characters characters

Cum il convingi pe copil sa doarma singur?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 octombrie 2013    |   5928 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

fetita dormind
Desi in primii ani de viata, este important pentru copil sa ii aiba pe parinti aproape si sa doarma langa ei, la fel de important pentru independenta si increderea lui in sine este sa invete sa doarma singur. Daca ai incercat pana acum sa il convingi sa doarma in camera lui si te-ai trezit de nenumarate ori cu cel mic peste tine in mijlocul noptii, afla ca nu esti singurul in aceasta situatie si ca poti spera totusi la nopti mai odihnitoare.



Incurajeaza-ti copilul sa doarma singur
E o etapa naturala prin care trece orice copil in momentul in care reuseste sa doarma o noapte intreaga in propria sa camera. Copiii isi vad parintii dormind impreuna si isi doreste sa faca si el parte din acest “cuplu”. Totusi, obisnuinta de a dormi cu parintii nu ar trebui incurajata. Studiile arata ca doar bebelusii ar trebui sa doarma in aceeasi camera cu parintii..

Cand trebuie sa incepi?
Desi in unele culturi se obisnuieste ca cei mici sa doarma cu parintii pana la varste inaintate, cultura occidentala nu recomanda acest lucru. Cu toate ca la varste mai mici proximitatea fizica ofera un mediu securizant copilului, acesta trebuie invatat sa devina increzator si independent.

Construieste din timp entuziasmul de a dormi singur
Incepe acest proces de mutare al copilului din camera voastra, in propria camera, gradual. Cu cateva saptamani inainte, poti sa ii vorbesti cu elan despre momentul in care va avea camera sa, prezentandu-i aceasta schimbare ca pe o realizare importanta ce va avea loc in viata lui.

Decoreaza camera copilului
E important sa creezi un spatiu cat mai placut in camera copilului, in asa fel incat acesta sa se simta in largul lui. Poti sa-l implicit pe cel mic in cumparaturile pentru camera si de ce nu, sa ii ceri parerea despre cum anume ar vrea sa arate peretii lui zugraviti. Poti chiar sa ii lasi un colt de perete pe care sa il picteze el, asa cum isi doreste.

Permite ca acest moment sa se intample intr-un mod cat mai natural
Asigura-i mediul de care copilul tau are nevoie pentru a-si creste independenta in timp. Nu il forta sa se mute in camera sa. Daca inca nu este pregatit si obisnuit cu ideea, lasa-l sa se acomodeze. S-ar putea ca in primele nopti sa vina plangand in camera ta fiindca a avut un cosmar si va cere sa doarma din nou cu voi. In astfel de cazuri, este recomandat sa te reintorci cu el in camera lui si sa dormi cu el pentru a-l ajuta sa depaseasca acest moment.

Fiecare copil este diferit
Copiii sunt diferiti, unii vor dormi inca de la varste fragede in propria camera, in timp ce altii au nevoie de cativa ani pentru aceasta tranzitie. Tine cont ca fiecare are un nivel diferit de dependenta si atasament fata de parinti, unii copii sunt mai extroverti, iar altii mai introverti.

Iata si un exercitiu pentru a-l obisnui pe cel mic sa doarma singur in camera:
-    Pregateste-l pe cel mic sa doarma singur in camera sa vorbindu-i despre acest moment si decorand impreuna camera;
-    Asigura-l de faptul ca vei merge in camera lui foarte des pentru a-i veghea somnul;
-    Incepe cu prima seara: viziteaza-l din 10 in 10 minute pentru a vedea ce face (nu vorbi cu el pentru ca s-ar putea sa nu mai adoarma; pur si simplu zambeste-i si mergi mai departe);
-    In urmatoarea seara creste intervalul de timp in care il vizitezi (o data la 20 minute), dupa care creste gradual perioada de timp, pana cand nu va mai fi nevoie decat sa stai cu el pana s-a asezat in pat, dupa care sa il lasi sa doarma singur;
 

Desi procesul prin care copilul ajunge sa doarma singur in camera poate fi lung si plin de obstacole, este important sa nu te descurajezi si sa iti pastrezi o atitudine calma si pozitiva. Copilul tau de la ce varsta a inceput sa doarma singur in propria camera?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/fuzzyblue/2310956588

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Jucarii educative    01.02.2014 - 14:10
    O modalitate ar fi si alegerea unor jucarii inteligente, care sa le consume energia copiilor suficient de mult astfel incat seara sa adoarma fara alte conditii. Si fara sa-si aduca aminte ca s-au obisnuit sa doarma cu cineva langa ei.
  • Utilizator Anonim
    clara    23.12.2013 - 16:14
    Eu mi-am obisnuit fiica sa doarma singura destul de usor, am stat cateva nopti cu ea in camera pana adormea si dupa o saptamana nu au mai fost probleme.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

  • Teroarea nocturna la copii
    Diferenta dintre cosmaruri si teroarea nocturna la copii
    06 noiembrie 2019   

    Cand copilul striga sau plange in somn, este inspaimantat, dar nu reactioneaza la interventia ta, inseamna ca a avut un episod de teroare nocturna.

Mai multe