characters characters

Din experienta unui parinte: „Vreau la alta invatatoare!”

Propus de: Valentina Cretan   |   03 iunie 2010    |   12210 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.






Ce faci cand copilul tau de clasa I  vine acasa nemultumit de invatatoare? Stim ca la inceputul clasei I invatatoarea leaga o relatie speciala cu elevii sai si capata in fata copiilor o autoritate mai mare decat a parintilor. Dar cand tu, ca mama, iti auzi copilul spunandu-i tatalui ca invatatoarea e rea doar cu el, ca doar lui i se fac observatii mai aspre, ce faci?




Mi s-a intamplat acest lucru cu copilul meu, cam la o luna dupa inceperea clasei I. Avea o discutie confidentiala cu tatal sau, dar eu am tras cu urechea, pe furis. Era dezamagit nu de scoala, ci de invatatoare, de atitudinea ei mai distanta si exigenta decat se asteptase el. Chiar isi exprimase dorinta ca din clasa a II-a sa fie mutat la alta invatatoare. Am simtit o strangere de inima si era cat pe ce sa intervin in discutia lor secreta, dar m-am oprit la timp. Sotul meu a condus discutia cu tact si eu aveam sa stau de vorba cu el mai tarziu.

Prin urmare, ce faci cand copilul tau pune o astfel de problema delicata? Te duci furioasa la scoala si te lupti eroic cu invatatoarea? O reclami la director ca iti terorizeaza copilul? Iei copilul fara nicio explicatie si-l muti la alta invatatoare? Abordezi mereu o atitudine ostila fata de toate initiativele ei?

Sotul meu a fost primul care a gasit o solutie la aceasta problema, a hotarat sa se consulte cu invatatoarea, sa apeleze la experienta si intelegerea ei, la faptul ca si ea este mama. Discutia a decurs foarte bine, invatatoarea a realizat ca acest copil are nevoie de mai multa afectiune, fiind foarte sensibil. Venise la scoala dupa un an pregatitor foarte permisiv, nu avea nici sapte ani, pe cand alti colegi erau mai mari decat el cu aproape un an. Copilul insusi se astepta ca totul sa fie foarte simplu in relatia lui cu invatatoarea. In urma discutiei, aceasta a abordat situatia cu o atentie deosebita, iar atitudinea copilului fata de ea s-a schimbat nesperat de repede.

La finalul clasei I sunt mandra de copilul meu, de evolutia lui ca scolar si de modul firesc in care si-a asumat responsabilitatile. Sunt mandra de el ca elev si pentru faptul ca invatatoarea lui sunt chiar eu.
 
Institutor Valentina Cretan, Scoala Nr.22 „Mircea Eliade”, Craiova

“Sunt invatatoare de 22 de ani, gradul didactic I, am studii superioare in domeniul masuratorilor terestre si cadastrului, domeniu in care am si profesat ocazional in ultimii 6 ani. Munca la clasa, cu copiii, este adevarata mea chemare, este profesia in care ma regasesc.  Sunt casatorita si am un baiat in clasa I. Sunt titulara la o scoala de prestigiu in Craiova si in judetul Dolj - Scoala nr.22 "Mircea Eliade". Sunt un om obisnuit.”

*Sursa foto: pixabay.com

Comentează:
16 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Жасмина    29.01.2017 - 20:56
    Я хочу штлб вы миня научили лекцие делать
  • Fără foto
    francesco chimini    25.03.2016 - 12:07
    Da, dar ce faci cand dai de o invatatoare care este deja aproape de pensie si nu este mama, si ia copilul tau drept tinta pentru orice sa intampla in clasa numai pentru ca esti singur parinte care a indresnit sa te opui candva , si sa comentezi poate ca bani de cadouri sunt prea multi?
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    17.06.2013 - 14:13
    @ MC: Intr-adevar, din cate spui, cea mai buna solutie este sa il transferi pe copil in alta clasa, la o invatatoare mai intelegatoare si echidistanta. Este bine totusi sa discuti cu copilul tau, sa afli cum a evoluat situatia astfel incat a ajuns la conflict si sa gasiti impreuna modalitati de a le evita pe viitor. Este important sa stie cum poate reactiona atunci cand alti copii il provoaca pentru a evita un conflict. Mult succes!
  • Utilizator Anonim
    MC    16.06.2013 - 05:41
    Am si eu o problema: invatatoarea il "vede" numai pe copilul ca alearga prin clasa, ca intra in conflicte cu alti copii...Dar, doar cand este provocat. Au un tap ispasitor pt. orice intamplare din clas. Chiar daca copilul meu nici nu era in clasa, copii spun ca tot el a facut ceva rau...Invatatoarea nu zice nimic celorlalti ci doar copilului meu ...Nu o intereseaza sa afle adevarul...Trebuie sa-l mut din clasa aia dar nu inainte de a-i face reclamatie invatatoarei pt. felul cum s-a purtat cu copilul,pt. faptul ca l-a terorizat 2 ani,pt. ca a organizat ad-hoc o sedinta cu ceilalti parintipt. a semna o hartie prin care cerea excluderea copilului meu din clasa si trimiterea la un psiholog...etc
  • adriana constantin
    adriana constantin    26.10.2012 - 06:18
    Ma infior citind postarile dvs., dragi parinti!
    Slava Domnului ca fetita mea nu a avut ghinionul sa treaca prin asa ceva.Atat fostele doamne educatoare cat si actuala doamna invatatoare sunt extraordinare.Profesioniste, sufletiste, implicate!Tot respectul!
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    09.10.2012 - 03:52
    Draga Mary, noi am fost i aceeasi situatie. Din pacate, am fost educati intr-un anume fel... Asa ca, am invatat copilul sa se adapteze acceselor de ”personalitate” ale doamnei invatatoare. Am ”incercat” sa discut cu dumneaei si...surpriza... A inceput sa tipe la mine, pe hol... Ca o lasa ce sunt...nu stiam cum sa mai nimeresc usa... Asa parinte... Sotul meu a discutat cu dumneaei la telefon...(mai precis, ea tipa...el asculta...). Asa ca,mult prea tarziu, cand copilul nu a mai vrut sa mearga in acea clasa...l-am transferat... Cred ca, copilul nostru Avea nevoie de NISTE PARINTI ”ADULTI”, care sa stie ca, trebuie sa discuti cu fiecare persoana in parte, dupa modul in care aceasta te trateaza...
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    03.10.2012 - 20:21
    @Mary: Cred ca este o situatie stresanta pentru copil si parinti. Ar fi de dorit ca mai intai sa intelegeti punctul de vedere al invatatoarei, uneori exista o suprasolicitare datorata multor factori care genereaza stres si epuizare. O discutie eventual mediata de directoarea scolii ar putea sa duca la un acord si o colaborare pentru a ajuta copilul sa progreseze scolar. Daca dvs. considerati ca nu mai exista nicio cale de a aplana acest conflict si de a gasi o modalitate prin care atitudinea cadrului didactic sa se schimbe in mod pozitiv, atunci puteti face o sesizare in scris catre inspectoratul scolar de care apartine scoala, prezentand situatia in care va aflati si solicitand mutarea copilului in alta clasa sau eventual in alta scoala.
  • Utilizator Anonim
    Mary    03.10.2012 - 11:43
    Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Am un baietel in clasa a III-a si eu ca parinte m-am saturat de abuzurile care se fac asupra copilului meu.Doamna invatatoare incepand din clasa I mereu il persecuta pe copilul meu,situatia este asemenatoare cu a doamnei ''ali'' cu singura diferenta ca eu am incercat sa mut copilul in alta clasa dar directoare nu mi-a dat voie. Nu mai stiu ce sa fac, credeti-ma sunt disperata si vad cum un copil inteligent si care abia astepta sa mearga la scoala acum nu mai vrea la scoala.Pe langa faptul ca il nedreptateste acum primeste ''i'' la teme la matematica unde surprinzator copilul meu i-a meditatii.Am ajuns in situatia de ai da meditatii pentru ca nici nu se ocupa de copii doamna invatatoare.Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu ce sa fac.
  • Utilizator Anonim
    VARGA STEFAN VALENTIN    07.02.2012 - 16:09
    OARE DE CE SUNTEM OBLIGATI SA NE MUTAM COPIII LA ALTE CLASE SAU ALTE SCOLI?....OARE NU TOCMAI PENTRU CA ACCEPTAM CA CEL ABUZAT SA SUPORTE CONSECINTELE NE ABUZAM SI NOI COPILUL CREANDU-I ACEL SENTIMENT DE INFERIORITATE?
    IN ACEASTA TARA CEI DE LA PROTECTIA COPILULUI SUNT RETRIBUITI DEAGEABA.DACA UN COPIL ESTE ABUZAT DE PARINTE SE IAU MASURI DE URGENTA IAR DACA UN COPIL ESTE ABUZAT SAU NEGLIJAT LA SCOALA NU SE INTAMPLA NIMIC.
    EU VARGA STEFAN VALENTIN INTREB :
    ART. 96 DIN LEGEA 272 PRIVIND PROTECTIA COPILULUI CAND A FOST APLICAT IN ROMANIA STAT DE DREPT????????
    STIU CA LEGILE SUNT INTERPRETATE DE TICALOSI SI SPER CA DUMNEZEU SA MA AJUTE SA SCHIMB MACAR ATAT CAT POT.
    o7.o2.2012 VARGA STEFAN VALENTIN
  • LoredanaR1975
    LoredanaR1975    05.09.2010 - 21:03
    E minunat pentru un copil sa isi poata iubi invatatoarea. E grozav, ca invatatoare, sa fii iubita de copii. Cu ce masura daruiesti, cu aceea primesti.
    E trist insa , atunci cand din diverse motive elevii nu isi pot respecta si iubi dascalii, iar dascalii nu isi pot iubi invataceii. O proasta comunicare intre invatator, copil si familie, exigenta nejustificata a partilor, neincrederea, indisciplina, proasta educatie sunt factori care influenteaza relatia dascal-elev.
    Uneori un comportament indisciplinat atrage dupa sine reactia de disciplinare. Disciplinarea nu este cea mai placuta parte din munca de dascal, insa trebuie facuta. Daca parintii nu educa si nu disciplineaza la timp, uneori rezultatul e dezastruos. Si daca parintii sunt dispusi sa "inghita" orice de la "botul de aur", e imposibil pentru un dascal sa faca la fel.
    Daca vrem sa avem copii simpatizati, iubiti, apreciati, trebuie sa luam masuri din timp, adica in cei 7 ani de acasa...
  • Utilizator Anonim
    AURORA    11.08.2010 - 18:17
    Si eu am trecut cu baiatul meu cel mic prin asa ceva, dar cu multi ani in urma. Trecea in cl a III-a cand am fost obligati de soarta sa ne mutam in alt oras.Acolo nu cunosteam pe nimeni, iar bietul copil a intrat intr-o clasa ....era batut sistematic, ironizat,amenintat... orice discutie cu "doamna" a fost de prisos! IN ANUL URMATOR L-AM MUTAT IN ALTA CLASA SI IN ALTA SCOALA. LA FINELE ANULUI LUA PREMIUL I. ASTAZI ESTE INGINER!
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    11.08.2010 - 11:38
    ali, imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva. imi imaginez ca pentru copilul tau a fost foarte greu... e pacat ca apar asemenea situatii, care s-ar rezolva foarte usor daca ar exista o comunicare mai buna intre parinti si cadre didactice. sper ca totul sa fie bine de acum inainte cu baiatul tau si sa aiba experiente frumoase la scoala:)
  • Utilizator Anonim
    ali    11.08.2010 - 11:31
    Eu am trait un calvar pe tema aceasta. Inclusiv in clasa a II-a, pentru a gasi un motiv sa scape de el din clasa i-a incheiat media Bine la purtare. Mi-a spus clar doamna invatatoare sa-l mut din clasa ei. M-a trimis la psihologul scolii, toti porniti pe copilul meu. O perioada nu am stiut ce sa fac, dar am luat atitudine si l-am mutat din clasa a III-a la alta clasa. Totul s-a finalizat doar nu o mica precizare facuta de domnul director adjunct al soclii, cred ca tot invatatot, in anul scolar 2009 - 2010 in primele sedinte, "ca ar fi fost o problema cu un elev anul anterior, dar s-a mutat la alta clasa si s-a rezolvat problema". Doamna invatatoare este bine mersi la locul ei si nu a intrebat-o nimeni ce a avut cu acel copil sau nu i s-a spus clar ca a gresit. Daca recunostea din prima ca o depaseste problema intelegeam altfel, pacat ca nu avem curajul sa ne spunem in fata si sa recunoastem. Aceasta doamna a marcat viata unui om, in primul rand, si cred ca are si merite deosebite, inclusiv salariu de merit. De fapt dansa vroia sa ii aduc o hartie de la medic ca are ceva, probabil daca ai in clasa un elev cu probleme ai ceva de primit. Totul se rezuma la bani si la alte lucru total neortodoxe.Asa avea un roman de spus, dar astept sa termine copilul clasele I-IV si apoi voi pocesti totul doar pentru a intelege si altii din trairile altora. pe mine nu m-a invatat nimeni, dar va spun ca este cumpli. Copilul cand o intalneste pe fosta invatatoare se schimba la fata. Oricum aceasta domana ne-a marcat viata familiei si sper sa-si primeasca rasplata pentru faptele ei.
  • monica.c
    monica.c    24.06.2010 - 17:43
    Consider ca problema ridicata de dvs este delicata, dar ca solutiile difera de la caz la caz. Sunt situatii cand discutia cu cadrul didactic rezolva problema (de fapt falsa problema), dar si cazuri cand este mai bine pentru copil sa fie mutat. Parintele trebuie sa asculte ambele parti si apoi sa ia atitudine avand in vedere binele minorului. Totusi, trebuie sa ne gandim si la cat de aglomerate sunt clasele, la cat de solicitat este cadrul didactic, la faptul ca de multe ori nu poate avea un contact vizual multumitor, dar sa mai dezvolte o legatura efectiva.
  • pantera
    pantera    17.06.2010 - 15:35
    cateodata este bine sa nu va grabiti nu ii iau apararea invatatoarei dar adevarul este ca intr-un sistem educational prost in care copilul nu invata, nu respecta, nu munceste si nu pretuieste nimic parintii sunt primii vinovati pentru acest lucru pentru ca ii sprijiniti neconditionat. nimeni nu tipa de drag la asta ar trebui sa va ganditi mai intai nu credeti?
  • Lucianna
    Lucianna    17.06.2010 - 14:12
    Invatatoarea fetitei mele din pacate nu este asa.Tipa intr-una la ei,marea majoritate sunt speriati,cand intra in clasa incep sa planga.Am vorbit cu ea,i-am explicat ca copilul refuza sa mai vina la scoala si a inceput sa tipe la mine sa nu-mi mai rasfat atat fiica.Am decis ca de la toamna sa o mut din clasa aceea,eu si alti 15 parinti.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe