Conflictele de putere cu prescolarii
In conflictele de putere dintre parinte-copil, reactia frecventa a parintelui este de a-l face pe copil sa invete lectia prin disciplina. Din pacate, o astfel de reactie nu va face decat sa duca la continuarea conflictului si la cresterea nivelului de distres simtit de copil si de parinte. Care sunt cele mai bune reactii in timpul conflictelor cu copilul?
Citeste si:
Cum intelegem si gestionam mai bine comportamentele dificile ale copiilor
Trei tipuri de conflicte intre parinti si copii
Mai ales in perioadele stresante, precum cea de izolare si distantare sociala cauzata de pandemia Covid-19, copiii pot deveni mai agresivi verbal sau fizic in conflictele cu parinti. Cum este bine sa reactionezi?
Invata sa identifici momentele dinaintea unui conflict de putere. Cand actionezi astfel incat copilul trebuie sa respecte o regula, cand opresti un comportament daunator (precum incercarea copilului de a te lovi), cand refuzi o cerere din partea copilului, iar acesta este deja obosit sau stresat din alte motive, conflictele de putere sunt extrem de probabile.
Fii pregatit dinainte sa iti pastrezi calmul in asemenea momente. Vizualizeaza asemenea situatii si imagineaza-ti cum vei reactiona calm. Aminteste-ti ca un copil va incerca intotdeauna sa testeze limitele si regulile, din dorinta de a descoperi care este libertatea de care dispune, nu pentru a-ti face viata mai grea. Cand nu iei personal comportamentul copilului, vei reusi mai bine sa iti pastrezi calmul.
Invata sa ignori comportamentul provocator al copilului, insa nu si copilul. Intelege ca la baza exista niste emotii si cauta sa te concentrezi pe a-l implica in ceva ce poate fi productiv si pozitiv. „Stiu ca esti nemultumit pentru ca nu te-am mai lasat la televizor. Te-a deranjat. Stiu, dar asta este regula. O sa fac putina ordine in camera acum. Mi-ar placea sa-mi dai o mana de ajutor cand te vei simti pregatit.”. Raspunzandu-i copilului in acest fel, de fapt ii spui „Te iubesc atat de mult incat nu voi reactiona la cele spuse de tine si nici nu voi incepe un conflict de putere, dar m-ar bucura sa ne implicam impreuna in ceva productiv si placut.”.
Daca acest tip de raspuns nu da rezultate, iar copilul continua sa fie furios, il poti ajuta sa se calmeze spunandu-i ca probabil aveti nevoie amandoi de o pauza.
La baza comportamentelor agresive ale copiilor (sau "obraznice") sta deseori nevoia copilului de a-si exprima o frustrare si de a se asigura ca acea frustrare este inteleasa de parinte. O mare parte din furia copilului dispare daca simte ca parintele o intelege cu adevarat si nu se lasa coplesit de aceasta. Copilul are nevoie sa vada ca propria sa furie nu este atat de puternica si de intensa incat sa dezechilibreze adultii cei mai importanti din viata lui: parintii lui.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Adauga tu primul comentariu: