Perfectionismul la copii
A dori sa faci lucrurile cat mai bine, a acorda atentie micilor detalii, a nu renunta pana cand nu este totul "perfect". Sunt calitati pe care le apreciem cu totii si pe care probabil am vrea sa le regasim la copiii nostri. Cand se transforma aceste calitati in caracteristici negative?
Va propunem sa vorbim despre perfectionism, ce inseamna, de ce apare, cum se manifesta, pana unde putem vorbi despre perfectionism fara a exagera.
1. Ce este perfectionismul?
Perfectionismul este o dorinta de a face totul asa cum trebuie, fara a gresi. Inseamna preocuparea de a lua intotdeauna cele mai bune decizii, de a depune eforturi cat se poate de mari pentru a atinge performanta maxima. Copiii perfectionisti isi stabilesc niste standarde foarte inalte in vederea carora lupta si fac tot ce le sta in putinta pentru a le atinge.
2. Care sunt cauzele aparitiei si cine este perfectionist?
O combinatie de factori de mediu si caracteristici individuale sunt ingredientele care duc la perfectionism. Unii copii sunt de mici perfectionisti, intr-un sens pozitiv. Isi doresc sa stie mai mult, sa cunoasca multe lucruri si fac asta din placere. Se bucura atunci cand au o reusita, iar ambitia de a-si depasi limitele creste si mai mult.
Altii, in schimb devin perfectionisti pentru ca mediul, persoanele din jur sunt cele care ii influenteaza in aceasta directie. Aici putem aminti parintii care cer foarte mult de la copii: “Sper ca nu ma dezamagesti si vei fi primul si anul acesta la invatatura”, “Nu inteleg aceasta nota de 9. Eu nu te-am invatat asa, ce se intampla cu tine?” etc.
Unii parinti aleg sa-si conditioneze iubirea si atentia asupra copilului in functie de performantele pe care acesta le are la scoala: “Daca iei maine 10 la lucrare, mergem in oras la cumparaturi, daca nu, o sa faci de zeci de ori culegerea de matematica pana inveti cum se fac exercitiile”.
3. Cum se manifesta?
Copiii perfectionisti isi stabilesc niste standarde foarte inalte, sunt autocritici si mereu considera ca nu au facut suficient, ca ar fi trebuit sa depuna si mai mult efort. Nivelul de critica este foarte ridicat, nu au incredere in ei si devin anxiosi atunci cand gresesc (se simt foarte prost si le este frica de nereusita, nu sunt pregatiti sa ii faca fata), sunt sensibili din punct de vedere emotional si au putini prieteni. Perfectionistii pot sa acuze si dureri fizice, precum dureri de cap, de stomac, fara cauze clare. In principiu, nivelul de stres pe care-l resimt, presiunea de a face totul bine poate sa duca la epuizare, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, afectand intreaga functionare a copilului.
4. Care sunt consecintele unui perfectionism exagerat?
- Se considera mereu evaluati de catre cei din jur in functie de performantele pe care le au.
- Atunci cand gresesc sau nu-si ating standardele, se simt foarte rusinati si umiliti, incat ajung sa evite a mai merge la scoala, de exemplu, daca au avut un esec pe acest plan.
- Tind sa se ingrijoreze foarte des pentru ca ceva s-ar putea sa nu iasa bine si, din aceasta cauza, devin extrem de precauti.
- Pot sa ajunga la plafonare pentru ca incearca sa faca ceea ce sunt siguri ca stiu, evitand sarcinile noi pentru care nu cunosc solutiile, pentru a evita sa se faca de ras.
- Este posibil sa nu finalizeze sarcinile la timp, deoarece petrec mult timp imbunatatind, corectand si verificand ceea ce au de facut.
- Grupul de prieteni este foarte redus, chiar lipseste pentru ca cei perfectionisti isi doresc perfectiunea atat de la ei, cat si de la cei cu care ies in oras.
5. Ce solutii exista pentru copiii care ajung la un perfectionism exagerat?
- Incurajeaza prioritizarea sarcinilor. Sfatuieste-l sa aleaga sarcinile care sunt cele mai importante pentru a sti incotro sa-si directioneze atentia si energia.
- Invata-l sa aiba momente de relaxare. Descopera ceea ce ii face placere si o data pe zi, sa asculte muzica, sa citeasca o carte care ii place, sa iesiti la cumparaturi, sa iasa cu prietenii etc.
- Analizeaza care sunt asteptarile fata de el si cum le exprimi. E foarte probabil sa fii tu cel care ii seteaza standardele si atunci din dorinta de a te multumi, va ajunge sa exagereze.
- Incearca sa ii transmiti ca il iubesti neconditionat. Invata-l ca este un copil iubit, indiferent daca uneori mai greseste sau nu atinge standardele si scopurile propuse.
- Invata sa-l refuzi atunci cand simti ca cere prea mult de la el. Impune-te si explica-i ca este suficient si mai are timp si maine, si alta data de a termina ceva ce presupune un efort prea mare pentru varsta lui.
- Schimba modul in care il evaluezi. Evita sa-l compari cu alti copii si incearca sa scazi presiunea si stresul privind invatatul si performantele academice.
- Incurajeaza un nou mod de gandire. Tempereaza-i tendinta de a se autoevalua negativ prin a-i explica si a-i arata ca esti foarte multumit asa cum e acuma si nu vrei mai mult de la el.
- Invata-l sa priveasca altfel greselile. A gresi nu inseamna a esua, ci poate fi o noua posibilitate de invatare.
- Ii poti propune sa tina un jurnal in care sa noteze ce anume vrea sa devina, care sunt scopurile lui, ce eforturi depune zi de zi, in ce domeniu vrea sa exceleze.
Recomandarile tale
Noi am deschis o lista de sugestii despre cum poti evita un perfectionism dus la exagerare de catre copilul tau. Acum este randul tau sa aduci completari. Asteptam raspunsurile, sugestiile si recomandarile din experienta ta.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Comentează:
De cand ma stiu am fost o perfectionista.Intr-adevar,nu am multi prieteni,doar cativa si foarte apropiati.
In ultima vreme am observat ca baietelul meu tinde sa ma copieze.Ii transmit ,fara sa-mi dau seama ,un "perfectionism non-verbal".Cum copiii sunt oglinda noastra,este usor de inteles ca pot copia si o astfel de trasatura.Este foarte greu sa te schimbi la varsta de parinte...
Am observat acest lucru cand faceam "temele"pentru gradinita.Imi spunea:"scriu,dar daca nu va fi frumos am sa sterg,bine?"
Am inceput sa-l incurajez sa scrie indiferent de aspectul estetic,important este sa persevereze si sa termine ce a inceput.Singur a observat ca cu cat exerseaza cu atat aspectul estetic se imbunatateste.
Perfectionismul este in mare masura daunator,te impiedica sa te bucuri de realizari si satisfactii,sa vezi "partea plina a paharului"....Dar...uneori duce la perseverenta si tenacitate.