characters characters

Ce trebuie sa stii despre bulimie

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 mai 2011    |   4741 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Iti propunem un scurt exercitiu inainte de a vorbi pe larg despre tema acestui articol. Asadar, bifeaza caracteristicile din lista de mai jos pe care le-ai observat si la copilulul tau:
 

  • Frica de a castiga in greutate
  • Preocupare excesiva privind forma corpului
  • Are scuze frecvente atunci cand tocmai a terminat de mancat ca sa mearga la baie
  • Cauta acele alimente care sunt slabe in calorii si aport de grasime
  • Cumpara destul de des laxative sau produse diuretice
  • Analizeaza alimentele pe care le va manca in functie te cate calorii contin
  • Evita situatiile sociale, in special cele ce presupun si mese festive, gustari

Daca ai bifat mai multe din caracterisiticile de mai sus atunci ar trebui sa acorzi putina atentie bulimiei. Aceasta este o tulburarea care apare frecvent la varsta adolescentei. Iata cateva aspecte importante pe care ar fi bine sa le stii:

1. Ce inseamna bulimia? Bulimia nervoasa,
asa cum este numita in cartile de specialitate se refera la o tulburare de comportament alimentar caracterizata prin consum alimentar compulsiv si metode compensatorii neadecvate de a evita luarea in greutate. Pentru a se putea pune diagnosticul pentru aceasta tulburare, persoana trebuie sa fi avut un istoric de cel putin 2 satamani in care apar modalitatile de a evita ingrasarea, dar si mancatul compulsiv. Acesta se refera la a manca intr-o anumita perioada de timp o cantitate de alimente mult mai mare decat orice individ ar fi capabil sa o faca.
 
Consumul alimentar compulsiv nu inseamna neaparat a manca la o singura masa o cantitate mare de mancare. Daca de exemplu, adolescentul iese la masa in oras isi comanda un platou mare de mancare, iar dupa ce pleaca, in drum spre casa, dar si acasa continua sa mai manance, atunci se ridica niste semne de intrebare. In categoria alimentelor preferate de cei ce sufera de bulimie intra dulciuirile, alimentele foarte bogate in calorii, cum ar fi inghetata, prajiturile sau ciocolata. Aceste modalitati de manifestare alimentara au loc de obicei fara ca cei din jur sa-si dea seama. Copilul poate manca dupa cina, in camera lui ascuns, inca o serie de pungi de cipsuri sau dulciuri.
 
Aceasta tulburare apare de obicei pe baza unor stari afective sau pe baza stresului. Cel care trece prin perioade de mancat compulsiv va avea automat o serie de incercari de a elimina ceea ce a inghitit prin: voma, exercitiu fizic intens, pana la epuizare, postul, utilizarea de laxative etc. Episodul de mancat compulsiv incepe pe baza unei stari de euforie, iar ulterior starile depresive sunt cele mai frecvente, deoarece apare tristetea survnita in urma constientizarii comportamentului inadecvat.

2. Cat de frecvent apare? Bulimia a fost descrisa pe baza unor criterii similare celor de mai sus in special in zonele industrializate, cum ar fi Statele Unite, Canada, Europa, Australia, Japonia, Noua  Zeelanda si Africa de Sud. Se considera ca aceasta tulburare apare la 1-3% din femei, in timp ce doar 1 din 10 barbati sufera de ea. Cei care au in familie un istoric de bulimie nervoasa sunt mult mai predispusi la a dezvolta si ei aceasta tulburare. Astfel, bulimia este mult mai frecventa la rudele biologice de gradul 1.



3. Cat de grava poate fi? Inceputul adolescentei poate insemna si debutul acestei tulburari in unele cazuri. Se incepe cu o serie de diete care dau gres, dupa care, pe baza unui episod afectiv apare si mancatul compulsiv. Acest comportament poate sa se manifeste pe durata a cativa ani de zile si este o tulburare care afecteaza foarte mult viata individului, putand surveni probleme grave de sanatate.

4. Care sunt domeniile afectate de bulimie? In domeniul biologic, functiile organismului devin mult mai slabite. Asta inseamna dereglari la nivelul greutatii, al ritmului cardiac, probleme intestinale, deficit de anumite substante importante (calciu, fier, magneziu etc.), dar si probleme la nivelul organelor, in special cele cu rol si in digestie. Caderea parului, exfolierea unghiilor si anemia sunt specifice bulimiei. Din punct de vedere comportamental, adolescentul bulimic evita contextele sociale pentru a nu fi observat de catre ceilalti, evita iesirile in oras si se izoleaza. Fata de familie poate parea putin instrainat, insa exista situatii in care poate sa duca o viata aparent normala, fara ca nimeni din cei apropiati 
sa stie cu ce tulburare se confrunta.


5. Ce solutii exista? In primul rand trebuie sa stii ca este o tulburare grava ce poate pune viata copilului in pericol. Este o tulburare a corpului, dar si a mintii, de aceea, tratamentul este bine sa reprezinte o combinatie de tratament medicamentos/medical si terapie psihologica. Nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist. Sunt necesare medicamente pentru a imbunatatii starea de sanatate, a creste fucntionarea organelor si a functiilor vitale, de un nutritionist care sa o ajute sa ajunga la greutatea normala, dar si de un psiholog care sa-i modifice perceptiile gresite pe care le are privind forma si dimensiunea propriului ei corp.

Recomandarile tale
Te-ai confruntat cu astfel de probleme pana acum? Daca stii cazuri sau situatii de acest fel, asteptam sugestiile si sfaturile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe