citi dupa ce va merge la scoala.
- Explica-i copilului tau ca notele sunt doar o forma de evaluare a ceea ce a invatat, nu un scop in sine. Nu il avertiza ca trebuie sa obtina numai note sau calificative foarte bune.
- Povesteste-i cum ai fost si tu eleva, ce ti-a placut cel mai mult sa inveti si cum era invatatoarea ta, care e cea mai frumoasa amintire din anii de scoala etc.
- Citeste-i cat mai des din carti pentru copii: enciclopedii pentru copii, carti de povesti, trezeste-i interesul si curiozitatea pentru cat mai multe domenii.
- In prima zi de scoala, fii alaturi de copilul tau. Incheie aceasta zi intr-un mod placut: mergeti impreuna la cofetarie sau propune o activitate care ii face placere.
Pentru a-l pregati pe copil pentru scoala, descrie-i felul in care va decurge programul (numarul de ore, pauze, existenta temelor pentru acasa). Pentru a-i forma simtul raspunderii poti sa ii dai diverse sarcini in casa: spune-i sa te ajute sa asezi masa, sa stranga jucariile, sa faca ordine in camera sa etc. De asemenea, este util sa imprimi fiecarei zile un anumit program, pentru ca, dupa inceperea scolii, copilul tau sa se obisnuiasca usor cu ritmul scoala-acasa-odihna-teme. Ca experienta scolii sa nu ii creeze anxietate copilului tau, este indicat sa dezvolte un anumit nivel de autonomie si independenta. De aceea:
- Lasa-l pe el sa termine ce are de facut, nu ii veni in ajutor decat daca ti-l cere. In cazul din urma, indeamna-l sa reuseasca singur, da-i doar indicatii verbale.
- Invata-l diverse lucruri. De exemplu, sa mearga pe bicicleta; inscrie-l la cursuri de inot, dansuri sau orice altceva ii trezeste interesul. Invata-l jocuri: sah, Monopoly etc.
Tu cum te-ai pregatit pentru primele zile de scoala din viata copilului tau? Asteptam sa ne povestesti.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum am inceput clasa pregatitoare 21
Dupa primele saptamani de scoala, au aparut si reactiile si parerile referitoare la clasa pregatitoare. Multi parinti si profesori au dezaprobat aceasta masura si felul in care a fost implementata, insa apar si reactii pozitive: copiilor se pare ca le place la clasa pregatitoare. Ne povesteste despre aceasta experienta o mamica, in randurile care urmeaza.
-
Suntem pregatiti pentru clasa pregatitoare?
Potrivit Legii Educatiei Nationale, din 2012 copiii de sase ani trebuie inscrisi, in mod obligatoriu, in clasa pregatitoare, premergatoare clasei I. Cum scolile, in special cele din mediul urban, nu au spatii pentru inca un rand de clase, responsabilii din invatamant spun ca, cel putin pana se vor construi noi sali de clasa, se va face un compromis si copiii vor ramane si in clasa pregatitoare la gradinite. Asadar, clasa pregatitoare va putea functiona fie la gradinite, fie la scolile primare, a
-
Sunt Parinte in era digitala. Cum ma descurc? 34
Oricare ar fi varsta copilului tau, calculatorul a devenit o parte importanta a vietii sale. Vrei sa te asiguri ca influenta sa asupra educatiei copilului va fi una pozitiva.De asemenea, incerci sa te adaptezi schimbarilor pe care computerul le aduce in sfera preocuparilor, intereselor si obiceiurilor copilului.
Adauga tu primul comentariu: