characters characters

Modelul moral al copilului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 martie 2011    |   4937 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

modelul moral al copiluluiPrimele modele morale ale copilului sunt parintii sai. Pe masura ce creste, copilul incepe sa interactioneze cu un cerc din ce in ce mai larg de persoane. Astfel, vor putea alege dintr-un numar din ce in ce mai mare, modelele pe care le va admira si pe care le va imita. Orice persoana, adult sau copil, are nevoie de o persona care sa o inspire, sa o invete (direct sau indirect) si sa o ajute sa evolueze.
 
 
 
 
 
 
*Fotografia apartine utilizatorului Vixen

Cine poate deveni un model moral?

Oricine poate fi un model moral pentru copilul tau, atata timp cat are un set stabilit de valori pozitive in functie de care isi planuieste actiunile si ia deciziile. Persoanele care au obtinut succesul in urma unui efort indelungat si al pasiunii lor pentru un anumit domeniu pot deveni, de asemenea, modele morale pentru copilul tau. Spre exemplu, un sportiv de renume poate fi considerat model moral atata timp cat se caracterizeaza prin spirit de competitivitate crescut, spirit de echipa, bunavointa, corectitudine in recunoasterea faptului ca reusita se datoreaza tuturor membrilor de echipa etc.


Cum il poti ajuta pe copil sa isi aleaga un model moral pozitiv?

Fii chiar tu un model moral pentru copil. Parintii vor fi primele modele morale ale copiilor, fie ca isi propun acest lucru, fie ca nu. De aceea, este bine sa incerci sa te comporti intr-un mod corect, care sa exprime valorile morale in care crezi. Pe de alta parte, nu uita sa ii vorbesti despre:
  • reusitele si esecurile tale,
  • felul in care ai reusit sa depasesti momente dificile,
  • greselile pe care le-ai facut si modul in care le-ai indreptat.

Astfel, copilul va invata sa te priveasca intr-un mod realist, apropiindu-va mai mult.

Ajuta-l sa se apropie de persoanele de la care are de invatat comportamente si valori pozitive. Acorda atentie preocuparilor copilului tau si incearca sa il aduci in apropierea persoanelor care l-ar putea invata mai multe despre ceea ce il intereseaza. De asemenea, nu ezita sa ii oferi copilului ocazia de a cunoaste persoanele pe care tu le admiri.

Recomanda-i lecturi care pun in valoare personaje ce pot deveni modele morale. Discutati impreuna despre respectivele personaje, despre ce ii place la ele si ce nu si despre alegerile pe care le-au facut. Intreaba-l pe copil ce anume este demn de admirat la aceste personaje, care sunt comportamentele pe care ar dori sa le preia si el, ce calitati si-ar dori sa aiba.

Cautati informatii despre personaje recunoscute la nivel mondial pentru valorile lor extraordinare si pentru felul in care si-au condus viata. De exemplu, aflati impreuna mai multe despre Maica Tereza, Dalai Lama, Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea etc.


Ajuta-l sa identifice calitatile celor din jur si sa-si formeze cateva idei despre cum le-ar putea dobandi si el. De exemplu, daca profesorul lui preferat poate fi caracterizat prin bunatate si intelegere, copilul tau ar putea incerca sa fie mai des recunoscator celor din jur pentru ajutorul pe care-l primeste sau sa-i surprinda pe ceilalti cu intentia de a le veni in ajutor.

Incurajeaza-l sa socializeze. Frecventand diverse grupuri, copilul are mai multe sanse sa intalneasca persoane care sa il inspire si de la care sa aiba de invatat comportamente pozitive. Inscrie-l la cursuri extrascolare, ajuta-l sa isi faca prieteni si incurajeaza participarea la diverse evenimente in cadrul carora copilul poate intalni sau cunoaste persoane care pot deveni modele morale pozitive.

Invata-l sa nu idealizeze modelul moral ales. Admiratia nerealista fata de o persoana ii poate face pe copii sa dezvolte niste standarde morale foarte ridicate. Neputinta de a atinge aceste standarde ii poate determina sa se vada lipsiti de valoare, incapabili, neputinciosi sau vinovati. Arata-i ca a gresi este inevitabil, ca toti oamenii au esecuri si ca nimeni nu este perfect, nici chiar persoanele pe care le admira cel mai mult.


Cine este modelul moral al copilului tau?


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe