characters characters

Cum vorbesti adolescentului despre sex?

Propus de: Jeni Chiriac   |   22 iulie 2011    |   3990 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

A face educatie sexuala inseamna a asculta intrebarile si comentariile copilului tau. Fiecare generatie are propriile sale valori si norme. Ascultand feedback-ul copilului tau, vei sti cum sa-ti nuantezi discursul astfel incat sa fii sigura ca a ajuns cum trebuie la receptor, in cazul acesta, la copilul tau. Nici un parinte nu scapa.


Numai mamele vor putea sa descrie o femeie unui baiat, iar numai tatii vor fi cei care ii vor putea explica fetei ce gandesc barbatii. Poate este una dintre cele mai dificile discutii pe care le-ai purtat vreodata si asta nu din cauza lui, ci din cauza atitudinii tale vizavi de sex. Primul pas este sa accepti sexualitatea ca pe ceva pozitiv, iar adolescenta ca pe ceva firesc.


Studiile arata ca o educatie sexuala corespunzatoare si o relatie parinte-copil bazata pe incredere previn inceperea vietii sexuale de timpuriu. Cand ii vorbesti copilului tau despre sex, poti chiar sa ii spui ca nu te simti foarte confortabil, dar ca iti doresti sa puteti aborda impreuna orice tip de subiect. Daca vrei sa te documentezi pe aceasta tema, ghideaza-te dupa cartile de specialitate, discuta cu prietenii sau adreseaza-te unui specialist.


Care este rolul tau ca parinte?
Indiferent daca esti pentru sau impotriva sexului la varsta adolescentei, copilul tau va avea mult de invatat daca vei discuta despre ce inseamna pericol si despre cat de importanta este folosirea prezervativului. Ca acest lucru sa fie posibil este nevoie sa iti mentii o atitudine calma si non-critica in discutia despre sex, sa fii capabil sa identifici nivelul de intelegere al adolescentului si de cunostinte existente, amintindu-ti ca fiecare copil este unic prin felul lui de a fi si a simti ; sa fii direct si onest, afirmadu-ti clar opiniile si credintele cu privire la probleme specifice legate de sex si prezentand intr-un mod obiectiv riscurile fizice, emotionale, pericolul dobandirii unor boli sau a unei sarcini nedorite. Totodata se impune sa iti pastrezi simtul umorului si nu iti fie teama sa iti recunoasti propriul disconfort si propria jena in abordarea acestui subiect. Exprimandu-ti receptivitatea la discutii despre sex si deschiderea spre informare asupra unor aspecte necunoscute voua inca, dar despre care adolescentul doreste sa afle, il asiguri ca este firesc si sanatos sa purtati aceste discutii si astfel, indirect, il incurajezi sa vina sa discute despre sex cu tine ori de cate ori va simti nevoia sau are o problema.


Mama? Tata? Amandoi!

Discutiile despre sex nu sunt responsabilitatea doar a unuia dintre parinti, la fel cum nici cresterea si educatia nu ar trebui sa fie. Din pacate, modelul familiei noastre include, de cele mai multe ori, un tata care are rolul de a aduce banii si o mama care se ocupa de copii. Identifica nivelul de intelegere al adolescentului si de cunostinte existente (fiecare copil este unic prin felul lui de a fi si a simti). Fiti direct si onest, afirmati-va clar opiniile si credintele cu privire la probleme specifice legate de sex.


Lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, insa obiceiul patern de a te sustrage de la obligatii educationale nu este ceva ce va disparea atat de usor. Discutiile despre sex nu trebuie tinute la o anumita varsta, cand deja poate fi prea tarziu, imaginea copilului despre sex trebuie formata de timpuriu prin manifestarea unei atitudini sanatoase vizavi de sex din partea parintilor. Sexul este firesc, nu urat!


Nu uita!

  • Sexul nu este ceva rau!
  • Adolescentul tau, la un moment dat, va face sex, fie ca tu esti sau nu de acord cu asta.
  • Copilul tau isi doreste sa afle mai multe despre sex.
  • Nu uita sa te informezi la randul tau.
  • Ar trebui sa enunti atat pericolele inceperii vietii sexuale, cat si beneficiile unei vieti sexuale sanatoase.
  • Leaga sexul de emotii si sentimente.
  • Mentioneaza avantajele folosirii prezervativului.
  • Vorbeste despre prima ta experienta sexuala.
  • Lasa-ti copilul sa faca singur alegerile.
  • Cu cat explorezi mai mult subiectul, cat atat vei incepe sa te simti mai confortabil!


Retine!

Cei mai multi dintre adolescenti manifesta interes pentru discutiile despre sex impreuna cu parintii lor, chiar daca nu sunt mereu de aceeasi parte a baricadei.

 

Informatii complete despre educatia sexuala pentru copiii intre 3 si 18 ani, gasesti in Ghidul Educatiei Sexuale.

 

Jeni Chiriac
Psiholog Sexolog
http://jenichiriac.ro 
www.onlinedrsex.ro
info@jenichiriac.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
office@onlinedrsex.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe