Cum arata joburile din viitor si cum se pregatesc copiii pentru ele
O cercetare a Fundatiei Nationale de stiinte din Statele Unite ale Americii (agentie guvernamentala ce sustine procesele de cercetare si educatie in toate domeniile non-medicale ale stiintei si ingineriei) arata faptul ca 80% din job-urile anilor 2015-2025 vor fi bazate pe asa-numitele competente STEM (stiinte, Tehnologie, Inginerie si Matematica).
In acest context, specialistii in educatie se intreaba cum reuseste actualul sistem de invatamant romanesc sa pregateasca noile generatii de copii pentru piata muncii.
Ce cunostinte trebuie ei sa acumuleze in anii de scoala? Ce abilitati e recomandat sa le dezvolte scoala si familia, intr-o colaborare fructuoasa si eficienta pentru copiii nostri.
80% din slujbele viitorului cer competente STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie, Matematica). Cum determinam elevii sa invete?
Cum 80% dintre job-urile viitorului vor cere competente din domenii precum stiinte, Tehnologie, Inginerie sau Matematica, e important sa incurajam curiozitatea copiilor si motivatia de a invata.
Folosind metode de invatare moderne, interactive, adaptate deschiderii lor catre digital, elevii vor avea o placere reala in a acumula cunostinte noi.
In acest context, e necesara o reevaluare a valorilor din sistemul de educatie romanesc, prin incurajarea curiozitatii naturale a omului fata de cunoastere si dezvoltarea motivatiei intrinseci.
Astfel, pentru a alege si chiar a excela in domenii precum Ingineria sau Matematica, elevii ar trebui sustinuti pe toata durata parcursului educational prin instrumente de invatare adaptate profilului lor. si asta inca din primii ani de scoala.
Se vorbeste adesea despre importanta jocului in invatare si despre imbinarea ludicului cu educatia pentru a incuraja o atitudine pozitiva a copiilor in raport cu scoala.
„Jocul isi gaseste locul in orice lectie. Elementele de joc se afla presarate si imbinate printre elementele de invatare pentru a face invatarea mai placuta si a elimina oboseala. De multe ori elevii mei constata cu regret cat de repede trec orele de curs cand activitatile de invatare contin elemente ludice, care sunt preferatele lor“, declara Iuliana Dragan, specialist Intuitext in educatie si profesor pentru invatamantul primar.
Ce inseamna invatarea corecta si eficienta
In ultima perioada, sistemul de educatie din Romania a permis patrunderea unor metode alternative de studiu: CD-uri, manuale digitale sau chiar platforme online de invatare. Din fericire, conform unui studiu condus de Intuitext, 41% dintre invatatori folosesc manualul digital la clasa, iar 80% dintre cadrele didactice considera ca aceasta resursa educationala este utila.
Motivul pentru care procentul invatatorilor care predau cu ajutorul manualelor digitale este de numai 41% (in conditiile in care acesta este gratuit) ar fi lipsa dotarilor din scoli.
„Manualele alternative au facut pasul cel mare spre o educatie moderna, spre lectii in care activitatea traditionala este completata cu materiale in format digital. Educatia in scoala nu se mai poate face doar cu tabla, creta si o plansa didactica.
Animatiile, experimentele, explicatiile, filmele didactice, jocurile interactive continute de softurile educationale reprezinta viitorul, ele dovedindu-si eficienta in invatare.
In ceea ce priveste platformele online de invatare, astfel de materiale sunt vitale pentru un invatamant de calitate intr-o scoala a secolului in care traim, cand digitalizarea a patruns rapid in orice domeniu al vietii noastre.
Noi, cadrele didactice trebuie sa eliminam conservatorismul, care inca ne mai incearca, si sa privim inainte spre metode interactive de predare, specifice erei digitale.
Activitatile de invatare (pentru elevi, dar si pentru parinti) propuse de produsul de invatare Scoala Intuitext.ro, de pilda, sunt pe placul meu, deoarece sunt originale, de calitate, relevante, frumos prezentate, foarte instructive“, sustine specialistul Intuitext.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
Adauga tu primul comentariu: