characters characters

Frica de masti la prescolari

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 februarie 2012    |   4017 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Frica de masti la prescolari“Fiica noastra se sperie de fiecare data cand vede un om costumat ori o persoana purtand o masca. Atunci cand merge la o petrecere si gazdele au invitat si un clovn, incepe sa planga. Daca mergem in mall, se sperie de orice mascota indiferent daca acea mascota ii ofera un cadou sau se arata doritoare sa faca o poza cu ea. I-am explicat de nenumarate ori ca de fapt sunt oameni care doar poarta o costumatie sau o masca, dar de fiecare data avem parte de plansete si urlete” spune mamica Dianei.
 

Ce este frica de masti si cum se manifesta?

Frica de masti apare deseori la copiii mici, prescolari si este destul de frecventa printre acestia. Exista doua cauze posibile care pot duce la aparitia fricii de masti:
1. Lipsa experientei. In primii ani de viata, copilul este insotit mereu de catre un adult si astfel reuseste sa cunoasca mediul inconjurator. Atunci cand copilul nu cunoaste ceva sau nu intelege, intreaba. Stimulii noi (obiectele, persoanele, fenomenele meteo- tunete, fulgere, furtuni puternice, avalanse etc.) provoaca reactii diferite la copii. Unii dintre ei se vor arata curajosi si curiosi in acelasi timp: exista copii care il vad pentru prima data pe Mos Craciun si sar in bratele lui si copii care se inspaimanta intr-atat de prezenta Mosului incat incep sa planga. Multor copii le este frica de elementele noi, pentru ca nu stiu sa le interpreteze corect: prezinta sau nu o amenintare? Cand vad ca o persoana poarta masca, cei mici vad un om care nu arata ca toti ceilalti oameni pe care ii cunosc. Masca poate fi un element straniu, neobisnuit, care il sperie pe copil pentru ca este surprinzator si pentru nu corespunde asteptarilor copilului. De asemenea, trebuie sa nu uitam ca multi copii cred in fiinte supranaturale (balauri, dragoni, zmei etc.), pe care le pot asocia cu mastile.

Recomandare: In astfel de situatii, copilul are nevoie de cineva aproape de el, care sa ii ofere toate explicatiile de care are nevoie. Simte nevoia sa obtina lamuriri, informatii, sa i se explice de ce de exemplu, un om poarta pe cap o masca. Comunica cu copilul tau, incearca sa ii lamuresti toate detaliile si asigura-te ca a inteles corect ce i-ai spus. Vorbeste-i despre ocaziile si motivele pentru care unii oameni se deghizeaza:
-    pentru a-i distra pe ceilalti;
-    pentru a castiga niste bani;
-    pentru a recrea o lume a povestilor;
-    pentru a aduce speranta copiilor care isi doresc sa-si intalneasca personajele preferate din desene animate.

Daca simti ca cel mic nu se mai teme de masti, ii poti propune sa creati una impreuna. Desenati una pe o coala de carton subtire, decupati-o si legati-o cu un elastic.
 
2. Asocierea unei trairi neplacute cu prezenta unei masti. Acesta este modul in care se declanseaza o fobie. Iata un exemplu: copilul tau a fost invitat la o petrecere a unui coleg de gradinita. Petrecerea se tine intr-un local, iar ca invitat special este un clovn care si-a propus sa ii distreze pe copii. Cel mic, aflat intr-o camera alaturata, se intoarce in sala de petrecere si se intalneste pe neasteptate cu clovnul care era gata pregatit sa sustina o reprezentatie si se sperie.. O astfel de spaima creata se va asocia cu imaginea clovnului. Atunci cand, chiar peste ani copilul tau va avea contact direct cu un clovn, ii va fi frica de el sau  va spune simplu “Nu mi-au placut niciodata clovnii”. Acest lucru se datoreaza faptului ca la nivel inconstient s-a creat aceasta asociere.  Intalnim si in viata noastra de zi cu zi adulti care spun ca nu le plac clovnii sau mastile si isi pot reaminti cu lux de amanunte prima intalnire pe care au avut-o cu acestia in copilaria lor.
Recomandare: Orice fobie se reduce si poate sa dispara pe masura ce persoana se confrunta cu obiectul de care se teme. Tehnica se numeste “expunere” si presupune intalnirea treptata dintre persoana care sufera de fobie cu obiectul de care se teme. A-l feri pe micut de clovni toata viata sau pana cel putin “va mai creste putin si va intelege” este o greseala pe care multi parinti o fac. Nici a-l forta pe copil sa se confrunte cu o persoana mascata nu este o idee buna insa. Poti incepe cu o “confruntare” indirecta a copilului cu mastile. De exemplu, atrage-i atentia ca multe personaje de desene animate poarta masti (Superman, Spiderman), atunci cand sunt in ipostaze de super eroi. Majoritatea copiilor admira supereroii, asa ca ii poti spune copilului ca daca superman poarta o masca, inseamna ca nu are de ce sa se teama de ele. Poti cauta imagini cu clovni, filmulete si desene animate cu acestia. Abia apoi poti sa ii propui sa mearga la petreceri la care sunt invitati clovni sau la care participantii poarta masti. In plus, sugereaza-i copilului jocuri in care voi doi sa va deghizati ori sa folositi masti si sa va imaginati ca sunteti unele personaje sau animale. Comportati-va ca atare si folositi mastile din plin. A-i permite sa se joace si sa jongleze in permanenta cu mastile ii va reduce copilului frica de masti si il va face chiar sa-si schimbe atitudinea vizavi de acestea.

Copilului tau ii este frica de masti?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Galben Mitrita    17.02.2012 - 17:56
    Tehnica expunerii ar trebui precedată de alte activități simple , chiar de la cea mai fragedă vârstă. Toți părinții ar trebui să se joace mult cu copiii și să vorbească cu ei, din momentul nașterii. Lectura de imagini din cărți de povești, cărți specifice unde copilul se poate familiariza cu tot felul de personaje, de siluete, figurine, jocul cu păpuși îl pot pregăti pe copil și pentru întâlniri mai deosebite. Un lucru extrem de grav este că în librăriile noastre găsești doar cărți pentru vârsta de peste 3 ani, chiar dacă acestea nu aduc nici un prejudiciu copilului. Cărți cartonate, din pânză, din plastic, cuburi cu diverse imagini, toate au darul de a-l pregăti pe copil pentru orice personaj.Ca mamă am început cu jocurile de rol, când copilul era mama, tata, orice personaj pe care el îl cunoștea și poate fi chiar costumat. Odată costumat înțelege că, chiar el fiind, în oglindă se vede ,totuși,...”motanul încălțat”. Machiați-i culori diverse, transformați-i în prinți, prințese, animăluțe, etc. Tot secretul este vorbiți cu copiii, jucați-vă cu ei până se fac mari, faceți-i prieteni ca, astfel să aibă încredere în ce-i spuneți.Măștile, clovnii au un rol important în formarea curajului, a voinței a încrederii în sine a caracterelor chiar.Nu uitați să-i învățați că sub orice mască frumoasă poate sta și un altfel de caracter.”Cu mască, fără mască!”faceți-i să înțeleagă sensul. Succes!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe