characters characters

Cum procedezi cand copilului i se pare prea usor la scoala?

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2011    |   2213 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cand copilului i se pare prea usor la scoalaMulti copii se plang ca materia este prea grea, ca temele sunt prea multe, ca nu inteleg anumite lucruri cu usurinta si ca au nevoie de mai multe explicatii. Daca insa intr-o zi copilul tau iti spune ca la scoala este prea usor, ca se plictiseste, ca rezolva problemele si exercitiile mult mai repede si apoi nu mai are ce face in timpul orei? Ce poti face in aceasta situatie pentru ca scoala si invatarea sa fie in continuare o provocare interesanta pentru copilul tau? Primul pas este o discutie cu invatatoarea copilului tau.


 

*Fotografia apartine utilizatoruli Angelica ionescu

 

Ce intrebari este bine sa adresezi cadrului didactic in aceasta situatie?

Iata care sunt intrebarile care nu trebuie sa lipseasca din discutia cu cadrul didactic in cazul in care copilul tau iti spune ca este prea usor la scoala pentru el.

1.  „Cum se descurca copilul meu la scoala?”
Vei afla astfel o perspectiva obiectiva asupra evolutiei copilului tau, la mai multe materii. Intreaba despre note, dar si despre atitudinea copilului la scoala: cat de atent este, daca raspunde la ore, daca are dificultati la vreo materie etc.

2. „Ati observat ca copilul meu realizeaza cu mare usurinta majoritatea sarcinilor care i se dau in clasa?”
Daca raspunsurile invatatoarei iti confirma cele spuse de copil, referitoare la usurinta si rapiditatea cu care copilul rezolva sarcinile de invatare, poti duce discutia mai departe pentru a gasi impreuna o solutie. Daca nu, ii poti impartasi cadrului didactic parerea  copilului tau despre gradul de dificultate al materiilor si puteti incerca sa gasiti impreuna o explicatie.

3. „Puteti gandi o serie de teme care sa fie o provocare pentru copilul meu?”
Discuta cu invatatorul despre posibilitatea ca fiul sau fiica ta sa petreaca mai putin timp invatand notiunile de baza si mai mult imp imbogatindu-si cunostintele si abilitatile.     
Este posibil ca invatatoarea sa fie dispusa sa acorde mai multa atentie copilului tau, pregatind sau recomandandu-i exercitii si probleme care depasesc nivelul mediu de pregatire si pe care copilul sa le rezolve dupa ce a terminat sarcina data tuturor copiilor din clasa.

4. „Are scoala un program special pentru copiii cu rezultate foarte bune?”
Este posibil sa fie organizate cercuri pentru anumite materii sau ore de pregatire pentru  anumite concursuri. Daca scoala nu ofera aceste posibilitati, poti cere cadrului didactic recomandari privind un alt loc in care copilul tau sa isi devolte abilitatile. (cluburi de  activitati extrascolare, de exemplu)

5. „Ce pot sa fac acasa in asa fel incat sa il sprijin pe copil si sa il ajut sa se dezvolte in continuare?”
Cadrul didactic iti poate recomanda anumite materiale care sa il ajute pe copil sa evolueze: carti, culegeri, activitati sau site-uri educationale pentru copii.

Recomandari generale pentru a rezolva aceasta situatie


Ia in considerare si posibilitatea ca motivul pentru care copilul tau iti spune ca este prea usor la scoala sa fie unul ascuns. Copiii pot folosi aceasta scuza pentru a „acoperi” alte probleme: dificultati de relationare sau lipsa de motivatie de invatare. Discutia cu cadrul didactic iti va oferi mai multe informatii care sa te ajute sa intelegi corect situatia.

Afla si parerea celorlalte cadre didactice (profesorul de limba straina, de exemplu) despre usurinta cu care copilul tau realizeaza sarcinile primite la clasa. Incearca sa dobandesti informatii si de la colegii de clasa cu privire la gradul de dificultate pe care il au aceleasi sarcini si pentru ei. Poti pastra legatura mai usor cu cadrele didactice ale copilului tau si cu parintii copiilor din clasa prin intermediul unui grup de discutii. Poti crea chiar tu grupul de discutii al clasei copilului tau.
 
Cauta in permanenta informatii noi, gandeste-te la sarcini atractive si cu un nivel din ce in ce mai ridicat de dificultate tocmai pentru a-l ajuta sa se implice mai mult in rezolvare si a nu ajunge in situatia de a se complace la nivelul de invatare care i se ofera.
 
Testeaza inteligenta copilului tau. In cazul in care coeficientul sau de inteligenta este mult peste medie, va avea nevoie de un program care sa ii puna in valoare capacitatile. Informeaza-te despre programele pentru copii supradotati si incearca sa il inscrii pe copil intr-unul.
 
In cazul in care nu exista un program special pentru copiii care au abilitati deosebite ori care detin o capacitate mai ridicata de asimilare a informatiilor, incerca sa ii propui directorului scolii crearea unei clase de excelenta care sa se adreseze strict nevoilor copiilor cu inteligenta peste medie sau a unui centru de activitati dedicate acestora.

Copilul tau ti-a zis vreodata ca ii este prea usor la scoala? Daca da, cum ai procedat pentru a-l ajuta?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe