characters characters

Conectarea emotionala parinte-copil dupa separare

Balaurul iese din pestera doar cand se simte-n siguranta…

Propus de: Alexandra Pintea Varnava   |   10 octombrie 2016    |   1571 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

conectare emotionala parinte copil
A mai trecut o luna. Si odata cu ea, parca schimbarile-s tot mai domoale si curg tot mai lin si invat lucruri noi. Ne redescoperim. Ne trezim impreuna, mic dejun, ne imbracam, imbratisam, plecam de acasa. El la scoala, eu la birou. Ramane pana la pranz - cand il aduce bunica-sa acasa, eu ajung mai pe dupa amiaza, dar nu tarziu. Sau cel putin, asa credeam.

Primul weekend impreuna dupa o saptamana in care ne-am vazut doar dupa amiaza a fost plin de lacrimi si furie. Nimic, dar nimic din ce faceam nu-i era pe plac. Urlete si usi trantite. Simteam ca-mi vine sa-mi iau lumea-n cap. La propriu.

Bunica il privea uimita fara sa inteleaga ce se intampla.

- A fost asa de cuminte saptamana asta! Nu l-am auzit prin casa! Se juca singur, am mers la plimbare, am povestit ca doi oameni mari! O fi obosit de la scoala… o auzeam ca prin vis.

Al doilea weekend, la fel. Ne trezeam bine si ce parea a fi de dimineata o zi frumoasa, se termina doua, trei ore mai tarziu cu lacrimi si strigate. Cu cat il tineam mai aproape, cu atata era mai mare jalea. Cu cat incercam sa-I fiu mai pe plac, cu atata era dezlantuirea mai cu foc.

Urma saptamana in care toate erau in regula, dupa care, nebunia - doua zile de cearta cu Ionut care nu-si gasea locul. Ma simteam pierduta. Asteptam cinci zile cele doua in care sa fim impreuna de dimineata pana seara, faceam planuri de mers acolo si dincolo, de timp de calitate, de noi doi. Si aveam parte doar de suparari si frustrari si un copil care era mai iritat si mai nervos ca niciodata…

Sambata ne-am trezit deodata. A venit somnoros, cu broscuta lui preferata si cu patura-n brate.

- Vreau sa ma trezesc langa tine, mi-a zis si s-a cuibarit in spatele meu.

Nu stiu daca in sase ani si jumatate de cand suntem impreuna am mai trait un astfel de moment. Ionut nu accepta sa doarma langa mine/ noi nici in cazurile in care era bolnav!

A adormit in cateva minute si am stat si l-am privit. Vreun ceas, doua sa fi fost?

Mi-au venit in minte vorbele altora - copiii scot din ei toata supararea atunci cand se simt in siguranta. Cand sunt inconjurati de oameni in care au incredere, cand sunt acolo unde stiu ca vor fi acceptati si furia lor va fi inteleasa. Mi-am dat seama ca m-am grabit si eu - oboseala, schimbari, casa noua, oameni noi, toate astea m-au indepartat fara sa vreau de miezul povestii. Un copil care timp de sase ani si opt luni a fost cu mine, brusc, ma vede cateva ore pe zi. Un pui de om care ma astepta sa-l iau de la scoala, cu care mergeam peste tot, o mogaldeata care dintr-o data e intr-un loc nou, cu oameni noi si isi are parte de rutina lui doar la final de sapamana.

L-am asteptat sa se trezeasca si l-am tinut strans. A urmat mic dejun cu suparare - ca doar fulgii-s prea crocanti si apoi, prea moi. L-am luat in brate si l-am lasat sa planga cat vrea. Cu oftat, cu sughituri, cu muci si lacrimi mari.

- Ionut, tu esti fericit aici?

- Da, mami, sunt fericit.

- Ce te face pe tine asa de fericit?

- Pai mergem cu bicicleta, mergem in Parcul Copiilor, e prietenul meu pe vecie Sasha aici… e buni si bunu… am luat toate jucariile noastre cu noi…

- Si e ceva ce nu-ti place?

- Ca nu esti acasa. Dar ma obisnuiesc mami, o sa ma obisnuiesc.

Mai plange putin, isi sterge nasul (de bluza mea) si radem.

O sa ne obisnuim amandoi. Nu-i asa?


*Sursa foto: Andy Malmin, https://www.flickr.com/photos/26524277@N04/6397231261/


Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (6 ani 1/2) e jumătatea proiectului Mame de Poveste jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna.

Dupa 8 ani de viata in Grecia s-a intors acasa impreuna cu familia ei. Scrie pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe