characters characters

Cum il inveti pe copil ce inseamna corectitudinea

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2010    |   7459 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

In relatia pe care o dezvolti cu copilul tau este important sa stabilesti cateva reguli de baza care tin de respect si ascultare. Corectitudinea in relatarea faptelor, a starilor prin care trece, a modului in care percepe realitatea din jur este foarte importanta fiindca te ajuta pe tine ca si parinte sa afli cum anume functioneaza mintea lui si care este setul de valori pe care se centreaza.

 

De aceea noi ne-am gandit sa-ti oferim o serie de sugestii despre cum anume sa promovezi corectitudinea la copilul tau. Iata-le:
 

1. Promoveaza prin diversele sarcini pe care le oferi copiilor tai, acasa, aceasta valoare. S-ar putea ca un exemplu tipic, acolo unde sunt 2 frati, sa fie copiatul temei (mai ales daca ei sunt gemeni) sau realizarea temei celui ce nu se descurca de catre celalalt. Chiar daca pare un exemplu destul de banal, aceste gesturi au loc in familiile numeroase. Unul dintre copii va face mai mult, va rezolva sarcinile celorlalti in schimbul unui santaj sau pur si simplu a sentimentului de mila la gandul ca fratele cel “lenes” s-ar putea sa fie pedepsit. Atunci cand tu ca si parinte vrei sa afli adevarul, despre cine a depus tot efortul si cine anume a tras chiulul, greu vei putea sa afli adevarul: isi vor lua reciproc partea. Astfel ca, promoveaza corectitudinea intre copii. Explica-i mai ales celui ce se sacrifica faptul ca nu ii va fi de folos fratelui sa fie mereu ajutat, ci are nevoie sa invete singur cum anume se realizeaza o tema sau o sarcina. Celui care s-a obisnuit sa ii faca altii treaba vorbeste-i despre comportamentul lui punand accent pe lipsa de respect si corectitudine in astfel de situatii. Dupa ce ai vorbit cu ambele parti si observi ca nimic nu s-a schimbat, poti sa incepi sa aplici pedepse. Cel ce nu isi rezolva sarcina fie va fi nevoit sa o refaca singur, sub supravegherea ta, fie va mai primi si ceva in plus de facut.

2. Atunci cand copiii tai gresesc si nu stii care dintre ei este vinovatul, incearca sa nu pedepsesti in functie de antecedente:
fiindca el a mai gresit si altadata, isi va primi si de data aceasta, rasplata pe masura. Se intampla ca uneori, sa nu fie responsabil de greseala cel pe care il crezi vinovat. Daca nu reusesti sub nicio forma sa afli adevarul, poti sa retragi din joc, jucaria de la care a pornit cearta/ boacana.

3. Invata-l de mic sa fie corect cu tine si sa iti spuna adevarul. Arata-te deschis spre comunicare si intelegere. Promoveaza comunicarea ca prima linie de actiune si nu pedeapsa. Daca copilul tau stie ca atunci cand face ceva gresit va fi pedepsit, va incerca din rasputeri sa ascunda fapta comisa. Altfel sta situatia daca el stie ca poate sa vorbeasca cu tine, sa isi expuna motivele pentru care a ales sa actioneze in felul respectiv. In acest mod te asiguri de faptul ca nu vei afla de la cadrul didactic notele bune sau mai putin bune primite de copilul tau la clasa, ci chiar de la el.

4. Atunci cand la scoala i se cere sa ascunda un secret ori sa minta pentru un alt copil, este deja o situatie mai speciala in care trebuie sa actionezi cu grija.
Explica-i si incearca sa-l previi din timp ca astfel de lucruri se pot intampla. Unii copii profita de bunatatea celorlalti si aplica santajul: „Daca ma spui ca am facut X, de-acum incolo nu vom mai fi prieteni”. Astfel, copiii dependenti, dornici sa-si creeze o imagine buna in grupul de prieteni vor cadea prada unor astfel de concesii. Discuta cu copilul tau si prezinta-i limitele pana la care poate sa ascunda ce a facut un coleg/ prieten de-al lui. Vorbeste-i despre potentialele consecinte, dar si despre caracterul celor care cer astfel de lucruri pentru a-si satisface lor nevoile.

5. Pe langa comportamentul de a recunoaste propriile greseli, ideal este sa-ti inveti copilul si cum anume sa isi ceara scuze
pentru cele intamplate. Citeste mai multe despre acest lucru, aici.

6. Daca atunci cand mergeti la magazin si vanzatoarea se „incurca” la bani, in favoarea voastra, poti prin exemplu sa ii arati ca a gresit si esti un client corect. In acest fel, copilul iti va urma exemplul transpus in activitatile cotidiene, din mediul sau de actiune.

7. A promova voluntariatul in randul copiilor de varsta primara este o idee buna
fiindca in acest mod invata mai multe despre recunostinta, generozitate si corectitudine. Implicit vor invata si despre corectitudine fiindca deseori, cei ce primesc ajutor se arata multumiti si recunoscatori, corecti fata de „ajutoarele” lor.

8. Aminteste-i despre personajele de poveste
care nu au avut de la inceput aceasta valoare si care au simtit pe propria piele, consecintele: Nica al Smarandei si-a primit rasplata de multe ori din cauza lipsei de corectitudine si ascunderii adevarului, Pinocchio a suferit si el destul de mult, iar exemplele pot continua.


Recomandarile tale
Tu cum altfel crezi ca ar mai putea fi invatat despre corectitudine? Asteptam si sugestiile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Lia    21.10.2010 - 14:38
    Fii, tu insuti, un model de corectitudine pentru copilul tau!Atunci, normele sunt asimilate de copii fara efort.
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    15.10.2010 - 15:30
    Corectitudinea poate fi invatata si prin joc .Jocurile gen "piticot","Nu te supara ,frate!","Monopoly",il ajuta pe copil sa inteleaga ca nu conteaza sa castige el intotdeauna ,ci sa fie corect(sa respecte cifra de pe zarul dat)si sa se bucure de partenerii de joaca.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe