Curiozitatea in rolul de parinte
Vorbim deseori despre curiozitatea copiilor si despre importanta ei in dezvoltarea acestora. Si parintii au de castigat daca raman curiosi, in special in relatia parinte-copil si in restul relatiilor de familie. Iata de ce.
Citeste si:
Deschiderea la noi experiente - ce inseamna si cum o incurajam in familie
Curiozitatea - un instrument important in relatia parinte-copil
Curiozitatea presupune un interes sincer si o deschidere relaxata catre o alta persoana sau catre lume in general. Dorinta de a intelege, de a cunoaste si de a afla ajuta la contectarea emotionala autentica intre oameni. Cand vine vorba de relatia parinte-copil, curiozitatea sincera a parintilor fata de copii ii ajuta pe parinti in multe feluri importante:
- sa evite presupunerile gresite despre copii, despre comportamentele si intentiile acestora
- sa ramana la curent cu evolutia gusturilor, ideilor si nevoilor acestora
- sa dea dovada de empatie fata de copii - doar intelegand perspectiva celor mici putem sa empatizam cu ei cu adevarat
- sa ii faca pe copii sa se simta importanti si demni de atentie
- sa evite conflictele inutile, pornite de la informatii incomplete sau incorecte
- sa le ofere copiilor sprijin adecvat - de exemplu, cand copilul face o greseala, este important ca parintele sa inteleaga perspectiva copilului, pentru a-l ajuta sa gaseasca solutii mai potrivite in viitor.
Cand este important sa dai dovada de curiozitate in relatia cu copilul tau?
- Cand copilul tau nu te asculta sau nu coopereaza
- Cand copilul tau te minte
- Cand copilul tau face o greseala sau are un comportament inadecvat
- Cand copilul tau te contrazice
- Cand copilul tau este furios sau frustrat
In asemenea momente, este benefic sa adresezi intrebari despre: cum se simte copilul tau din punct de vedere fizic - este obosit, ii este foame sau sete, ii este prea cald sau prea frig etc., cum se simte din punct de vedere emotional si de ce, care sunt gandurile care ii trec prin minte, cum vede situatia etc.
A da dovada de curiozitate fata de copilul tau in momentele tensionate nu inseamna ca vei ceda in fata dorintelor sau preferintelor lui, ci ca ii arati ca este suficient de important pentru tine incat sa depui efortul de a incerca sa il intelegi. Validarea emotionala este posibila doar cand parintii manifesta curiozitate fata de copii.
Desigur, curiozitatea este diferita de indiscretie. La varste mai mari, copiii vor alege sa nu raspunda la toate intrebarile parintilor si sa pastreze anumite informatii doar pentru ei insisi. Cand parintii se lasa condusi de curiozitate excesiva si depasesc granitele interpersonale sanatoase, efectele nu vor mai fi benefice pentru relatia parinte-copil.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
Adauga tu primul comentariu: