Cand copilului ii este frica de intuneric
Majoritatea copiiilor dezvolta, mai ales in primii ani de viata, cateva frici fata de diverse lucruri, animale, insecte sau persoane. Sentimentele de neplacere sau teama apar frecvent, insa cateodata putem vorbi de reale fobii. O parte se solutioneaza odata cu trecerea timpului, insa altele raman la maturitate la fel de vii ca in copilarie.
- refuzul de a dormi in camera proprie, seara, dupa lasarea intunericului
- plansete si tipete atunci cand copilul este lasat singur in camera
- comportament de a se agata de parintele care il insoteste pana in pat
- cosmaruri in mijlocul noptii
- relatari despre monstri care apar noaptea in camera si care ii vor raul
O astfel de frica este destul de neplacuta nu numai pentru copil, ci si pentru parinti si restul membrilor din familie. Din pacate, crizele si plansetele celui speriat pot sa strice somnul si linistea celorlalti, afectand odihna tuturor. Ce poti sa faci pentru a reduce efectele fricii de intuneric la copilul tau?
1. Alege cu grija desenele animate la care se uita cel mic inainte de a merge la culcare.
2. Pregateste-l pentru somn ca si cum ar fi vorba de un eveniment foarte important.
3. Prezinta-i ideea de somn ca pe ceva deosebit si utilizeaza ritualuri intregi privind pregatirea pijamalelor, aranjarea papusilor pentru a dormi si ele, pregatirea patului etc.
4. Vorbeste-i despre vise, importanta lor si posibilitatea de a intalni personajele indragite din cartile de povesti sau pe cele din desenele animate.
5. Creeaza o atmosfera cat mai placuta in camera in care doarme.
6. Aeriseste 10 minute camera inainte de a se pune la culcare.
7. Poti achizitiona din magazinele de specialitate cateva arome care linistesc si care pot fi puse in dormitorul micutului. Alege intotdeauna o aroma care sa-i placa si copilului.
8. Alege o muzica lenta care sa il insoteasca in somn pe cel mic.
9. Poti sa stai cu copilul tau in pat, pana cand adoarme, insa ai grija sa-l anunti ca imediat ce va adormi, tu vei pleca in dormitorul tau. Uneori, o greseala pe care o fac parintii este aceea de a adormi cu copilul lor si a-l parasi apoi, fara a-l anunta in prealabil. Tipetele din mijlocul noptii si sentimentul de abandon sunt absolut normale in astfel de situatii.
10. Asigura-te ca patul este suficient de bun si odihnitor, iar lenjeria de pat este dintr-un material textil confortabil pentru pielea copilului.
11. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre frica pe care o are. Numai asa vei sti exact ce gandeste si cum se simte si vei putea sa actionezi in vreun fel pentru a-l ajuta.
12. Inventeaza tot felul de jocuri si citeste-i povesti care exprima mesaje adresate copiilor carora le e frica de intuneric.
13. Asigura-l pe cel mic de faptul ca vei fi mereu langa el si nimic rau nu i se va intampla daca doarme linistit si singur, in patul lui.
14. Poti sa lasi usa de la camera lui deschisa si eventual, daca il mai linisteste putin pe copil, poti achizitiona o veioza pentru camera copilului, pe care sa o setezi la o lumina difuza.
Nu uita sa-l recompensezi de fiecare data cand a reusit sa adoarma fara a mai plange. De asemenea, evita sa-l fortezi sa doarma in intuneric total. In acest mod, poti sa-i creezi o panica foarte mare si ii vei face mai mult rau decat bine.
Tu ce alte modalitati de a-i reduce frica de intuneric ai gasit? Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Sindromul de stres post traumatic la copii – cand apare si cum il recunoastem
Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate cauzata de expunerea la un eveniment traumatic. Poate aparea atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.
-
Cum recunosti temerile copilului in noul an scolar, in contextul pandemiei
Incheiem cu totii prima saptamana din acest an scolar, inceput cu altfel de emotii decat cele obisnuite, legate de invatare, note si relatii cu colegii. La acestea, se adauga temerile legata de siguranta si sanatate, dar si de recuperarea materiei pierdute in anul scolar anterior. Iata la ce este bine sa fii atent cand vine vorba de echilibrul emotional al copilului in acest an scolar.
Adauga tu primul comentariu: