Dezvoltarea abilitatilor prin joc senzorial in educatia timpurie
Inca din prima zi de viata, copiii exploreaza lumea prin simturile lor. Bebelusii si copiii mici ating orice si pun lucrurile in gura, apoi mai tarziu scot sunete amuzante si experimenteaza cum diferentele de intensitate a zgomotului cu degetele lipite de urechi sau se invart in cerc pana cad, apoi se ridica si incep din nou.
Copiii invata cel mai repede atunci cand activitatile propuse de educatori si familie le stimuleaza simturile. Pentru a intelege mai bine de ce este important sa provocam simturile copiilor nostri in primii ani de viata, Angie Dorrell, membru al National Association for the Education of Young Children, ne invita sa ne imaginam cum cineva incearca sa ne invete pe noi, adultii, sa lucram la calculator fara a avea unul in fata.
”Explorarea senzoriala este modul in care copilul examineaza, descopera, clasifica si intelege lumea. Oferindu-i ocazia de a descoperi lumea prin ativitati senzoriale, il ajuti sa isi dezvolte si perfectioneze abilitatile cognitive, sociale, emotionale, fizice, creative si cognitive”, spune Valentina Secara, fondatoarea Acorns Nursery, prima cresa privata din Romania, si a centrului de formare pentru educatori si parinti First 7.
Dezvoltarea abilitatilor cognitive prin joc
Cele mai importante abilitati cognitive cultivate cu ajutorul jocului senzorial sunt rezolvarea problemelor si capacitatea de luare a deciziilor. Propunand copiilor situatii mici, pe care le rezolvam impreuna, le dezvoltam simtul practic.
Exemplu: Construirea unei barcute plutitoare sau mentinerea granulelor de nisip impreuna prin adaugarea de apa.
Compararea dimensiunii, numararea si corespondenta, sortarea, clasificarea pe marimi sau culori dezvolta abilitatile matematice, pe cand informatii din domeniul stiintei pot fi asimilate prin mici experimente, precum topirea ghetii.
Dezvoltarea vorbirii
Vor retine si rosti mai usor anumite cuvinte daca experimenteaza adevaratul sens al acestora. Mai mult, incercarea de a transmite ceva fara a putea articula cuvantul poate crea frustrari celor mici. insa jocul senzorial incurajeaza copiii sa foloseasca un limbaj al gesturilor si expresivitatii pentru a descoperi intelesul din spatele cuvintelor. Copiii vor invata mai usor cuvinte noi, care sa descrie lucrurile pe care le vad, simt, miros, gusta si aud.
Abilitatile sociale si emotionale
Anumite jocuri senzoriale, precum mesele senzoriale permit copiilor sa fie autonomi in actiunile lor, ceea ce le creste increderea in sine si capacitatea de a lua decizii. Lucrand impreuna in anumite activitati, copiii socializeaza natural, invata sa respecte punctul de vedere al altcuiva si sa lucreze in echipa, fara a resimti presiune din exterior. Mai mult, jocul senzorial inspira pofta de a afla mai mult si de a impartasi cu cei cunoscuti ceea ce au invatat.
Dezvoltarea abilitatilor fizice fine cu ajutrul jocului senzorial
Dezvoltarea aptitudinilor motrice grosiere si fine ale copilului este foarte importanta deoarece sustine toate celelalte aptitudini de care va avea nevoie pe parcursul vietii.
Abilitatile motrice fine se refera la capacitatea de a controla miscari muschilor mici, precum ridicarea unui fermoar, intoarcerea paginilor unei carti etc.
Abilitatile motorii grosiere implica muschii mai mari ai corpului si includ activitati cum ar fi mersul pe jos, alergarea, impingerea, tragerea si aruncarea unei mingi.
Manipularea materialelor de diverse texturi (amestecare, masurare, turnare) dezvolta abilitatile fizice fine, pe cand explorarea suprafetelor, ridicarea, aruncarea, rularea, dezvolta apritudini mortice grosiere.
Creativitatea si jocul senzorial
Atunci cand aveti la dispozitie o multime de texturi, culori si forme, creativitatea nu cunoaste limite. Pentru incurajarea creativitatii, specialistii in educatie timpurie recomanda sa nu stabiliti un anumit obiectiv al jocului, cum ar fi acela de a realiza un obiect.
”Daca veti vedea jocul senzorial ca pe o calatorie la inceputul careia tot ceea ce va propuneti este sa mergeti acolo unde va poarta curiozitatea, veti stimula dorinta copilului de a explora si de a afla cat mai multe” spune Valentina Secara. Jocul senzorial ofera nenumarate oportunitati de exprimare a creativitatii si, odata cu incurajarile indrumatorului, fie el parinte sau educator, stima de sine si increderea cresc.
Educatia moderna integreaza jocul senzorial si creativ in toate procese de invatare
Jocul senzorial ofera o baza extrem de importanta in dobandirea abilitatilor ulterioare de invatare. De aceea, educatia moderna integreaza jocul senzorial atat in activitatile de la gradinita, cat si acasa.
Centrul First 7 isi propune sa sustina eforturile parintilor de stimulare optima a copilului lor si de incurajare a spriritului explorator specific etapei de dezvoltare 0-3 ani si organizeaza bilunar ateliere senzoriale pentru parinti cu bebelusi.
Pentru ca si educatorii au nevoie de indrumare in jocul senzorial, Valentina Secara, promotor al educatiei timpurii in Romania si fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie va sustine un workshop Fara fise de lucru in educatia timpurie – Jocul senzorial si creativ adresat tuturor profesionistilor care lucreaza cu copii intre 0 si 6 ani. Evenimentul va avea loc sambata, 16 martie.
Puteti afla mai multe detalii si va puteti inscrie la eveniment trimitand un e-mail la office@first7.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
-
De ce e important sa incurajezi imaginatia copilului
Incurajandu-ti copilul sa aiba imaginatie nu faci decat sa il ajuti sa se dezvolte din punct de vedere cognitiv, emotional si social.
Adauga tu primul comentariu: