Cum scapa copiii de stres in timpul examenelor
Tehnici de reducere a stresului
Chiar daca nu recunosc intotdeauna, copiii stiu cat de importante sunt examenele pentru viitorul lor. Iar acest lucru poate deveni o sursa importanta de stres, crescand nivelul de anxietate in timpul examenelor pana la punctul in care copiii nu isi mai amintesc nimic din ce au invatat.
Pentru ca pregatirea pentru examene inseamna nu doar invatarea eficienta, iata ce este bine sa stii despre pregatirea psihologica si emotionala a copilului pentru examene.
Inaintea unei situatii de examen, spre exemplu, anxietatea poate fi tradusa prin:
- dificultati in a adormi
- iritabilitate
- dureri de cap
- dureri de stomac
- apetit alimentar scazut
- tendinta de a adopta comportamente de risc (fumat, alcool sau droguri)
In timpul unei situatii de examinare, anxietatea poate insemna:
- uscaciunea gurii
- tremurul picioarelor
- transpiratii
- dureri de cap
- goluri de memorie
- blocajul de a reda verbal sau in scris ceea ce a fost invatat
Cum poti sa iti ajuti copilul sa isi depaseasca anxietatea in timpul examenelor?
Iata care sunt cele mai frecvente situatii dificile care pot aparea in timpul examenelor si cum poate reactiona pentru a le depasi:
Cand apare un atac de panica:
- Recomanda-i sa se concentreze pe respiratie
- Poate sa ia cateva minute de pauza, in care sa incerce sa se concentreze pe lucrurile concrete din jurul lui
Cand apar goluri de memorie:
- Este bine sa noteze pe ciorna orice isi aminteste – ideile de obicei vin in asociere cu alte idei, asa ca daca va scrie una dintre ele pe hartie, cresc sansele de a-si aminti si alte lucruri
- Sa incerce sa isi vizualizeze schemele de pe care a invatat, ideile principale sau tehnicile de memorare pe care le-a folosit
Cand nu stie sa raspunda la o intrebare
- Recomanda-i sa reciteasca intrebarea si sa se asigure ca a inteles-o corect
- Apoi poate sublinia fiecare cuvant care are legatura cu ceea ce stie ca a invatat
- Pornind de la fiecare notiune recunoscuta sau reamintita, se poate gandi la un raspuns.
- Daca ramane blocat si nu poate formula niciun raspuns in timp util, poate trece la urmatoarele subiecte si poate reveni mai tarziu la intrebarea respectiva.
Cand nu a mai ramas mult timp pentru a raspunde la intrebari:
Recomanda-i sa scrie raspunsurile concis, fara a intra foarte mult in detalii, incercand sa atinga toate punctele importante. Este mai important sa raspunda pe scurt si complet decat sa dea multe detalii, dar raspunsul sa ramana incomplet.
Tehnici de reducere a stresului in timpul examenelor
Iata doua tehnici care il pot ajuta in caz de anxietate in timpul examenului, orientandu-l pe copil catre concentrarea asupra prezentului.
Concentrarea asupra prezentului are doua componente:
- constientizarea simturilor;
- constientizarea de la nivel cognitiv.
Iata un exercitiu, care se numeste 54321. In momentele in care se simte cuprins de panica, invata-l sa isi indrepte atentia in jurul sau, pentru a identifica:
- 5 lucruri pe care le vede (tabla din sala de clasa, colegii, bancile etc.s);
- 4 lucruri pe care le simte (de exemplu, banca pe care este asezat, masa pe care se sprijina);
- 3 lucruri pe care le aude in momentul respectiv (de exemplu, ticaitul ceasului, pasii profesorului sau foile care sunt intoarse de catre colegi)
- 2 lucruri pe care le poate mirosi sau 2 mirosuri preferate
- 1 lucru bun despre el insusi (o calitate)
Pentru partea de constientizare la nivel cognitiv, e important sa se reorienteze in spatiu si sa se intrebe urmatoarele lucruri care il vor ajuta sa reduca din anxietate:
- Unde sunt? (poate fi util daca incearca sa se vizualizeze unde exact se afla cladirea scolii in care da examen, la ce etaj se afla sala de clasa etc.)
- Ce zi e azi?
- Ce data e? (isi poate imagina un calendar in care sunt trecute zilele lunii si este incercuita cea din ziua respectiva)
- Ce luna?
- Ce an?
- Ce varsta am?
- Ce anotimp e afara?
Acest tip de exercitii sunt eficiente pentru ca orienteaza atentia copilului catre aspecte neutre din punct de vedere emotional ale realitatii, indepartand-o de la teama sau anxietatea legate de examen. Invata-l pe copil aceste tehnici inainte de examen si incercati sa le exersati in diverse situatii stresante, pentru a verifica daca i se potrivesc si pentru a avea timp sa le imbunatateasca, in functie de propriile preferinte si nevoi.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/83633410@N07/7658241744
Citeste si:
Ghid pentru parinti: Cum pregatesti copilul pentru Evaluarea Nationala
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: