Copilul anxios la inceputul scolii
Decalogul parintelui de copil anxios la inceputul scolii
In general, scoala da multe emotii copiilor: la inceputul ei poate aparea anxietatea de separare, dar si teama de esec in cazul examenelor sau testarilor sau anxietatea inainte de serbare. Multi copii reusesc sa treaca peste aceste emotii cu usurinta, in timp ce pe altii, aceste trairi ii impiedica sa aiba rezultate bune la scoala sau sa se bucure de experientele placute din scoala.
Copiii care se ingrijoreaza frecvent pot trece prin momente dificile in mod special la inceperea scolii, fie ca este vorba de primul an de scoala, fie ca este vorba de reintoarcerea la scoala.
Este important sa inveti sa recunosti anxietatea copilului tau. Nu doar teama manifesta sau retragerea sociala indica anxietate, ci si unele comportamente agresive sau explozive, aparenta lipsa de interes fata de inceperea scolii sau agitatia crescuta.
Iata cum poti sa il ajuti pe copil la inceperea scolii atunci cand traieste o ingrijorare intensa.
1. Accepta emotiile copilului tau.
Pentru el, teama legata de scoala este justificata, chiar daca tie nu ti se pare ca are motive de frica. Iar simpla replica „Nu are de ce sa iti fie frica.” nu ii arata copilului decat canu este capabil sa reactioneze „corect” la situatie.
2. Invata-l sa se calmeze prin exercitii de respiratie.
Respiratia adanca si lenta in ajuta pe copil sa se linisteasca. O metoda concreta si practica prin care copilul se poate calma ii va fi de folos atunci cand traieste emotii intense la scoala. Arata-i ca se poate linisti singur folosind exercitii de respiratie, dar si alte tehnici de gestionare a emotiilor.
3. Intreaba-l „La ce te gandesti?”.
Vei afla astfel care sunt scenariile infricosatoare pe care le creeaza copilul in mintea lui. Deseori, nu putem anticipa lucrurile care ii sperie pe cei mici. De multe ori, lucrurile care provoaca anxietatea sunt cele imaginate: „Dar daca...?”. In mare parte, scenariile care ii sperie pe copii sunt exagerate si au sanse reduse de a se intampla. Astfel, ajungem la recomandarea de mai jos:).
4. Intreaba-l „Care sunt sansele sa se intample acest lucru?”
Dupa ce ai aflat ce il sperie, invata-l sa puna sub semnul intrebarii gandurile care ii hranesc ingrijorarea. Cand este putin mai linistit si dispus sa vorbeasca despre ce il nelinisteste, ii poti cere sa gandeasca rational :). Daca priveste lucrurile obiectiv, cate sanse sunt sa se intample lucrul groaznic de care se teme? De cate ori i s-a mai intamplat acest lucru?
5. Intreaba-l „Ce poti face daca se intampla acest lucru?”
Iar daca sansele ca ceea ce il sperie sa se intample sunt destul de mari, orienteaza-l catre solutii. In loc sa oferi tu solutii sau sfaturi, ajuta-l pe copil sa le gaseasca. Astfel, va simti ca are control asupra situatiei si ca ii poate face fata. Orice s-ar intampla, exista lucruri pe care le poate controla. Cel mai important dintre aceste este propria sa reactie :).
6. Incurajeaza-l sa se confrunte cu lucrurile care in sperie.
Lasandu-l sa lipseasca de la scoala atunci cand are un test, de exemplu, nu faci decat sa ii stimulezi anxietatea. Copilul tau are nevoie sa vada ca se poate confrunta cu situatiile care il sperie. Explica-i acest lucru atunci cand te roaga sa il lasi sa evite o anumita situatie. In acelasi timp, exerseaza cu el modalitati in care poate reactiona in situatia care il sperie. De exemplu, daca simte ca a uitat tot ce a invatat din cauza fricii, exersati impreuna exercitii de respiratie care sa il ajute sa se calmeze. Invata-l si modalitati eficiente de memorare, pentru a fi pregatit la scoala.
7. Scoate in evidenta situatiile in care copilul tau a dat dovada de curaj.
Chiar daca ti se pare inca mic sau neajutorat, este bine sa ii dai ocazia sa isi exerseze curajul si increderea in sine. Aprecierile tale il vor ajuta sa le constientizeze.
8. Ajuta-l sa faca pasi mici catre un scop mare.
Scopurile care par imposibil de atins pot deveni mai usor de gestionat daca il ajuti pe copil sa descopere care sunt etapele sau pasii catre acestea. De multe ori, copiii sunt intimidati de lucruri pe care nu stiu concret cum le pot realiza. Daca il ajuti sa descopere care sunt acestea, il ajuti sa fie mai increzator in sansele lui de reusita.
9. Creeaza ocazii in care copilul tau poate da dovada de curaj.
Daca ii este teama de situatiile sociale in care trebuie sa interactioneze cu copii pe care nu ii cunoaste, incurajeaza-l sa se inscrie la un atelier pentru copii, de exemplu:). Bucura-te alaturi de el atunci cand depaseste o problema sau o situatie care il sperie.
10. Recunoaste-ti si exprima-ti propria anxietate, dar spune-i copilului si ce vei face pentru a o depasi.
Este important pentru copil sa vada ca tu, ca parinte, stii sa iti gestionezi emotiile, de aceea nu este recomandat sa iti ascunzi propriile temeri sau propria tristete. Evita insa sa dai prea multe detalii sau sa te lasi coplesit de emotiile tale. De asemenea, vorbeste-i despre felul in care reusesti sa iti gestionezi aceste emotii.
Anxietatea poate afecta mult rezultatele scolare ale copilului tau, dar si nivelul sau de fericire. De aceea, nu neglija aceasta problema daca apare la copilul tau si abordeaz-o din timp, pentru a evita probleme mai grave la maturitate :).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: