Copilul indiscret
Iata cateva exemple de comportamente. Citeste-le si incearca sa definesti printr-un cuvant copilul care este caracterizat de asemenea comportamente.
- are o nevoie incontrolabila de a vorbi aproape tot timpul
- spune povesti si e cunoscut de cei din jur drept o persoana careia ii place sa vorbeasca despre altii
- imprastie diverse zvonuri si e sursa directa de informatii
- este foarte activ si deschis- vorbeste cu oricine, despre orice si aproape in orice context
- e capabil uneori sa dezvaluie pana si secretele celor mai buni prieteni doar pentru a obtine atentie din partea celorlalti
- resimte experiente de frica, teama, anxietate, singuratate si de aceea reactioneaza contrar asteptarilor
Despre ce tip de copil crezi ca e vorba mai sus? L-am putea include pe baza comportamentelor descrise, in categoria copiilor ”gura-sparta” sau indiscreti. De ce nu e bine pentru un copil sa faca parte dintr-o astfel de categorie?
Pentru ca acesti copii au destul de mult de suferit. Pe termen scurt, provoaca furie si nervozitate celor din jur, iar pe termen lung apare izolarea sociala. Celorlalti copii vor evita sa mai stea in preajma unui astfel de copil, pentru ca le este teama ca acesta sa nu le divulge secretele. Neincrederea si suspiciunea caracterizeaza relatia cu un copil indiscret.
De ce unii copiii nu stiu sa fie discreti? De ce se comporta si atrag atentia celor din jur prin ranirea altora? Nevoile principale care stau la baza unui asemenea comportament sunt: nevoia de apartenenta la un grup, nevoia de afiliere, de a se simti iubiti, nevoia de atentie, de interactiune sociala. De asemenea, exista situatii in care copiii nu stiu cum sa se comporte pentru a-si face prieteni si a atrage atentia, de aceea au comportamente precum cele descrise mai sus.
Cum il poti invata pe copil sa fie discret?
2. Pentru ca stii ca are nevoie de atentie, ar fi bine sa il integrezi in cat mai multe sarcini pe care le ai de realizat acasa. A-i oferi atentie copilului inseamna a face ceva impreuna cu el. Ce anume? Curatenie, mancare, temele, activitati practice, cumparaturile la piata, prin magazine, plata facturilor etc. Orice activitate este potrivita pentru a nu-i lasa impresia ca este neglijat.
3. Nu uita ca empatia si ascultarea activa sunt importante in interactiunea cu copilul tau.
4. Ajuta-l sa isi faca prieteni. S-ar putea sa obtii rezultate mai bune daca il aduci in preajma unor copii putin mai mici, insa care au interese comune cu el. Daca copilul tau simte ca detine foarte multe informatii ii va face placere sa vorbeasca si sa interactioneze. Simtindu-se suficient de increzator in el insusi, nu va mai incerca sa atraga atentia si aprecierea celor din jur spunand informatii sau lansand zvonuri „interesante” despre alte persoane.
5. Evita sa iti certi copilul ori sa-l pedepsesti de fata cu alte persoane. Cel mai probail, acest lucru va inrautati situatia. In fond, va primi chiar mai multa atentie, ceea ce chiar isi doreste. Asadar, trateaza orice problema separat, cand sunteti doar voi doi.
6. Nu te astepta la rezultate imediate. Pentru ca o schimbare sa apara in modul de comportament al copilului, este nevoie sa apara mai intai schimbari la nivelul emotional. Cu alte cuvinte, copilul trebuie sa simta mai intai ca este apreciat de cei din jur pentru propria persoana, nu pentru informatiile pe care le detine despre alte persoane, ca poate atrage interesul altor copii si poate fi acceptat in grupuri sociale.
Consecventa, rabdare, ascultare activa, empatie, exemple bune de comportare... toate acestea sunt o parte din ingredientele de care ai nevoie pentru a-ti ajuta copilul sa se comporte cu discretie in situatiile care cer un astfel de comportament diplomat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum reactionezi cand copilul are comportamente neplacute in mod intentionat
O situatie dificila si aparent fara iesire pentru parinti: copilul are comportamente neplacute in mod intentionat si repetat, cu aparentul scop unic de a-i enerva sau atrage atentia parintilor.
-
Deschiderea la noi experiente – de ce e importanta si cum o incurajam in familie
Ai observat cu siguranta ca unii copii sunt mai dispusi sa incerce lucruri noi si interactioneaza mai usor cu persoane noi, in timp ce alti copii prefera situatiile familiare si daca au de ales, limiteaza pe cat pot experientele noi.
-
Pasiunile si interesele din copilarie - de ce sunt importante si ce efecte benefice au
Inca de la nastere, copiii sunt condusi de o dorinta intrinseca de a reusi, de a invata, de a intelege si de a depasi orice obstacol.
Comentează:
Ne pricepem la politică,fotbal, bani și mai nou educație. Suntem un popor de psihologi! Sunteți o adunătură de diletanți! Lăsați părinții in pace, că le băgați numai tâmpenii in cap!! O zi frumoasă!