Cum il ajuti sa invete la o materie care nu ii place
Exploreaza impreuna cu el motivele pentru care nu ii place materia. Sub formula “Nu-mi place” se ascund nenumarate situatii:
- Unor copii le este teama de profesor sau nu il simpatizeaza si de aici rezulta si respingerea fata de materia respectiva.
- Alti copii au preluat acest “Nu-mi place” de la un coleg, prieten sau membru al familiei.
- Copilul poate respinge materiile care nu sunt potrivite aptitudinilor lui, deoarece ii este mai greu sa le stapaneasca. In acest caz, copilul are nevoie de ajutor pentru a intelege mai usor.
- Copiii spun adesea: “Nu-mi place ....pentru ca nu-mi foloseste la nimic”. Este cazul sa vorbesti cu el despre utilitatea acelei materii, despre cum ar putea-o folosi si care este legatura ei cu altele.
- De multe ori, copilul invata atitudinea “Nu-mi place!” chiar de la parinte. Acesta poate spune “Nici mie nu mi-a placut romana” sau : “ El nu e bun la matematica”. Copiii interiorizeaza rapid aceste mesaje si isi pierd motivatia de a invata sau de a depune efort pentru materia respectiva.
Daca reusesti sa intelegi cum a ajuns sa “nu-i placa”, poti gasi o modalitate de a-i prezenta atat valoarea materiei respective, cat si moduri mai agreabile de a o invata.
Jocurile educative, lectiile pe calculator, modalitatile vizuale de prezentare a informatiei, anecdote sau fapte mai putin cunoscute despre respectiva materie il pot determina pe copil sa priveasca cu mai multa bunavointa materia pe care o respinge. Care este materia care ii place cel mai putin copilului tau? Cum l-ai ajutat sa se apropie de ea?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Adauga tu primul comentariu: