characters characters

Cum il inveti pe copil culorile?

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 octombrie 2011    |   7342 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Cum il inveti pe copil culorileCopiilor le plac culorile: le place sa le combine in desene, sa le identifice in natura sau sa le asorteze atunci cand isi aleg hainele. Afla cateva modalitati simple prin care poti sa il inveti pe copil culorile.

 

 

 








Cum invata copiii culorile

1. Poti folosi materiale interactive: filmulete, jocuri care presupun alegerea unor piese de o anumita culoare etc. Iata un material video in limba engleza care ii ajuta pe copii sa invete culorile. Il poti urmari impreuna cu copilul, cerandu-i sa recunoasca culorile fluturasilor din filmulet.

 

2.  O culoare pe saptamana. Informatiile sunt mai usor retinute daca sunt prezentate rand pe rand. Acest lucru inseamna ca nu va functiona prea bine ideea de a-l invata pe copil dintr-o data patru culori ca in ziua urmatoare sa treci la nuantele ce se pot obtine din amestecul culorilor primare. Ca sa te asiguri ca cel mic va retine cu usurinta culorile, poti institui o noua regula in familie, pentru un timp „Saptamana culorii”- in fiecare saptamana, va veti ocupa de o culoare. De exemplu, in saptamana verde, copilul va purta haine sau un accesoriu de culoare verde, veti consuma fructe si legume de culoare verde, veti desena folosind mai ales creioanele verzi etc. Astfel, te asiguri ca cel mic intelege ca fiecare culoare are mai multe nuante si poate fi regasita in mai multe obiecte si in mai multe locuri.

3. Mintea noastra invata pe baza de asocieri. Atunci cand ii prezinti copilului exemple de obiecte de o anumita culoare, poti asocia fiecare culoare cu un obiect care in mod obisnuit este de culoarea respectiva: verde-iarba, albastru-cer, galben-soare, rosu-inima, negru-pamant, portocaliu-frunzele cand e toamna, roz-inghetata etc. Dupa ce te-ai asigurat ca reuseste sa asocieze rapid aceste elemente cu acele culori specifice, ii poti cere celui mic ca pentru asocierea verde-iarba sa iti mai dea cateva exemple de obiecte din casa voastra care sunt verzi ca iarba.

5. Repetitia ajuta procesul de invatare. Atunci cand ii prezinti copilului cate un obiect sau vrei sa-i atragi atentia catre ceva, mentioneaza alaturi de obiectul sau persoana respectiva si culoarea. De exemplu: ”ia priveste balonul verde !”, ”Uita-te la tanti de peste drum cu umbrela galbena !”, ”Uite la tati ce negru este de la cenusa pe maini !” etc.

6.  Copiii pot sa recunoasca culoarea mai repede decat sa ii poata pronunta numele. Astfel, in orice activitate cere-i de exemplu sa grupeze mingile de culoare albastra si separat sa le puna pe cele de culoare rosie. Cere-i copilului sa arate toate obiectele de o anumita culoare din camera, iar apoi schimba culorile intre ele. De exemplu: ”arata-mi toate obiectele de culoare galbena pe care le vezi”. Atunci cand omite un obiect, ajuta-l sa il recunoasca. De asemenea, daca le-a numit pe toate, nu uita sa il feliciti.

7. Gandirea umana este flexibila. Cand vorbim de flexibilitate in gandire ne referim la faptul ca putem face cu usurinta transferul cu ceea ce am invatat intr-o situatie anume spre o situatie similara, insa diferita in acelasi timp. De exemplu, daca copilul poate sa recunoasca toate obiectele albastre din casa, ai putea sa treci la cerinta ”Arata-mi ce obiecte albastre intalnim pe strada, pe drumul nostru spre gradinita”.

Tu cum l-ai invatat pe copilul tau culorile?

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    stanciugeta    23.10.2011 - 12:25
    Foarte atractiv,as vrea si in limba romana acest material.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe