Cum am inceput clasa pregatitoare
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/wwworks/4005631298
Dupa primele saptamani de scoala, au aparut si reactiile si parerile referitoare la clasa pregatitoare. Multi parinti si profesori au dezaprobat aceasta masura si felul in care a fost implementata, insa apar si reactii pozitive: copiilor se pare ca le place la clasa pregatitoare. Ne povesteste despre aceasta experienta o mamica, in randurile care urmeaza.
Pentru noi a fost oarecum usor pentru ca baietelul meu isi dorea foarte mult sa mearga la scoala unde sora lui era deja eleva. Asa ca vestea ca va merge cu un an mai repede a fost foarte bine primita.
El chiar nu avea 6 ani impliniti in septembrie, deci a trebuit sa trecem si prin probele de la evaluare pe care insa le-a trecut cu succes. Asa ca in septembrie ne-am dus la scoala. Prima data, cu cateva zile inainte de a incepe scoala, ca sa probeze si sa cumparam uniforma pe care o dadusem comanda in iunie. Pe 17 septembrie s-a imbracat in uniforma, adica pantaloni bleu-marin si vestuta rosie peste o camasa alba si am pornit spre scoala. Cand am ajuns, desi intarziasem doar 5 minute, grupa lui deja intrase in clasa. Se pare ca deschiderea nu a mai fost asa lunga cum ne asteptam noi, ci doar cateva vorbe si trimiterea copiilor cu invatatorii sau dirigintii in clasele lor.
Cand am ajuns in clasa nu prea mai erau locuri. Stiam dinainte (cand fusesem sa aranjez clasa surorii lui si am trecut sa vad si clasa de pregatitoare) ca nu au suficiente masute si scaunele pentru ca au mai venit doi copii in plus care nu erau pe lista cand s-a dat comanda de mobilier. Unul nu venea in prima zi, dar unul da, asa ca cel putin un copilas va sta pe scaun cu altul. Pana la urma prima banca ramasese libera, iar mai departe era un scaun ratacit pe care cineva pusese un rucsac si dupa ce am reusit sa le adun impreuna mi-am asezat baietelul in primul rand. Fiecare masuta era individuala, cu scaunelul aferent deci se sta doar un singur copil in banca, nu doi ca pe vremuri.
Nici deschiderea in clasa nu a fost ca pe vremuri pentru ca ... au venit animatori: o pirata si doua balerine. Dupa ce ne-am instalat toti parintii copiii in banci si dupa ce animatorii le-au dat baloane, am plecat. Am revenit sa ii luam dupa 3 ore, dar cei mici nu pareau obositi. Al nostru era incantat. Si asa a ramas si in zilele urmatoare, chit ca trebuie sa ne trezim la 6,45 sa ajungem la timp pe jos la scoala. In prima saptamana i-am urcat pe copilasi pana sus in clasa (adica la etajul I) si i-am ajutat sa se schimbe cu papucii de interior care le raman mereu in banca. Din a doua saptamana au fost preluati jos de catre invatatoare. Inca nu stiu ce se intampla daca vreunul intarzie, fiindca din fericire nu a fost cazul.
Intre timp s-a schimbat si pozitia celor 19 banci (atatia copii sunt in clasa), acum sunt toate puse in forma de U. In mijloc sunt lipite 4 bucati patrate de mocheta cu curse de masini pe 4 teme diferite: statie de politie, de pompieri, santier cu constructori si oras cu semafoare si cladiri plus masinutele aferente fiecaruia.
Desi unele rechizite sunt puse la dispozitie de catre scoala, fireste ca nu sunt suficiente, asa ca fiecare parinte a mai donat 150 ron la fondul clasei si s-au luat rechizite si carti de activitati pentru toti la fel, asa ca vor avea la scoala tot ce le trebuie. Nu vin de acasa decat cu pachetelul de mancare, apa si servetele. Astfel deja am schimbat ghiozdanul pentru ca cel cu care ne pregatisem noi era prea mare si am revenit la unul de gradinita, dar nou.
Ca activitati, in plus fata de cele facute cu doamna invatatoare, care de fapt e o domnisoara de 25 de ani, insa cu 6 ani vechime, mai fac cu profesori: sport, religie, germana (doua ore pe saptamana) si pictura si olarit ca optionale platite – pentru ca scoala are specific de arta. Atunci cand fac educatia fizica vin imbracati in trening pentru ca ar dura prea mult sa se schimbe de tot, de preferabil insa cu inca un tricou in ghiozdan in caz ca transpira. Din cate am inteles fiecare activitate dureaza 35 de minute, in restul „orei” sta tot invatatoarea cu ei.
La sfarsitul orelor, tot ea coboara jos cu toti copiii de unde sunt preluati de parinti, bone sau bunici.
Pana acum totul a fost bine. In afara unei fetite care a mai plans (de inteles, de vreme ce mama ei era cu un bebelus in brate), restul copiilor nu am observat sa aiba probleme vizibile cu adaptarea la scoala. Si cred ca nici parintii.
Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
Comentează:21 comentarii