characters characters

Cum iti mentii calmul in situatii de criza

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 martie 2020    |   1475 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cum iti mentii calmul in situatii de criza
Este usor sa cadem in capcana gandirii catastrofale, sa actionam astfel incat nivelul nostru de stres sa fie mai ridicat decat este nevoie sau sa devenim descurajati cand ne confruntam cu o amenintare pe care nu stim sa o eliminam. Insa tocmai in situatiile in care siguranta si sanatatea ne sunt amenintate avem nevoie de toate resursele emotionale si intelectuale pentru a lua decizii bune. Cum ne mentinem insa calmul si echilibrul intr-o situatie de criza?

Citeste si:

Cum ii vorbesti copilului despre coronavirus 

Coronavirusul la copii. Ce stiu specialistii pana in acest moment 


Iata cateva greseli pe care este bine sa le eviti in aceasta perioada.


Iti petreci tot timpul liber cautand informatii, stiri si articole despre coronavirus.

Este de inteles tendinta de a ramane la curent cu noutatile legate de acest subiect – astfel simtim un relativ nivel de control asupra situatiei. Dar exista o diferenta intre a citi stirile relevante si a petrece ore intregi citind tot ce gasesti pe internet despre coronavirus.

Iti petreci tot timpul gandindu-te la scenarii catastrofale.

O greseala strans legata de cea de mai sus, imaginarea de scenarii catastrofale este cea care dicteaza si alegeri care pot face rau altor oameni din jur, precum cumparaturile excesive care nu mai lasa produse in magazin si pentru ceilalti sau incercarea de a ne proteja indiferent de riscurile la care ii supunem pe ceilalti (de exemplu, iesind din casa pentru a merge la medic pentru probleme putin importante sau contactul cu alte persoane desi venim din zone cu risc de raspandire a virusului).

Oferi copilului informatii evazive despre virus, pentru a evita sa il ingrijorezi sau, dimpotriva, incerci sa il faci sa inteleaga cat de important e sa se protejeze spunandu-i cat de periculos este virusul.

Atitudinile extreme nu sunt benefice nici pentru tine, nici pentru copil. Daca observi ca cel mic este ingrijorat in legatura cu raspandirea virusului, ofera-i informatii corecte, potrivite varstei lui si aminteste-i ca acesta nu afecteaza copiii in mod grav. Spune-i ca este important sa respectam regulile de igiena si sa stam in casa pentru a evita raspandirea virusului. In cazul in care copilul are intrebari la care nu stii raspunsul, nu ezita sa il cauti, impreuna cu el, din surse de incredere.

In situatii de criza precum epidemiile sau pandemiile, emotiile precum disperarea, panica, furia, descurajarea sau lipsa de speranta sunt naturale. Insa tot in aceste situatii avem cel mai mult nevoie de calm, de gandire rationala si de speranta. Iata cateva principii care te pot ajuta in acest sens.

Care sunt strategiile care te ajuta in perioadele stresante?

Indiferent de motivul pentru care apare o situatie de criza, exista cateva recomandari care te ajuta sa iti pastrezi echilibrul emotional, atat de important pentru starea ta de bine, dar si pentru cea a copilului tau.

Fa diferenta dintre lucrurile pe care le poti controla si lucrurile pe care nu le poti controla. Panica si disperarea isi fac loc in vietile noastre cand incercam sa controlam lucruri care nu stau in puterea noastra. Cel mai probabil, numarul persoanelor infectate cu coronavirus va creste in perioada urmatoare (daca privim evolutia din alte tari). Cat de mult va creste acest numar depinde insa de actiunile fiecaruia dintre noi. Desi nu putem controla un virus, putem controla propriile actiuni si atitudini. De aceea, daca respecti masurile de igiena si protectie, daca stai in casa si daca eviti contactul cu persoanele racite, ai facut tot ce iti sta in putere pentru a reduce numarul infectiilor si pentru a te proteja. Dincolo de aceste actiuni, nu avem ce altceva sa mai facem pentru a schimba situatia.

Evita sa prezici viitorul. „Ne vom imbolnavi oricum toti.”, „Va fi un dezastru.”, „Nu vom mai avea un loc de munca dupa criza asta.” - ganduri de acest fel sunt irationale si iti hranesc panica si stresul. Adevarul este ca nu avem de unde sa stim ce se va intampla. Incertitudinea este o sursa de stres, dar poate fi si o sursa de speranta: nu stim ce urmeaza sa se intample, lucrurile ar putea evolua negativ, dar ar putea evolua si pozitiv (in cele din urma).

Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului sau pe internet citind despre coronavirus. Propune-ti ca timpul dedicat acestui subiect sa fie minim. De ce? Daca respecti regulile de igiena si stai in casa, deja faci tot ce poti face pentru a te proteja. Restul informatiilor pe care le vei afla in aceste zile vor creste nivelul de stres, dar nu vor fi neaparat utile in mod direct pentru tine sau familia ta.

Concentreaza-ti eforturile catre activitati constructive. Ai un proiect pe care voiai sa il incepi dar nu aveai timp niciodata? Ai lucruri pe care ai amanat sa le faci prin casa? Poate acum e momentul sa bifezi de pe lista toate lucrurile pe care le-ai amanat de atata timp, sa incepi sa inveti ceva nou sau sa citesti mai mult. Aminteste-ti de un principiu simplu care conduce viata noastra mintala: hraneste ceea ce vrei sa cresti. Daca simti teama si ingrijorare si cauti informatii care hranesc aceste emotii, vei simti teama si ingrijorare din ce in ce mai mult. Daca vrei sa simti calm si liniste, te vei orienta catre actiuni si informatii care iti ofera aceste emotii.

Priveste perioada actuala ca pe o pauza benefica. Sigur, vietile ne sunt intrerupte si majoritatea dintre noi suntem speriati de ceea ce se intampla. Dar uneori o pauza este binevenita, indiferent de motivul din spatele ei. Ne poate ajuta sa ne gandim mai mult la lucrurile la care nu am avut timp sa reflectam sau pur si simplu sa ne odihnim mai mult.

Alege sa faci bine. Poti face acest lucru convingand alti oameni sa stea acasa, pastrandu-ti calmul si optimismul si incurajandu-i pe cei din jur, ajutand oamenii in varsta sau vulnerabili sa isi faca provizii (respectand masurile de igiena si evitand contactul repetat cu acestia) sau oferindu-ti ajutorul celor care au nevoie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe